De coronacrisis zet de wereldwijde economie enorm onder druk. De uiteindelijke gevolgen zijn nog niet te overzien en ook nagenoeg onbeheersbaar.
De wereldwijde handel beleeft een dieptepunt en de werkloosheid stijgt. Maar niet alle sectoren hebben onder de coronacrisis te lijden. De Duitse camperproducenten melden – na een korte terugval in april – dat ze topomzetten draaien.
Meer dan 30 procent in de plus
In mei werden er in Duitsland maar liefst 10.654 nieuwe campers geregistreerd. Dat komt overeen met een plus van 31,7 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. En laten we niet vergeten dat vorig jaar voor de meeste camperfabrikanten al een topjaar was.
De terugval in april lijkt niet alleen te zijn veroorzaakt door een vertraging in de afleveringen bij de fabrieken en dealers. De Duitse branchevereniging CIVD vermoedt dat de toegenomen vraag komt doordat mensen, nu onder anderen verre reizen niet mogelijk zijn, een andere vorm van vakantiebesteding zoeken. Kamperen biedt volgens CIVD-voorzitter Daniel Onggowinarso misschien wel de beste voorwaarden voor het naleven van de afstands- en hygiënevoorschriften. Bijna alle campers zijn uitgerust met een eigen badkamer en toilet. Verder hebben ze ook een volledig uitgeruste keuken, waardoor je ook niet van de horeca ter plaatse afhankelijk bent. En ook een verblijf op een camping of een parkeerplaats biedt alle noodzakelijke mogelijkheden voor het handhaven van een veilige afstand tot de medevakantiegangers.
Alleen in april was er een terugval
De fabrikanten hebben de tijdelijke inzinking in april goed doorstaan. Dankzij de afgelopen succesvolle jaren waren er de nodige reserves. De daling van het aantal registraties van campers met 53,9 procent in april was bijna uitsluitend te wijten aan de kortstondige verkooponderbrekingen van de handel. De afzonderlijke merken zelf hebben ook de productie tijdelijk stil moeten leggen. Zij kwamen met liefdadigheidsideeën op de proppen. Zo liet Knaus-Tabbert bijvoorbeeld in zijn productiefaciliteit in Hongarije mondkapjes maken van gordijnstoffen en stelde deze ter beschikking aan de medewerkers en hun gezinnen.
Andere bedrijven hadden wel de gelegenheid om te blijven produceren. Dit waren bijvoorbeeld La Strada en Tischer. Inmiddels zijn bijna alle fabrikanten teruggekeerd naar hun gebruikelijke productievolume. Ook de knelpunten wat betreft de toelevering van basisvoertuigen zijn verholpen. Marktleider Fiat moest de productie van de Ducato namelijk enkele weken stilleggen. De productie van de Ducato is inmiddels weer in volle gang.
Ook verhuur is in trek
Niet alleen de vraag naar nieuwe voertuigen stijgt naar recordhoogtes. Ook de verhuursector is in volle expansie. Wie niet meteen een eigen camper wil kopen, stapt immers al snel naar een verhuurbedrijf om er een te huren. Zelfs kleinere aanbieders zoals hebben een uitzonderlijk hoge vraag. Dit zijn zeer goede tekenen voor de toekomstperspectieven van de industrie. Een deel van de nieuwkomers zal na hun eerste ervaringen met een camper absoluut serieuze aankoopintenties krijgen.
Caravan Salon
Om deze reden willen de meeste fabrikanten ook graag op de Caravan Salon in Düsseldorf exposeren. De grootste campingbeurs ter wereld is al een week verplaatst en begint nu in september. Hoewel de Hymer Groep met al haar dochterondernemingen haar deelname aan de beurs heeft opgezegd, willen andere exposanten dit compenseren met aanzienlijk grotere beursstands. Om drukte te vermijden, willen de organisatoren wel een maximum aantal bezoekers toelaten van waarschijnlijk 20.000 per dag. Ook zullen er op het beursterrein minder overnachtingen zijn voor campers.
Caravans gaan wel minder
Tot nu toe zijn de caravans wat minder goed door de Corona-periode gekomen. Ook hier was een grote terugval in april, van 57,4 procent. Maar in tegenstelling is dit verlies nog niet goedgemaakt. In maart was er een min van 14,4 procent, in mei een min van 15,8 procent. Gemiddeld genomen is de daling dit jaar 20,6 procent.
De registratiecijfers van campers zijn in dezelfde periode met 2,1 procent toegenomen. In het begin van het jaar voorspelde de CIVD nog een groei van ongeveer tien procent. Als de huidige trend zich voortzet, zou een benadering van dit cijfer nog steeds mogelijk zijn.
Foto: Auto-Medienportal.Net/Michael Kirchberger