De laatste échte Volkswagen California komt er als ‘Last Edition’

Volkswagen California

De laatste échte Volkswagen California komt er als ‘Last Edition’

Voor menig camperliefhebber vormt de Volkswagen California het ultieme reisgezelschap. Met een California kies je immers voor avontuur, vrijheid, maar ook voor betrouwbaarheid en een zekere mate aan comfort, zeker als je achter het stuur zit. Dit iconische camperbusje heeft in de loop der jaren niet voor niets een vaste plek verworven in de harten van veel kampeerders.

Wie kent er niet iemand die al jaren met veel plezier de meest prachtige plekken aandoet met zijn of haar geliefde California? Maar aan een tijdperk komt een eind. Volkswagen stopt de productie van de California op basis van de door Volkswagen zelf gebouwd Transporter 6.1 en onthult binnenkort een geheel nieuwe generatie. De laatste 1500 exemplaren krijgen het stempel ‘Last Edition’ en rollen binnenkort van de band. De première van de nieuwe Volkswagen California vindt begin mei plaats terwijl de productie ervan komende zomer van start gaat.

Bijzondere camper met een rijke geschiedenis

De Volkswagen California is de directe opvolger van de iconische Westfalia-campers. Het verhaal van het camperbusje begint al in 1951, toen Westfalia Camping-Box GmbH werd opgericht. Dit bedrijf ontwikkelde ombouwsets voor de Volkswagen Transporter, waarmee je de bestelwagen kon omtoveren tot een camper. De eerste Westfalia-campers waren eenvoudig ingericht, met een slaapbank, een klein keukentje en een opklapbaar dak.

De samenwerking tussen Volkswagen en Westfalia verliep als volgt:

 • 1957: Volkswagen start met de officiële verkoop van Westfalia-campers via haar dealernetwerk.
 • 1962: Introductie van de beroemde Westfalia SO 34, gebaseerd op de T2 Transporter. Dit model was een enorm succes en droeg bij aan de populariteit van campervans in Europa.
 • Jaren 70 en 80: Westfalia blijft innoveren en introduceert diverse iconische modellen, zoals de Joker en de James Cook.

Van Westfalia naar California

In 1988 neemt Volkswagen van het camperbusje de productie in eigen hand en introduceert de eerste officiële Volkswagen California, gebaseerd op de T3 Transporter. De eerste Volkswagen California werd in 1988 geïntroduceerd en was gebaseerd op de Volkswagen Transporter T3. Het originele model was een eenvoudig camperbusje met een uitklapbaar slaapdak, een kleine keuken en een bank die kon worden omgebouwd tot bed. Al meteen na de introductie was de California een groot succes en er kwamen in de loop der jaren steeds meer luxe en handige innovaties bij.

 • Eerste generatie (1988-1990)
  De California T3 was geliefd om zijn eenvoudige charme en praktische indeling. De camper was verkrijgbaar in twee kleuren: Pastellweiß en Marsalarot. De interieurstijl was modern met witgrijs meubilair en praktische details zoals in de hekspoiler geïntegreerde luifels.
 • Tweede generatie (1991-2003)
  De California T4 betekende een revolutie in het design en de techniek. De motor werd nu voorin geplaatst, wat resulteerde in meer ruimte en rijcomfort. De T4 was verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, waaronder de Beach, Coast en Ocean. De camper werd een ware bestseller met meer dan 39.000 verkochte exemplaren.
 • Derde generatie (2004-2015)
  De California T5 bouwde voort op het succes van zijn voorganger. De camper was nog comfortabeler en luxueuzer, met features zoals een elektrisch bedienbaar hefdak en een geïntegreerde luifel. Ook de T5 was een groot succes, met meer dan 55.000 verkochte exemplaren.
 • Vierde generatie (2015-nu)
  De California T6 was de laatste generatie die gebaseerd was op de Volkswagen Transporter. De camper werd nog moderner en technologischer, met features zoals een touchscreen bedieningspaneel en diverse assistentiesystemen. De T6 werd een enorm succes, met meer dan 150.000 verkochte exemplaren.

California 6.1 ‘Last Edition’: voor de échte liefhebbers

Volkswagen kondigde onlangs de California 6.1 ‘Last Edition’ aan, een gelimiteerde oplage die de laatste is van het huidige model voordat de opvolger wordt onthuld. Om deze speciale editie te kunnen herkennen, heeft Volkswagen het model voorzien van een speciale ‘Last Edition’-sticker op de B-stijl. De California 6.1 ‘Last Edition’ wordt opgeleverd in de kleuren Indium Grey Metallic, Reflex Silver Metallic of Deep Black Pearl Metallic, waarbij de velgen, grille en raamlijsten zijn uitgevoerd in glanzend zwart. Kopers kunnen kiezen uit de uitvoeringen Beach, Coast of Ocean. “Deze camper is voor de échte liefhebbers, die met trots kunnen vertellen dat ze het allerlaatste echte exemplaar bezitten”, aldus een woordvoerder van Volkswagen Nutzfahrzeuge.

Op naar een iets andere toekomst

In mei 2024 maakt Volkswagen een start met een volledig nieuw ontwikkelde California. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een platform van Ford: dat van de populaire Transit Custom. Dit omdat ook de volgende generatie van de Volkswagen Transporter op diezelfde basis zal worden gebouwd. Dat is iets waar de camperwereld nog wel even bij stil zal staan.

Maar ondanks de veranderingen, kunnen we er gerust op zijn dat de nieuwe generatie net als zijn voorgangers weer een groot succes zal zijn, want een echte California onderscheidt zich nu en altijd door het gevoel van vrijheid, avontuur en betrouwbaarheid die je overal mee naartoe kunt nemen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel