De wandelaar en zijn schoen

SONY DSCWandelen is populair. Massa’s mensen zoeken minimaal één keer per week een wandelpad of route op om er vervolgens 1 tot 2 uur per week te wandelen. Velen doen dat in het weekend, of door de weeks na het werk.

In toenemende mate trekken mensen erop uit naar het buitenland om daar een wandelweek te ervaren of om met een plaatselijk evenement mee te kunnen doen.

Zelf wandel ik veel in Frankrijk. Als ik op de plaats van bestemming ben aangekomen, stel ik daar op een wandelkaart van IGN (Institut Géographique National) een leuke route samen en ga die vervolgens lopen. Tijdens deze tocht neem ik met een GPS navigatiesysteem het afgelegde parcours op. Behalve deze opname leg ik de route ook op de gevoelige plaat vast. Zo kan iedereen er van achter zijn computer kennis mee maken. Inmiddels heb ik op deze manier al meer dan tachtig wandeltochten verzameld en online gezet op www.frankrijkinbeeld.nl. Deze tochten zijn voor iedereen vrij toegankelijk en te downloaden voor gebruik op een eigen GPS systeem.

Om grote wandeltochten te kunnen maken moeten bepaalde zaken goed zijn voorbereid. Ik doel dan op geschikte kleding, navigatiemateriaal, voeding en drinkwater en materialen voor persoonlijke verzorging zoals pleisters. Natuurlijk mogen goede schoenen niet vergeten worden. Een paar wandelschoenen is zeker een goede investering voor als u vaker op pad gaat. Neem bij het kiezen van uw wandelschoenen de tijd en laat u eens goed informeren over de mogelijkheden die er zijn. De outdoor specialist in uw omgeving kan u vast en zeker een goed advies geven.

Voeten

Voor een groot deel bepaalt de vorm van uw voeten welk type schoen het beste bij u past. Ook wordt er regelmatig bij wandelaars gekeken hoe de voet zich afrolt, waar komt de meeste druk terecht? Bij de teen of misschien op de hiel? De ondergrond waarop u loopt is ook een belangrijk gegeven. Loopt u veel op een vlakke ondergrond van bijvoorbeeld asfalt, bospaden, zand en schelpenpaden of gras? Zijn het wellicht kiezels of nog extremer bergpaden met grote rotspunten en losse keien? Neem de tijd, loop eens rond met een aantal verschillende schoenen en laat u adviseren. U zult tot de conclusie komen dat de ene schoen de andere niet is. Hou in gedachten dat u met een verkeerde schoen al na enkele kilometers elke stap terugvoelt.

Er zijn verschillende gradaties in wandelschoenen. Wandelt u in Nederland en is het parcours dus redelijk vlak, dan zal een schoen uit de categorie A of A/B prima zijn. De A is een lage schoen, de B een hoge. Hebt u zwakke enkels? Kies dan zeker voor een hoge schoen, die geeft meer steun. Ook is de zool van deze schoen redelijk soepel en comfortabel. Een schoen uit de categorie B is geschikt voor in de bergen. Deze schoenen hebben een wat stuggere zool, die ook geschikt is voor mensen die wat zwaarder zijn.

Gore-Tex

Diverse schoenen bieden ook keuze uit een waterdicht membraan van bijvoorbeeld Gore-Tex of een lederen vlies. Schoenen met een Gore-Tex membraan hebben vaak een (gedeeltelijk) leren buitenzijde en een voering die er voor zorgt dat de schoen waterdicht is. De schoen ventileert goed, maar onder warme omstandigheden wat minder dan een geheel leren schoen. De buitenzijde moet goed onderhouden worden om waterafstotend te blijven. Daarnaast is het belangrijk om de schoen ook van binnen goed te reinigen om de ventilatie optimaal te houden.

