De Pebble Flow is hét voorbeeld van een innovatieve en baanbrekende caravan

innovatieve en baanbrekende Pebble Flow caravan voor elektrische auto's

De Pebble Flow is hét voorbeeld van een innovatieve en baanbrekende caravan

In een tijdperk waar technologische vooruitgang de norm is, blijft de caravanindustrie niet achter. Veel caravanners willen niet alleen een comfortabele en luxe caravan, maar willen die ook met een elektrische auto kunnen trekken. Dat is best wel een uitdaging omdat dat onherroepelijk leidt tot relatief veel laadpauzes.

De recent gepresenteerde Pebble Flow zou wel eens dé oplossing voor dit probleem kunnen zijn. Met een overdosis aan vernieuwende eigenschappen zou deze innovatieve, baanbrekende caravan wel eens een nieuw tijdperk kunnen inluiden.

Caravan trekken met elektrische auto

Natuurlijk zijn er al diverse caravanproducenten die aan het kijken zijn welke mogelijkheden er zijn om een caravan met de elektrische auto te trekken. Meestal komen ze uit op een compacte, gestroomlijnde en lichtgewicht caravan. Dat is natuurlijk een mogelijkheid. Eventueel kun je nog een elektrische aandrijving inbouwen om de trekauto te ondersteunen. Maar wel eentje met compromissen.

Stel nu dat je géén compromissen qua formaat en luxe wilt, maar toch een caravan die goed geschikt is om met een elektrische auto te trekken? Dan kom je al gauw uit op iets uit als de gisteren onthulde Pebble Flow. Deze innovatieve, baanbrekende caravan is ontwikkeld door oud-medewerkers van Apple, Tesla, Cruise, Zoox en Volvo, met als doel om het gebruiksgemak van een iPhone toe te voegen aan de kampeerervaring.

De Pebble Flow zit boordevol innovaties

De Pebble Flow onderscheidt zich door zijn unieke concept. Laten we beginnen met de constructie. Zoals hieronder te zien is, heeft de Pebble Flow niet alleen een geheel afwijkend uiterlijk, maar ook een heel andere constructie. Men maakt voor het onderstel gebruik van een constructie van aluminium profielen.

Gestroomlijnd

Daarmee heeft men een opbouw gecreëerd, die én ruim én gestroomlijnd is. Goed te zien is dat het vlakke gedeelte front ongeveer net zo groot is als de omvang van de trekauto. De rest van het front heeft men gestroomlijnd, om de luchtweerstand te verminderen.

Eigen elektrische aandrijving

Verder heeft de Pebble Flow een eigen elektrische aandrijving, met zelf twee elektromotoren. Die aandrijving kun je niet alleen als een caravanmover gebruiken, maar ook om de trekauto te ondersteunen. Dankzij het ingebouwde accupakket met een capaciteit van maar liefst 45 kWh kan hij voor een significante ondersteuning zorgen. Samen met de goede stroomlijn zorgt dit ervoor dat het rijbereik van de trekauto zo min mogelijk wordt gereduceerd.

Opladen aan laadpaal en snellader

Dat je de aandrijflijn en het accupakket van de Pebble Flow echt als volwaardig kunt beschouwen, blijkt wel uit het feit dat je het accupakket aan een normale laadpaal en ook aan een DC-snellader op kunt laden. Bij een snellaadstation onderweg laad je dus tegelijkertijd de elektrische auto én de caravan op, en maak je dus gebruik van 2 snellaadzuilen. Een unicum.

V2L en thuisaccu

De caravan is voorzien van V2L aansluitingen waarmee je de energie van het accupakket ook kunt gebruiken om elektrische apparaten zoals e-bikes van elektriciteit kunt voorzien. Ook kun je het accupakket als thuisaccu gebruiken, om de energie uit de zonnepanelen van de caravan en van de woning in op te slaan.

Zonnepanelen

Verder heeft men op de Pebble Flow een flinke hoeveelheid zonnepanelen gemonteerd. Deze hebben een capaciteit van maar liefst 1.000 W. In combinatie met de flinke accu kun je met deze caravan een week off-grid kamperen.

Dit is niet zomaar een caravan, maar een voertuig dat technologie en comfort op een nieuwe manier samenbrengt. De elektrische aandrijving is daar een voorbeeld van. In plaats van volledig afhankelijk te zijn van de trekauto, heeft de Pebble Flow een eigen aandrijfsysteem. Dit systeem biedt ondersteuning tijdens het rijden, waardoor het trekken van de caravan soepeler en energiezuiniger wordt.

Automatisch aankoppelen en afkoppelen

Wie dacht dat een caravanmover het summum van comfort is, zal zijn mening moeten herzien. Met de Pebble Flow kun je middels een druk op de knop de caravan met de disselkoppeling én automatisch tot precies boven de trekhaak laten rijden, én hem automatisch aan laten koppelen. Zelfs het neuswiel wordt automatisch ingetrokken. Uiteraard klappen ook de 4 steunen en het opstapje automatisch in en uit.

Slimme indeling

Veel nadruk is er ook gelegd op de leefbaarheid. Voorin de caravan zien we een ruime rondzit en langs de rechterzijde is een opmerkelijk groot keukenblok geplaatst. Langs de linkerzijde is zowel een ruime bergkast als een geheel complete badkamer geplaatst.  Achter inde caravan bevindt zich het tweepersoonsbed. Tot zover niet opzienbarend. Maar je kunt dat bed ook zijdelings opklappen. Dan komt er in handomdraai een werkblad tevoorschijn, wat ideaal is om aan te werken, knutselen of spelletjes doen. Wie meer slaapplaatsen nodig heeft kan de zithoek ombouwen, dan zijn er totaal 4 slaappplaatsen.

Groot, zwaar en kostbaar. Maar dan heb je ook wat.

Wie het bovenstaande gelezen heeft, zal al een indruk van de omvang en het gewicht hebben gekregen. Inderdaad, de Pebble Flow is allesbehalve compact. Toch valt het mee, met een totale lengte van 7,60 m, een breedte van 2,45 m en een hoogte van 2,68.

Wat wél tegenvalt, is het gewicht. Dat bedraagt maximaal 2.880 kilo. Gezien het gewicht van de zonnepanelen, de elektromotoren en vooral het accupakket is dat op zich niet zo vreemd. Maar de Pebble Flow vereist dus wel een potige caravantrekker.

Gezien het bovenstaande is het ook niet zo gek dat de Pebble Flow inclusief het ‘Magic Pack’ bestaande uit de aandrijving, accu en automatische koppelfunctie ongeveer 120.000 euro moet kosten. Pebble, de Canadese startup die de Flow heeft ontwikkeld, verwacht dat hij de serieproductie eind volgend jaar zal starten. Of de caravan ook in Europa verkrijgbaar zal zijn, is nog niet duidelijk maar lijkt ons niet waarschijnlijk. Duidelijk is wel dat de Pebble Flow een nieuwe standaard zet in de wereld van caravans. Wat dat betreft kunnen we niet wachten om de Pebble Flow in de praktijk te ervaren.

Like dit artikel
Tweet dit artikel