De elektrische Xinge RV is spotgoedkoop maar helaas alleen in China te bestellen

De Xinge RV, wellicht de goedkoopste elektrische camper op de markt, is helaas alleen in China te bestellen

De Xinge RV is spotgoedkoop maar helaas alleen in China te bestellen

Als je het reizen met de camper kunt beperken tot niet al te ver weg gelegen bestemmingen, en je zou tevreden kunnen zijn met een heel klein, basic campertje, dan zou de Xinge RV best wel eens iets voor jou kunnen zijn.

Dan zijn er nog meer beperkingen, want we hebben het hier over een heel klein elektrisch driewielig voertuigje met een beperkte actieradius en een lage maximumsnelheid. Maar ja, hij kost dan ook maar zo’n € 4.500.

Die prijs natuurlijk een beetje misleidend, want reken maar dat hij inclusief transport, invoerrechten en BTW minstens de helft meer of zelfs het dubbele kost. En er zijn nog meer haken en ogen, de vraag is immers of je wel met zo’n voertuigje hier wel de openbare weg op mag. De Xinge RV is hier in Europa immers niet gehomologeerd, zoals dat zo mooi heet.

Mini alkoof campertje

Niettemin is de Xinge RV best interessant. Hij is namelijk gebaseerd op kleine, elektrische driewielige bedrijfswagen. Zo eentje die ook wel door straatvegers en dergelijke wordt gebruikt. In Azië zou je het een tuk tuk noemen. De fabrikant heeft daar een complete alkoof opbouw opgezet zodat je erin kunt zitten, slapen, koken en eten.

De Xinge RV, wellicht de goedkoopste elektrische camper op de markt, is helaas alleen in China te bestellenAlles zit erin, zo ongeveer. En dat ondanks de geringe afmetingen. Hij heeft namelijk een lengte van 3,5 meter, een breedte van 1,4 meter en een hoogte van 2,35 meter. Daarmee is de Xinge RV inderdaad uiterst compact voor een camper. Toch vind je in dit campertje een bank die kan worden omgevormd tot een tweepersoonsbed, een tafel, een keukenblokje met gootsteen en een kleine koelkast, een naar buiten te schuiven kookplaat, verschillende opbergkasten, een kleine badkamer én een televisie.

Het is ongelooflijk dat het er allemaal inpast. Je zou je natuurlijk kunnen afvragen of dit voertuigje alleen geschikt is voor mensen van Aziatische afkomst die doorgaans een wat kleiner postuur hebben of dat de gemiddelde Nederlander in dit campertje ook zijn benen kan strekken. Dat is nergens te achterhalen.

Het enige wat de fabrikant verder vermeldt zijn bovengenoemde afmetingen, het leeggewicht (650 kilo), het motorvermogen van 4 kW, de maximumsnelheid van 45 km/u en de accucapaciteit van 7,2 kWh. Daarmee zou een rijbereik van 115 tot 155 kilometer mogelijk moeten zijn. Oh ja, ook nog dat hij een eenvoudig infotainmentsysteem heeft en dat er op het dak en de zijkant zonnepanelen zijn gemonteerd zodat de camper zelfs (in enige mate?) autarkisch is.

Nogmaals: de Xinge RV is alleen via AliBaba te koop maar wie weet zijn er handige creatievelingen die hier voldoende inspiratie uithalen om zelf zoiets in elkaar te knutselen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel