De Toyota Proace Eco Revolution is de eerste elektrische buscamper van CampervanCo

CampervanCo Eco Revolution elektrische buscamper

De Toyota Proace Eco Revolution is de eerste elektrische buscamper van CampervanCo

Al in 2016 lanceerde de Schotse buscamperspecialist CampervanCo een buscamper met hybride aandrijving. Anno 2023 gaat het bedrijf nog een stap verder en lanceert met Toyota Proace Eco Revolution een volledig elektrische, emissievrije camper.

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een buscamper op basis van de elektrische Toyota Proace bestelwagen. Deze wordt door CampervanCo omgebouwd tot een handzame en praktische buscamper met mogelijkheden om off-grid te verblijven.

Eerste elektrische buscamper van CampervanCo

CampervanCo is niet alleen een toonaangevende camperbouwer in Schotland maar ook een van de grotere camperbouwers in het hele Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf heeft een jarenlange ervaring in het ombouwen van campers. Bijzonder is dat CampervanCo hiervoor voornamelijk tweedehands Japanse bestelwagens gebruikt.

In een poging om ook het reizen met de camper duurzamer, introduceerde CampervanCo in 2016 al de eerste hybride campers met een lage uitstoot. Deze waren mede bedoeld om de weg te effenen voor volledig elektrische campers. En nu is het ook bij CamperVanCo zover. Met de Eco Revolution introduceert het Schotse bedrijf zijn eerste elektrische camper. Dit licht CampervanCo als volgt toe: “De nieuwste toevoeging aan de line-up is de belichaming van dit streven naar zero-emissie en off-grid kamperen, met extra maatwerk mogelijk om aan verschillende behoeften en budgetten te voldoen.”

Actieradius tot 330 kilometer

Kopers kunnen kiezen uit de 50 kWh en de 75 kWh versie van de volledig elektrische Toyota Proace bestelwagen. Daarmee heeft de camper een geschatte actieradius van ruim 230 respectievelijk 330 kilometer. (231,8 km), met een mogelijke upgrade naar 75 kW en een geschatte actieradius van 205 mijl (330 km). Dat lijkt weinig, maar uit een recent onderzoek van de Amerikaanse camperbouwer Winnebago blijkt dat camperaars de voorkeur geven aan kortere ritten van hooguit 320 kilometer.

Naast het feit dat de camper volledig emissievrij rijdt, is hij ook voorzien van de nodige technologie waarmee je off-grid – zelfvoorzienend dus – kunt overnachten. En hij is ook ‘gasloos’. Dat betekent dat hij is voorzien van een 230Ah huishoudaccu, zonnepanelen met een maximale opbrengst van 930 Watt, een inductiekookplaat, elektrische verwarming en zuinige ledverlichting.

Als camper en voor dagelijks vervoer

Campervan Co had bij het ontwerp van de Eco Revolution nog een doel voor ogen. Het was de bedoeling dat de camper niet als tweede voertuig dat een groot deel van het jaar in een stalling, maar ook geschikt moet zijn voor dagelijks gebruik. Daarom beschikt de Campervan Co Eco Revolution een verwijderbaar keukenblok dat je eenvoudig kunt omwisselen voor een extra zitrij. Als je ook de optionele tweede tweezitsbank plaatst biedt de Eco Revolution maar liefst zeven zitplaatsen.

In de ‘camperconfiguratie’ biedt de Eco Revolution vier zitplaatsen en vier slaapplaatsen, en ook de nodige ruimte voor bagage en spullen. De achterbank met de twee draaibare voorstoelen vormt samen met de uittrekbare eettafel een zithoek. Maar je kunt hem ook in enkele handen neerklappen tot een tweepersoonsbed. Het hefdak herbergt een tweede tweepersoonsbed.

De eettafel kan ook buiten kan worden gebruikt. De keuken is voorzien van Campervan Co’s bekende ‘omni-slide’ tweezijdige kookplaat, die je ook uit de zijdeur kunt schuiven om buiten te koken. Uiteraard is de keuken ook uitgerust met een gootsteen en kraan.

Like dit artikel
Tweet dit artikel