De Radical 1 van Samaya is lichter dan licht

Samaya Radical 1 ultra lichtgewicht tent van Dyneema

De Radical 1 van Samaya is lichter dan licht

Met nam de hikers die extreme omstandigheden opzoeken, hebben behoefte aan een extreem lichte tent. Zij worden nu op hun wenken bediend met de nieuwe Radical 1 van het Franse merk Samaya.

Deze koepeltent is niet alleen extreem licht maar is ook gemaakt om te gebruiken onder extreme omstandigheden. De tent werd dan ook niet voor niets beloond met de felbegeerde ISPO Award 2022.

Lichtgewicht tent voor extreme omstandigheden

Wie van wildkamperen in de bergen houdt, zou eens naar de producten van het Franse merk Samaya moeten kijken. Dit nog jonge, in Annecy gevestigde atelier test zijn producten onder extreme omstandigheden op de hoge bergen rondom Chamonix en op de hoogste toppen ter wereld alvorens ze aan de klanten worden aangeboden. De producten van Samaya – dat zijn momenteel slechts drie tenten en één rugzak – zijn zonder uitzondering extreem licht van gewicht.

De Samaya Radical 1 is het nieuwste model van Samaya en is ontworpen voor gebruik in alpine omstandigheden, het hele jaar door. Samaya slaat met de Radical 1 tent nieuwe wegen in op het gebied van lichtgewicht, inpakbaarheid en prestaties. Bovendien wordt er ook op de duurzaamheid van de tent gelet. Zo is de Samaya Radical 1 gemaakt van composietmaterialen en koolstofvezel op biologische basis.

Dyneema

Het materiaal van de Radical 1 bestaat, net als de eerdere eveneens prijswinnende Assault 2, uit een Dyneema-composiet. De stof is gelamineerd met een uitgebreid Teflon (ePTFE) membraan voor een waterdichtheid van 20.000 mm op de wanden en de grond, en een geavanceerd ademend vermogen van 40.000 g. Samaya heeft ook bij deze tent gekozen voor een smalle, zelfdragende koepelvorm die wordt ondersteund door kruislings lopende Easton koolstofvezelstokken. En, net als bij de Assault, zijn ook de hoeken van de Radical 1 versterkt met Cordura. Daardoor kun je hem zonder schade opzetten op rotsachtige terrein.

Duur maar extreem licht en sterk

De nieuwe Radical is een van de lichtste tenten op de markt: het gewicht bedraagt slechts 655 gram. Eventueel kan het gewicht zelfs worden teruggebracht tot 635 gram. Ondanks dat geringe gewicht biedt hij zijn gebruiker – het is een éénpersoons model – optimale bescherming biedt tegen alle weersomstandigheden. Die gebruiker moet daar wel een flink bedrag voor over hebben: Hij kost bij buitensportzaken als Bever momenteel zo’n 1.500 euro. Maar voor die prijs is de gebruiker van een Radical 1 wel verzekerd van een onderdak dat niet alleen heel makkelijk mee te nemen is – de pakmaat bedraagt slechts 29 x 9 cm – maar hem ook beschermt tegen wind, regen en sneeuw. Zaken die essentieel zijn voor een veilig verblijf in het hooggebergte.

Like dit artikel
Tweet dit artikel