De kans dat de CMT 2022 door kan gaan wordt steeds kleiner

CMT Stuttgart 2020

De kans dat de CMT 2022 door kan gaan wordt steeds kleiner

Het wordt uiterst twijfelachtig of de CMT in Stuttgart door kan gaan. Deze grote vakantie- en kampeerbeurs is gepland van 15 t/m 23 januari. In verband met de coronapandemie hebben diverse exposanten afgezegd en het aantal afzeggingen groeit.

De CMT van januari aanstaande was compleet volgeboekt en de reislust van de Duitsers is niet te stoppen, zei men in september. Maar is het nu heel onzeker of de beurs door kan gaan. Naast het aantal afzeggingen kunnen ook nieuwe coronamaatregelen van de regering roet in het eten gooien. Daardoor zou het kunnen dat de eerstvolgende editie van de CMT pas in 2023 is.

UPDATE: De CMT gaat inderdaad niet door!

Uitgebreid 2G-hygiëneconcept

Op 3 december 2021 kondigde de organisatie van de CMT aan dat men een uitgebreid 2G-hygiëneconcept heeft uitgewerkt. Er zouden strenge veiligheidsmaatregelen gelden om bezoekers en exposanten te beschermen. Zo moet bijvoorbeeld het aantal bezoekers worden beperkt. Om voldoende afstand te houden, heeft de organisator de looppaden breder gemaakt. Bovendien zijn op het beursterrein mondkapjes verplicht, moeten alle deelnemers zich van tevoren aanmelden en wordt via het ventilatiesysteem in de hallen voortdurend frisse buitenlucht aangevoerd. In het horecagedeelte van de beurs moeten bezoekers ook inchecken met de Luca-app. In combinatie met uitgebreide toegangscontroles en een hygiëneteam moet dat alles ervoor zorgen dat “alle aanwezigen zich op hun gemak kunnen voelen”, aldus een woordvoerder van de Stuttgarter Messe.

Afzeggingen

Evengoed heeft een groot aantal belangrijke exposanten hun deelname geannuleerd. Dit betreft onder anderen een aantal merken van de Erwin Hymer Groep. Ook de Pössl Group met merken als Pössl, Clever Vans, Globecar, Roadcar, Vanster, Campster, Vanstar en Campstar heeft afgezegd.

Het ADAC Camping Gala 2022, dat in de Messe Stuttgart zou plaatsvinden, zal nu virtueel in de vorm van een livestream worden gehouden.

Daarbij komt nog een groot aantal afzeggingen van de exposanten uit de reissector. De CMT is immer ook een grote vakantiebeurs, waarvan de exposanten voor een groot deel uit het buitenland komen. De vraag is maar of en hoe die exposanten naar Stuttgart kunnen komen en na afloop ook weer naar huis kunnen. Dat probleem diende zich ook voor bij de Vakantiebeurs in Utrecht. Daarom gaat onder ingewijden al het gerucht dat de CMT niet zoals gepland in januari 2022 zal plaatsvinden.

Strengere coronamaatregelen

In Duitsland zijn vorige week de coronamaatregelen aangescherpt. Sindsdien kunnen ook beurzen en soortgelijke evenementen worden aangemerkt als belangrijke evenementen die op grond van een staatsverordening kunnen worden beperkt of verboden. De Landesmesse Stuttgart en de organisatoren van de CMT-beurs hebben uiteraard regelmatig contact onderhouden met de verantwoordelijke ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken. Vanuit die hoek is hen reeds ingefluisterd dat de CMT binnenkort verboden zal worden. Maar om juridische redenen zal de Landesmesse Stuttgart de CMT niet annuleren. Men wacht tot men een verbod van de verantwoordelijke ministeries uit moet voeren. Maar het schijnt dat de organisatoren van de CMT bij wijze van voorzorgsmaatregel alle exposanten reeds op de hoogte heeft gebracht van het grote risico van een evenementenverbod.

Vorig jaar kon de CMT ook niet doorgaan en was er een ‘plan B’ in de vorm van een online versie. Dit jaar is er, in tegenstelling tot vorig jaar, niet voldoende belangstelling voor een online variant. Een uitstel tot het voorjaar is volgens verklaringen van de beurs niet mogelijk. Daarom is de kans heel groot dat de eerstvolgende CMT Stuttgart dus pas in januari 2023 plaats kan vinden. Zodra een officiële aankondiging komt, komen wij erop terug.

UPDATE 17-12-2021: De CMT 2021 gaat inderdaad niet door!

Ondanks de grote belangstelling van bezoekers en exposanten en een goedgekeurd veiligheids- en hygiëneconcept dat in het najaar werd getest, kan de CMT niet zoals gepland van 15 tot 23 januari 2022 in de Messe Stuttgart plaatsvinden. Dit geldt ook voor de beurzen die tegelijkertijd in de Messe Stuttgart gehouden zouden worden. Zoals de deelstaatregering van Baden-Württemberg vandaag heeft aangekondigd, zullen de coronamaatregelen voor infectiebestrijding worden uitgebreid. Met de nieuwe verordening zullen handelsbeurzen en tentoonstellingen van het huidige alarmniveau II in Baden-Württemberg voorlopig worden verboden. De Corona-verordening zal aanvankelijk tot 17 januari 2022 van toepassing zijn. Roland Bleinroth, Managing Director van Messe Stuttgart, betreurt deze ontwikkeling ten zeerste: “Nadat CMT 2021 digitaal heeft plaatsgevonden, hebben we ons de afgelopen maanden samen met alle partners en exposanten intensief voorbereid op een fysieke beurs in januari. We zien aan de volgeboekte beurshallen op de vakantiebeurs dat zo’n beursplatform dringend nodig is”.

Foto: © Landesmesse Stuttgart GmbH

Like dit artikel
Tweet dit artikel