De elektrische Skoda Roadiaq is compact, maar ruimer dan het lijkt

elektrische Skoda Roadiaq camper

De elektrische Skoda Roadiaq is compact, maar ruimer dan het lijkt

Skoda heeft de Roadiaq onthuld, een uniek voertuig dat de grenzen van elektrisch camperen verlegt. Dit bijzondere voertuig is het resultaat van het harde werk en de innovatieve geest van studenten van de Skoda Apprentice School.

En die Skoda Roadiaq is niet zomaar een elektrische camper. Het voertuig is namelijk niet zoals gebruikelijk gebaseerd op een bestelwagen maar op de Skoda Enyaq iV SUV. Bovendien kan hij niet alleen als camper, maar ook als mobiel kantoor dienen. De Roadiaq moet het comfort en de functionaliteit van een camper combineren met de vrijheid en het avontuur van het buitenleven.

Actieradius ruim 500 kilometer

Het eerste wat mensen willen weten als we met een elektrisch voertuig te maken hebben, is de actieradius. Welnu, de Roadiaq heeft dankzij een 82 kWh accu een actieradius van ongeveer 520 kilometer. Deze afstand moet, zeker in combinatie met de snellaadmogelijkheden die de Enyaq biedt, voldoende zijn voor nagenoeg alle kampeertrips. Dat geldt ook voor de krachtige 132 kW elektromotor die uitnodigt tot een dynamisch rijgedrag. Qua rijden zijn er dus weinig tot geen concessies.

Ruimte valt nog best mee

Dat laatste kan wellicht niet gezegd worden als we kijken naar de ruimte die de Skoda Roadiaq biedt. De keuze voor een SUV als basisvoertuig voor een camper leidt uiteraard tot de nodige concessies. Maar toch valt het met de ruimte best wel mee. Natuurlijk, het kampeergedeelte van de Roadiaq is vooral ontworpen met het oog op functionaliteit. Maar dankzij de verhoogde dakconstructie is er niet alleen de nodige hoofdruimte, maar ook ruimte voor een comfortabel bed dat ook kan worden gebruikt om te zitten, relaxen, eten en werken.

Helaas is er geen mogelijkheid voor een keuken, ook niet via de omgebouwde achterklep. De losse kookplaat is, net als de andere kookspullen, opgeborgen in de laden onder het bed. Jammer dat de studenten hier geen grote lade aan de achterzijde hebben gemaakt om een uittrekbaar keukenblok te realiseren.

Tent en luifel

De Roadiaq is ook ontworpen om je in staat te stellen om optimaal te genieten van je omgeving. De achterklep kan worden gebruikt als basis voor een tent, waardoor de leefruimte buiten het voertuig wordt verlengd. Ook kun je aan de zijkant van het voertuig nog een luifeltje opzetten. Dit betekent dat je kunt genieten van het buitenleven, terwijl je toch beschermd bent tegen de elementen, of het nu om zon, regen of wind gaat.

Mobiel kantoor

De Roadiaq is niet alleen een camper, maar ook een mobiel kantoor. Helaas ontbreekt hier een uitklapbare tafel aan de kasten, zodat je nogal oncomfortabel voorover gebogen moet zitten. Maar dankzij de constante internetverbinding kun je werken, video’s streamen of andere online content genieten, waar je ook bent.

Ontwerpproces

De Skoda Roadiaq is een bewijs van de innovatieve geest en technische vaardigheden van de studenten van de Skoda Apprentice School. Het ontwerpproces van de Skoda Roadiaq was een unieke ervaring voor de studenten. Ze kregen de kans om hun creativiteit en technische vaardigheden te gebruiken om een voertuig te ontwerpen dat niet alleen functioneel en duurzaam is, maar ook aantrekkelijk en comfortabel.

studenten ontwerpen elektrische Skoda Roadiaq camper

De studenten waren betrokken bij elk aspect van het ontwerpproces, van het schetsen van de eerste ontwerpen tot het bouwen van het uiteindelijke voertuig. Ondanks de uitdagingen die ze tegenkwamen, zijn ze erin geslaagd om een voertuig te creëren dat misschien wel een stukje van de toekomst van elektrisch camperen belichaamt.

Like dit artikel
Tweet dit artikel