De Glamper: een slimme inklapbare houten hut op wielen

De Glamper: een slimme inklapbare houten hut op wielen

De Glamper: een slimme inklapbare houten hut op wielen

Sommige mensen zweren bij de sfeer van een gezellige houten hut. Zoiets kan inderdaad ook heel gezellig zijn. Maar zo’n hut, als die op wielen zou staan, is natuurlijk behoorlijk lastig om achter de auto te hangen en op vakantie mee te nemen.

Maar dat is waar de Glamper om de hoek komt kijken. Deze vouwwagen – hoe zouden we hem anders moeten noemen – kun je netjes opvouwen zodat er een behoorlijk plat geheel ontstaat, en in ongeveer 10 minuten in elkaar zetten. Ook het gewicht valt heel erg mee.

Wat niet meevalt, is het feit dat deze Glamper (voorlopig) alleen in Noord-Amerika te koop zal zijn. Hij wordt vervaardigddoor het in het Canadese Edmonton bevestigde bedrijf Knotty Pine Cabins. Maar wie weet is het wel een mooie inspiratie voor een handige knutselaar, of wordt de Glamper ooit nog in Europa aangeboden. Het principe van de Glamper is eigenlijk heel eenvoudig. Hij bestaat uit drie hoofddelen: de aanhangwagen met aluminium opbouw, de houten wanden en het canvas dak.

Het opzetten is ook eenvoudig. De wanden zijn scharnierend op de aanhanger bevestigd, en zijn gemaakt van met ‘messing en groef’ verbonden stukken hout. Je hoeft de wanddelen alleen maar omhoog te scharnieren en aan elkaar te vergrendelen. Er komt geen gereedschap aan te pas. Daarna plaats je het dak, waarvan de basis uit een lichtgewicht aluminium frame bestaat, dat wordt bedekt met een waterdicht en brandvertragend tentdoek.

Als je de Glamper weer in wilt klappen, verwijder je het dak en scharnier je de wanden naar binnen. De wanden komen dan weer in de aanhanger waarna je daar het dak op kunt leggen en vastbinden.

Geen meubilair

Helaas bevat de Glamper geen meubilair. Dat kun je gelukkig wel in de aanhanger meenemen, al zal de ruimte daarvoor enigszins beperkt zijn. De wanden van de Glamper bevatten een aantal schuiframen en aan de achterkant is er ook een deur. Helemaal winddicht is de Glamper niet maar je kunt op koude, winderige dagen een set metalen strips toevoegen om de naden tussen de secties winddicht te maken.

Twee modellen

De Glamper is eigenlijk verkrijgbaar in twee modellen, een Small en een Large. De Small is bedoeld voor twee personen. Hij is 3 meter lang en 1,50 meter breed en het interieur heeft een maximale hoogte van 2,70 meter. Hij weegt naar verluidt nog nét geen 500 kilo en kost ongeveer 10 mille. De Large kost ongeveer 15 mille, is 3,70 m lang, 1,80 m breed en inwendig 3 meter hoog. Deze versie is naar eigen zeggen geschikt voor maximaal vier volwassenen en weegt 590 kg. Maar, zoals gezegd: hij is (voorlopig) niet in Europa verkrijgbaar.

Like dit artikel
Tweet dit artikel