Crua Loj: geïsoleerde tent voor vier seizoenen

Crua Loj: geïsoleerde tent voor vier seizoenen

Crua Loj: geïsoleerde tent voor vier seizoenen

Kamperen met een tent in de winter is een stuk minder koud als je een tent van het Ierse Crua Outdoors gebruikt. De Crua Loj zijn namelijk geïsoleerd. Deze tent zijn volgens Crua Outdoors bovendien ook verduisterd, en dempen ook het geluid.

Dat zijn factoren die de nachtrust positief kunnen beïnvloeden. Crua Outdoors is overigens we ontstaan door een kleumende kampeerder. Oprichter Derek O’Sullivan werd midden in de nacht wakker in de tent, omdat hij het koud had. Toen bedacht hij dat daar toch een oplossing voor moest zijn.

Om die reden ging Derek O’Sullivan aan de slag met het ontwikkelen van een geïsoleerde tent. En nu is hij directeur van Crua Outdoors, de fabrikant van diverse tenten. De collectie omvat tenten voor “de eenzame trekker, het avontuurlijke stel, de familie en een hele groep vrienden”. Sommige tenten zijn ook modulair en kunnen aan elkaar worden gekoppeld.

Crua Loj

Hierbij valt vooral de Crua Loj op. Het woord ‘Loj’ spreek je uit als “lodge”. Deze tent biedt plaats aan maximaal zes personen, die in deze tent comfortabel kunnen kamperen in de sneeuw en de storm. De Crua Loj is 2,13 meter hoog en heeft in het midden dus ook stahoogte. Hij is 4,27 meter breed en 7,23 meter lang. Door deze afmetingen is het allesbehalve een lichtgewicht tent. Een steekwagentje is misschien ook wel handig want de tent weegt maar liefst 92 kilo. Gelukkig wordt het gewicht over drie pakketten verdeeld. Het opzetten van de Crua Loj zal een klein uurtje duren.

Basiskamp

Het gewicht en de opzettijd maken ook duidelijk waar de Crua Loj voor bedoeld is. Als basiskamp. Voor een vakantie enkele weken, als startpunt en bestemming voor tochtjes in de omgeving, en misschien wel voor een seizoensplaats. Hij heeft vier zijramen en twee voorramen, zodat je voldoende daglicht en  uitzicht hebt. De versterkte stalen tentstokken weerstaan zelfs het slechtste weer. De ingang en het interieur zijn zo groot dat de tent zelfs geschikt is voor rolstoelen. Het meest bijzondere aan de Crua Loj is het gepatenteerde, isolerende tentdoek van de binnentent. De speciale TT-isolatie helpt om de temperatuur binnen aangenaam warm te houden, zelfs in de sneeuw, en houdt de tent in de zomer weer koel. “Het resultaat is dat je het gevoel hebt dat je in een nest zit en ’s morgens uitgerust wakker wordt om het buitenleven te verkennen en de dag te beginnen”, zegt O’Sullivan.

Minder kou, minder licht, minder lawaai

Crua Loj: geïsoleerde tent voor vier seizoenenMaar de geïsoleerde tent houdt niet alleen kou en warmte tegen, maar ook licht en zelfs lawaai. Uiteraard niet alles, maar de gesprekken van de buren zul je in ieder geval niet meer zo duidelijk horen, en vice versa. Het materiaal van het tentdoek bestaat uit dichte microvezels en heeft een R-waarde van 9. De “R” geeft aan hoe goed of slecht een raam, een muur of zelfs een isolatiemat de warmte geleidt. Hoe hoger deze R-waarde, hoe beter hij isoleert. Een R-waarde van 9 betekent volgens Crua Outdoors dat de Crua Loj gebruikt kan worden bij temperaturen van min 45 graden. Naast het isolerende doek zorgt een ademende laag van polyester en katoen ervoor dat er voldoende ventilatie aanwezig is.

Behoorlijk kostbaar

Uiteraard heeft een grote, isolerende tent ook zijn prijs. En die bedraagt ruim 1900 euro. Dit is dus geen tent die je even in een impuls koopt. Maar daarvoor krijg je veel meer dan alleen een tent. Wie dit te gek vindt, kan ook eens kijken naar de kleinere driepersoons Tri. Die is eveneens geïsoleerd maar is verkrijgbaar vanaf ongeveer 745 euro.

Like dit artikel
Tweet dit artikel