Deel 1: Hoe je een website begint.
Nog niet zo lang geleden maakten we van de vakantie een plakboek. Als de foto’s op papier waren afgedrukt (digitaal bestond nog niet) kon het genieten tijdens het plakken beginnen. Via de fotobijschriften beleefde je de hele reis opnieuw.
Na nog een paar keer bekijken verdween het verslag onder in een kast of bak. Zo nu en dan kwam het album weer tevoorschijn om familie en vrienden te vertellen over de belevenissen. Maar dat was het dan ook wel.
Tegenwoordig kan dat anders. Je kunt je avonturen digitaal steeds opnieuw bekijken en beleven. Via de computer kun je vrij gemakkelijk de foto’s weer oproepen om zo de herinnering levend houden. Bovendien is er het internet, wat het gemakkelijk maakt om steeds opnieuw de vakantie te herbeleven. En zeg nou zelf: wat is er nu leuker? Het is in de moderne tijd mogelijk om ook anderen te laten meegenieten van jouw vakantiebelevenissen, bijvoorbeeld via sociale media of een eigen website. Ik maak sinds een aantal jaar een website van mijn vakantietrips.
Camper
Dat laatste klinkt gemakkelijk, maar het opzetten kost wel de nodige tijd. Eigenlijk een ideale klus voor de lange winteravonden. Zelf ben ik in 2002 met mijn website begonnen, om zo regelmatig de verhalen terug te kunnen lezen en de foto’s te bekijken. We (eigenlijk vooral de kinderen) maakten vroeger van de fietsvakanties dagboeken. Die traditie is voortgezet bij onze campertochten. Daarmee hadden we mooi materiaal voor het opzetten van de website.
Mijn eerste versie van mijn website is indertijd gemaakt in HTML. Dat betekent dat je kennis moet hebben van de coderingen die je gebruikt. Verder is het vrij lastig om een lay-out voor de website op te zetten. Ook het uitbreiden van de website door toevoegen van pagina’s over nieuwe reizen was vrij omslachtig. Omdat ik vanuit mijn werk hiermee te maken had kon ik er goed mee uit de voeten, maar dat is niet iedereen gegeven.
Om het bijhouden van de site gemakkelijker te maken, ging ik op zoek naar alternatieven. Ik kwam al snel uit bij de zogenoemde content managementsystemen, beter bekend als CMS. Via deze systemen kost het minder tijd om een website bij te houden. Ook is het gemakkelijker om de lay-out eenduidig te houden. Kenmerkend voor een CMS is namelijk dat de teksten in een database worden geplaatst. Bij het oproepen van een pagina worden deze vervolgens via een template (de lay-out van de website) gepresenteerd op het internet. De meeste tijd gaat bij een CMS zitten in het vertrouwd raken met het programma en het opzetten van de website. Als dat eenmaal gebeurt is, dan is de rest eigenlijk vrij gemakkelijk. Het valt te vergelijken met het werken met bijvoorbeeld het tekstverwerkingsprogramma Word.
Zoektocht
In mijn zoektocht naar een CMS ontdekte ik dat er globaal twee soorten zijn. Er zijn systemen die ontwikkeld zijn als CMS en andere gebaseerd op blog-programma’s. Joomla en Drupal zijn bekende exponenten van de eerste, WordPress kennen we oorspronkelijk als een blogprogramma. Hoewel de verschillen tussen beide soorten steeds kleiner worden, kan men een blog nog steeds herkennen aan de soms erg lange pagina’s waar men doorheen moet scrollen. Ook is het lastiger om een mooie menustructuur op te zetten. Dit laatste gaat bij een ‘echt’ CMS-programma gemakkelijker.
Kenmerkend voor de huidige CMS-systemen is dat er legio uitbreidingsmogelijkheden zijn. Hiermee kun je een website opleuken, met bijvoorbeeld een diashow of een fotoalbum. Ook kun je het beheer van de site hiermee optimaliseren, zoals het maken van back ups of het regelen van toegang voor een beperkt deel van de website. Tenslotte zijn er duizenden kant-en-klare templates beschikbaar om jouw website een mooi aanzien te geven.
En mocht je nou denken: dat zal wel een hele zak duiten kosten, deze geruststelling: het kost allemaal niks. Alles is gratis. Omdat ik verwacht dat er met deze mededeling wel meer belangstelling is, zal ik in mijn volgende verhaal ingaan op de opbouw van mijn eigen website. Wil je alvast meer informatie: Google dan eens op Joomla, WordPress en/of Drupal. Je zult versteld staan van de hoeveelheid informatie die beschikbaar is.
Jan Wessels.
Deze column is de eerste van een drieluik die Jan Wessels zal schrijven over het bouwen en onderhouden van je eigen website. In november volgt deel 2 en in december deel 3.