Citus LW: extreem lichte dagtoerrugzak van Vaude

Vaude Citus LW

Minder gewicht maar net zo functioneel: de Vaude Vitus LW

ZOETERMEER – Het is ook zo logisch: iedere gram die je niet hoeft te tillen kan het wandelen makkelijker maken. Mits dat niet ten koste van het comfort en de functionaliteit gaat.

Vaude claimt dat de Citus LW dagtoerrugzak net zo comfortabel is en dezelfde functionaliteiten als een normale rugzak heeft, maar dan met slechts het halve gewicht.

Dat zou het wandelen inderdaad een stukje makkelijker maken. Vooral de wat sportievere wandelaars en mensen die aan trailrunning doen, zullen dit lagere gewicht bijzonder waarderen. Maar ook de grammenjagers onder de wandelaars zullen blij zijn met een rugzak waarmee ze daadwerkelijk gewicht kunnen besparen. De Vaude Citus LW weegt minder dan een halve kilo. Ondanks dat extreem lage gewicht heeft de rugzak een ventilerend rugpand en alle andere functionalteiten die je van een goede dagtoerrugzak mag verwachten.

Als materiaal heeft Vaude gekozen voor lichtgewicht gesiliconiseerd 40D Ripstop. De onderzijde, die vaak wat meer te lijden heeft, is van steviger materiaal gemaakt. De rugzijde is voorzien van een Aeroflex rugpand met fijn meshmateriaal. Dit resulteert in een uitstekend ventilerende rugzijde wat het draagcomfort aanzienlijk verhoogt. Ook de lichtgewicht schouderbanden en heupriem zijn van extreem ademend materiaal gemaakt.

De Vaude Citus LW is verkrijgbaar in 2 formaten, namelijk met een inhoud van 16 of 24 liter. De 16 liter versie weegt slechts 480 gram. De grotere versie weegt 500 gram. Voor de compressie van het volume heeft Vaude gekozen voor een innovatief koordsysteem in plaats van de gebruikelijke riemen. Dit koord kan bovendien ook worden gebruikt als een extra bevestigingspunt aan de voorzijde van de rugzak. Bovenin de rugzak vinden we een topvak. De stretch zijvakken zijn handig om een veldfles en ander materiaal in op te bergen. Op de schouderbanden zit een elastisch vakje voor bijvoorbeeld een mueslireep, GPS of kleine camera. Voor de veiligheid is de rugzak voorzien van een aantal reflecterende elementen.

De adviesverkoopprijs van de Citus 16 LW is ongeveer € 90,=, de Citus 24 LW kost rond de € 100,=.

Like dit artikel
Tweet dit artikel