De Starlink Mini komt eraan, maar heeft een pittig prijskaartje

Starlink Mini komt eraan, maar heeft een pittig prijskaartje

Starlink Mini komt eraan, maar heeft een pittig prijskaartje

SpaceX, een van de bedrijven van Elon Musk, heeft met Starlink een dienst beschikbaar waarmee je bijna overal ter wereld over een goede internetverbinding kunt beschikken. Dit realiseert men door middel van een fijnmazig netwerk van satellieten. Dat gaat gepaard met enorme investeringen waardoor de prijzen nog behoorlijk hoog liggen. Wie het gebruikt om TV te kijken is met Starlink veel duurder uit dan bijvoorbeeld met Canal Digitaal, en ook voor mobiel internet zijn er goedkopere alternatieven, al hebben die vaak wat beperkingen.

Zo’n twee jaar geleden maakte Starlink bekend dat het ook geschikt is voor internet in voertuigen, zowel stationair als rijdend. En omdat Starlink in Europa bijna 100% dekking geeft, is dat best interessant, al is het dus wel vrij kostbaar. Nu komt Starlink met een nieuwe troef voor kampeerders en avonturiers die altijd en overal verbonden willen blijven: de Starlink Mini. Dit is een nog compacter broertje van de bekende Starlink-schotel. Deze belooft echt draagbare internettoegang, maar ook dat gaat gepaard met een stevig prijskaartje.

Internet op (rug)zakformaat

De Starlink Mini is een draagbare ontvanger, die dankzij de compacte afmetingen (26,9 bij 26,9 centimeter) in nagenoeg elke rugzak past. Houd dan wel rekening met een gewicht van 1,36 kilogram.  De ontvanger werkt op USB-C-stroom, waardoor hij compatibel is met verschillende apparaten zoals powerbanks, laptops of zelfs de 12V-aansluiting in je auto of camper.

De Starlink Mini maakt gebruik van de nieuwste technologieën, zoals een MediaTek Wi-Fi 6-chip voor snelle en betrouwbare verbindingen. Bovendien is er een geïntegreerde WiFi-router, zodat je geen extra apparaten hoeft mee te slepen.

Wereld aan mogelijkheden

Voor kampeerders en avonturiers opent de Starlink Mini een wereld aan mogelijkheden. Stel je voor: midden in de natuur je werkmail checken, een filmpje streamen bij het kampvuur of je reisavonturen delen op sociale media. Met de Starlink Mini is dit allemaal mogelijk, waar je ook bent. De snelheid en betrouwbaarheid van de verbinding zouden vergelijkbaar moeten zijn met de grotere Starlink-schotel, waardoor je zonder zorgen met een snelheid van minimaal 100 Gbs kunt werken, ontspannen en communiceren.

Niet voor elke portemonnee

Starlink Mini  prijzen tarieven dekkingHoewel de Starlink Mini veel voordelen biedt, is er ook een keerzijde: de prijs. Met een aanschafprijs van $599 en een maandelijks abonnement van $100 is de Mini geen koopje. Ter vergelijking: de reguliere Starlink-schotel kost $499, maar biedt wel hogere snelheden. En dat terwijl Elon Msk eerst zei dat de Mini juist minder dan de normale schotelontvanger zou kosten. Die hoge prijs roept ook de vraag op voor wie de Starlink Mini nu echt geschikt is. De prijs lijkt vooral gerechtvaardigd voor diegenen die regelmatig op afgelegen locaties verblijven en bereid zijn te investeren in een makkelijk draagbare maar betrouwbare internetverbinding.

De toekomst van draagbaar internet?

Hoewel de Starlink Mini niet voor iedereen is weggelegd, laat hij wel zien hoe de toekomst van draagbaar internet eruit zou kunnen zien. Met zijn compacte formaat, gebruiksgemak en belofte van snelle verbindingen is het een veelbelovende ontwikkeling voor iedereen die graag buiten de gebaande paden treedt. Voorlopig is de Starlink Mini slechts beschikbaar in bepaalde regio’s in de VS, en dan alleen nog voor bestaande klanten die ervoor worden uitgenodigd. Het is nog onduidelijk wanneer de schotel wereldwijd verkrijgbaar zal zijn en of de prijs in de toekomst zal dalen. Wel wordt er gespeculeerd over mogelijke – en logische – integratie met Tesla-voertuigen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel