De Free Trio Tent is een nieuw ultra lichtgewicht tentje van Zpacks

Zpacks Free Trio Tent

De Free Trio Tent is een nieuw veelzijdig en ultra lichtgewicht tentje van Zpacks

Nog niet zo lang geleden was een tweepersoons dubbeldaks tent van minder dan een kilo nog een utopie. Dankzij de komst van het extreem sterke en lichte Dyneema is dat nu toch werkelijkheid geworden en is er zelfs keus uit meerdere ultra lichtgewicht tentjes.

Met de komst van de Free Trio Tent van Zpacks is er weer wat keus bij gekomen. Hoewel Zpacks beweert dat het ook een driepersoons tent is, is dat alleen het geval als je uitsluitend de buitentent gebruikt.

Veelzijdig en ultralicht

Maar het feit dat je ook alleen de binnen- of buitentent kunt gebruiken, maakt de tent ook extra veelzijdig. Wie alleen beschutting tegen de regen zoekt, gebruikt alleen de buitentent. En als je alleen de binnentent gebruikt ben je volledig beschermd tegen ongedierte en heb je met warm weer een uitstekend ventilerend tentje.

Het in Florida gevestigde Zpacks heeft de laatste tijd behoorlijk wat nieuwe producten aangekondigd, waaronder verschillende ultralichte tentjes. Die worden, zoals de afgelopen zomer geïntroduceerde Free Duo Tent, over het algemeen goed ontvangen door de media en gebruikers. Ondanks het feit dat Zpacks inmiddels een behoorlijk wat keus op dit gebied heeft, is er kennelijk toch nog behoefte aan nog een model.

Dyneema Composite

Het geheim van zo’n ultralichte tent schuilt vrijwel altijd in het gebruik van Dyneema Composite. Dat is ook bij de Free Trio het geval. De nieuwe Zpacks Free Trio Tent is dus een ultralichte twee of drie-persoons tent. Het is bovendien een vrijstaand model, dus ook ideaal voor kamperen op ‘moeilijke’ ondergronden zoals zand en rots. De tent kan dankzij het vrijstaande H-Pole frame ook zonder haringen worden opgezet en blinkt uit qua windvastheid. Bovendien geeft dit frame de tent ook relatief veel leefruimte.

Waterdicht

Zpacks heeft alle naden voorzien van tape dus je hoeft je niet druk te maken over de waterdichtheid. Bovendien is het Dyneema-weefsel waterdicht (PFC-vrij) zónder dat daar een DWR-coating voor nodig is, zodat er ook geen coating is kan slijten. Er zijn deuren aan elke iedere zijn van de tent, grote regenboog-vormige ritsen en mesh zakken aan de binnenzijde. Volgens Zpacks is het niet nodig om een extra footprint te gebruiken. Men gebruikt namelijk een wat zwaardere kwaliteit Dyneema voor het kuipgrondzeil, dat tegen een stootje kan.

Verder heeft de 982 gram wegende tent een volledig afgesloten insectenhor, een kuipgrondzeil met hoge rand en voorgemonteerde lineloc verstellers op alle bevestigingspunten.

Bijzonder is ook dat de Free Trio verkrijgbaar in verschillende kleuren (dat is nog niet zo vaak het geval met Dyneema tentdoek) en dat men voor de buitentent voor twee verschillende kwaliteiten kan kiezen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel