Dashaway e-caravan is speciaal ontworpen voor elektrische auto’s

Dashaway e-caravan

Dashaway e-caravan is speciaal ontworpen voor elektrische auto’s

De Engelse “Dashaway e-Caravan” is naar verluidt de eerste caravan ter wereld die speciaal is ontworpen om te worden getrokken door elektrische auto’s. Daarnaast is hij natuurlijk ook prima geschikt om met de meeste kleine auto’s te trekken, zowel met een verbrandingsmotor als met een (plug-in) hybride aandrijving.

De Dashaway heeft een maximaal toelaatbare massa van 720 kilo, wat dus de enige vereiste is voor de trekauto. De prima stroomlijn van de 1,80 m hoge caravan zal het ook voor trekauto’s met wat minder vermogen gemakkelijker maken om een behoorlijke snelheid te ontwikkelen.

“Future-proof caravanning”

Wheelhome, een klein familiebedrijf uit Brentwood (Essex), heeft de Dashaway speciaal ontworpen om te voldoen aan de uitdagingen en eisen van de nieuwste en toekomstige voertuigen. Hiermee kan men – naar eigen zeggen – niet alleen vandaag maar ook in de toekomst genieten van een caravan die door iedere auto getrokken kan worden. “Hij is ontworpen om te worden getrokken door vrijwel elke auto met een bijzondere nadruk op toekomstige elektrische voertuigen”, aldus een review van de Camping and Caravanning Club, die ook aangeven dat ze het gevoel hebben dat “Future-proof caravanning” is gearriveerd.

Gestroomlijnd, compact en lichtgewicht

Dit is te danken aan de gestroomlijnde bouw en compacte afmetingen van de Dashaway in combinatie met het lage gewicht. Hij is zo compact dat hij eerder aan een boedelbak dan aan een caravan doet denken. De Amerikaanse benaming “camping trailer” is misschien ook beter op zijn plaats. Maar door die compacte afmetingen kan hij worden getrokken door diverse hybride auto’s, zoals de Toyota Prius en Toyota C-HR alsmede een aantal plug-in hybrides (PHEV’s) zoals Volkswagen Golf GTE en Mitsubishi Outlander PHEV.  Ook puur elektrische auto’s zoals Tesla model 3, Jaguar I-Pace en diverse andere modellen. Volgens de review van Camping and Caravanning Club is de Dashaway extreem stabiel waardoor hij ook wat dat betreft weinig eisen aan de trekauto stelt, of het nu een elektrische auto of een auto met conventionele aandrijving is..

Indeling

De Dashaway kan zo compact zijn omdat hij zowel een hefdak als een slide-out heeft. In die slide-out bevindt zich de koelkast, een deel van het bed en het beddengoed. Het bed heeft heel redelijke afmetingen (195 x 133 cm) en is ook prima te gebruiken als loungebank. Het ombouwen is een kwestie van seconden. Het bed kan in diezelfde tijd ook worden omgebouwd tot twee eenpersoons bedden. Hierdoor hebben kopers heel veel mogelijkheden. Ook een groot eenpersoons bed is mogelijk, waardoor nog meer vloerruimte ontstaat. De keuken bevindt zich aan de voorzijde van de caravan. Een aparte was/toiletruimte past niet in zo’n compacte caravan. Daarom wordt er gebruik gemaakt van een Porta Potti.

Gasloos

Geheel passend bij het thema “Future-proof caravanning” is de Dashaway geheel gasloos. De kookapparatuur is dus elektrische (inductie). Er zijn dus ook geen gasflessen aan boord. Wel een Li-Ion accu en een flink zonnepaneel dat ook bij minder licht nog goed presteert. Verder is er ook een magnetron aan boord, plus een omvormer om de accuspanning naar een normale netspanning om te zetten.

Like dit artikel
Tweet dit artikel