De Cuckoo Emma is het kleine zusje van de Bruno

Cuckoo Emma

De Cuckoo Emma is het kleine zusje van de Bruno

Een paar jaar geleden presenteerde de Duitse startup Kuckoo Camper een meer vierkante versie van een ‘teardrop’ caravan. Door die afwijkende ‘Squaredrop’ vorm biedt die wat meer ruimte en kan de keuken ook binnen worden gebruikt.

Toen kondigde men ook al aan dat er een opvolger zou komen, met de naam Emma. Na enige vertraging konden we de Emma op de laatste editie van de CMT in Stuttgart bewonderen. De Emma is iets kleiner dan de Bruno, en is dus het kleine zusje daarvan.

Teardrop trailers

In de Verenigde Staten, de bakermat van de ‘teardrop trailers’, zijn die vooral populair omdat je ze relatief makkelijk zelf kunt bouwen. Ze passen ook goed bij de wijze waarop veel Amerikanen kamperen: die gaan gewoon een weekendje de natuur in. Meestal alleen met goed weer, en dan heb je maar een minimum aan voorzieningen nodig. De enige aanpassingen die ze daar wel eens doorvoeren, zijn op het gebied van off-road. Veel teardrops zijn daar voorzien van een robuust onderstel met grote wielen en een grote bodemvrijheid, zodat je ze ook achter de terreinwagen of pick-up mee kunt nemen als je wat verder van de gebaande wegen af wilt gaan.

Buiten koken

In Europa, waar het klimaat doorgaans wat wisselvalliger is, heb je niet zo heel veel aan een normale teardrop. Daarom zie je dat ze hier met grote luifels en/of voortenten worden uitgerust. De Bruno van Kuckoo Camper is wat ruimer zodat je daarin ook binnen zou kunnen koken. De uittrekbare keuken bevindt zich aan de zijkant zodat die zich onder de luifel bevindt. Zo kun je ook prettig buiten koken als het regent. De Emma van Kuckoo Camper is behoorlijk wat kleiner maar ook hierbij kun je dankzij de uittrekbare keuken buiten – onder de luifel – koken. In tegenstelling tot de Bruno kun je bij de Emma niet binnen koken.

Kleiner

De opbouw is inwendig ook maar zo’n 2,50 meter lang, 1,47 meter breed en 1,17 meter hoog. Net zo ruim als een wat grotere tweepersoons trekkerstent. Maar wel eentje die veel meer comfort en mogelijkheden biedt. Totaal is de Kuckoo Emma zo’n 3,50 meter lang, 1,98 meter breed en 1,61 meter hoog. Je kunt kiezen uit een ongeremde versie (MTM is dan maximaal 750 kilo) maar er is ook een geremd chassis leverbaar, ook met een grotere MTM. Mede dankzij het lage leeggewicht van ongeveer 400 kilo kun je hem met nagenoeg iedere auto trekken en zal hij ook slechts een minimale invloed hebben op het rijbereik van een elektrische auto.

De ingang van de Emma is een set glazen deuren aan de rechterzijde. Optioneel kan er een soortgelijke set deuren aan de bestuurderszijde worden gemonteerd. De gordijnen zorgen voor de nodige privacy.

Van bank naar bed

In het interieur vinden we een bank – ook dat is zeldzaam bij een teardrop – die kan worden omgebouwd tot slaapplaats van 1,47 m x 2,00 meter. Als je de versie met deuren aan beide zijden kiest, heeft het zitten op de achterbank wel iets weg van een riksja. Je vindt in de Emma ook de nodige opbergvakken, -bakken en planken voor bagage en voorraad. De rubber koorden voorkomen dat er zaken van de planken vallen tijdens de reis. Aan de buitenzijde, aan de rechterkant, is een grote uittrekbare lade van 95 cm x 30 cm met de buitenkeuken.

Duurzaam

Om ons klimaat zoveel mogelijk te beschermen is de Emma net als de Bruno zoveel mogelijk gemaakt van duurzaam vervaardigde materialen uit de omgeving van Cuckoo Camper. De keuze voor deze natuurlijke materialen is ook gunstig voor het binnenklimaat van de Emma.

De Emma die we op de CMT 2023 konden zien, was nog een prototype. De mannen van Cuckoo Camper melden dat de Emma vanaf voorjaar 2024 besteld kan worden.

Like dit artikel
Tweet dit artikel