Compacte en betaalbare alkoof camper: Hotomobil Ronin XL

Hotomobil Ronin XL camper

Compacte en betaalbare alkoof camper: Hotomobil Ronin XL

De Fiat Doblò is niet bepaald een van de populairste basisvoertuigen voor campers. Sterker nog, campers die met deze compacte bestelwagen worden gebouwd zijn ronduit zeldzaam.

Maar Hotomobil, de Turkse producent van doorgaans allesbehalve ‘standaard’ recreatievoertuigen, wist hier toch een interessante camper mee te ontwikkelen. Een alkoof camper, nota bene, die ook nog eens relatief laag is.

Een alkoof camper met de afmetingen van een buscamper

Alkoof campers zijn doorgaans behoorlijk hoog, ze hebben een hoogte van vaak minimaal drie meter. Dat leidt wel eens tot uitdagingen met overhangende takken en dergelijke. Zo’n hoge camper leidt bovendien tot een hoger brandstofgebruik en is ook gevoeliger voor zijwind. De Fiat Doblò is relatief laag waardoor de hoogte van de Ronin XL alkoof camper beperkt blijft tot een heel redelijke 2,75 meter. Met een lengte van 5,40 meter en een breedte van 1,95 meter is hier dus sprake van een behoorlijk compacte camper die qua afmetingen eerder op een buscamper met verhoogd dak lijkt.

Indeling

De indeling lijkt totaal niet op die van een buscamper. Achterin de camper zien we een niet al te grote rondzit, die kan worden omgebouwd tot een tweepersoonsbed. In de alkoof, boven de cabine, bevindt zich een tweepersoonsbed. Licht en ventilatie heb je daar in overvloed dankzij het dakluik en de twee uitklapramen aan de voorzijde. Beide bedden zijn overigens dwarsbedden. Aangezien de camper uitwendig maar 1,95 meter breed is, kunnen we verwachten dat de bedden niet langer dan 1,90 m zijn. Niet ideaal voor de iets langere kampeerders dus.

Net voor de zithoek, aan de rechterzijde, bevindt zich een behoorlijk groot keukenblok. Links zien we de was/toiletruimte met wastafel en cassettetoilet. Een doucheruimte is er niet, wel is er een buitendouche. In de doorloop naar de cabine bevindt zich nog een smalle, halfhoge keukenkast waarin de koelkast is weggewerkt. Allesbehalve standaard dus, en er is goed over de beschikbare ruimte nagedacht, maar helaas heeft Hotomobil geen slimme oplossing kunnen bedenken om de bedden iets langer te maken. Dat zal helaas geen positieve gevolgen voor de verkoopbaarheid hebben.

Ook als halfintegraal camper

De camper is trouwens ook leverbaar als halfintegraal model, dan blijft de toevoeging XL achterwege en heet hij dus gewoon Hotomobil Ronin. Ook die halfintegraal is 2,75 m hoog. Aangezien het bed achterin de camper vanwege het (onnodig?) grote keukenblok behoorlijk smal (of kort) is, lijkt het ons echter een stuk prettiger om in de alkoof te slapen. Dan hoef je de boel ook niet elke avond en ochtend om te bouwen.

Betaalbaar

Een van de sterke punten van de Ronin XL is de lage prijs. De camper kost zonder basisvoertuig – dus alleen de ombouw/opbouw – iets minder dan 40.000 euro. Het basisvoertuig (Fiat Doblò) is ook behoorlijk betaalbaar, al hebben we de indruk dat de goedkoopste versie van de Doblò (met 120 pk turbodiesel) qua prestaties niet bepaald indrukwekkend zal zijn.

Like dit artikel
Tweet dit artikel