Schoenen met een lederen membraan (ook wel voering genoemd) hebben een leren binnenvoering en een (gedeeltelijk) leren buitenzijde. Het voordeel hiervan is dat de schoen zeer goed ventileert. De schoen is niet waterdicht, maar wel sterk waterafstotend. Goed onderhoud met het juiste onderhoudsmiddel is ook hier belangrijk. Aangezien ik zelf in het vroege voorjaar en soms in het late najaar nog wel eens een Frans wandelpad wil opzoeken, kies ik persoonlijk voor de schoencategorie A/B (hoge schoen) met Gore-Tex voering die ervoor zorgt dat ik in het hoge natte gras en bij passages van kleine ondiepe waterstromen toch droge voeten houd.

Onderhoud

Al deze vernuftige technieken en materialen hebben uiteraard ook hun onderhoud nodig. Om uw wandelschoenen in een topconditie te houden zult u ze regelmatig moeten verzorgen. Om te kijken of uw wandelschoenen toe zijn aan een opfrisbeurt kunt u ze het beste even onder de kraan houden. Trekt het water in het leer? Dan zijn ze toe aan onderhoud. Verwijder altijd eerst de veters en daarna de inlegzool van de schoen. Borstel of verwijder eerst het losse vuil van de schoen. Soms ontkomt u er niet aan om ook wat lauw water te gebruiken. Laat ze daarna eerst weer goed drogen. Gebruik voor de beste reiniging een special reinigingsmiddel voor wandelschoenen. Loopt u veel op het strand, spoel de schoen dan na gebruik goed af met water. De metalen oogjes en haken lopen anders oxidatieschade op. Laat schoenen altijd langzaam drogen en niet naast of op een radiator of kachel.

Schoenen met Gore-Tex voering hebben een aparte behandeling nodig. Zijn de schoenen goed schoon, dan kunt u ze behandelen met impregneerspray (waarmee u de diepere lagen bereikt). Na een uurtje drogen kunt u de schoenen behandelen met een speciaal onderhoudsmiddel. Dit middel bevat vaak wax en verzorgende oliën zodat het leer van uw schoenen soepel gehouden wordt. Op deze wijze blijft het ademend vermogen van het leder en ook de Gore-Tex voering volledig in tact. Synthetische schoenen of schoendelen behoeven geen behandeling met een onderhoudsmiddel. Gebruik altijd eerst impregneerspray en daarna pas het onderhoudsmiddel. Dat komt omdat de impregneervloeistof niet door het ietwat vettige laagje onderhoudsvloeistof heen trekt.

Schoenen met een Gore-Tex voering vereisen speciale aandacht. Deze schoenen moeten extra goed onderhouden worden om een goed draagcomfort te garanderen. Het Gore-Tex laminaat bevat een laagje vilt dat transpiratievocht opneemt en snel naar buiten doorgeeft. Vandaar dat het belangrijk is dat u geen katoenen sokken draagt, want die nemen vocht op en geven dat niet af. Daarom is het belangrijk dat u goede wandelsokken draagt die ervoor zorgen dat er zo min mogelijk transpiratievocht op de huid blijft zitten.

Nubuck

De leersoort nubuck komen we het meest tegen bij wandel- en bergschoenen. Het wordt gemaakt van gewoon glad leer, alleen wordt hierbij de toplaag licht opgeschuurd. Dit geeft een wat robuuster uiterlijk wat bedoeld is om beschadigingen en oneffenheden te maskeren. Dit uiterlijk zorgt er ook voor dat klanten het in het algemeen genomen mooier vinden. Toch is het opruwen eigenlijk jammer omdat de toplaag het sterkste deel van de huid is en het van nature juist waterafstotend is.

Doordat bergschoenleer dikker is dan normaal, is het toch voldoende sterk. Maar de geruwde toplaag heeft wel onderhoud nodig! Indien nodig eerst reinigen. Wanneer u de oorspronkelijke structuur van het nubuck wilt behouden, borstelt u de schoenen (als ze goed droog zijn) met een suèdeborstel en behandelt u vlekjes en beschadigingen met een schuurblokje. Hierna impregneren met een spray.

De kleur van het nubuck zal na verloop van tijd valer worden. Beschadigingen en hardnekkige vlekken maken een behandeling met wax vroeg of laat onvermijdelijk. Zo is het nubuck beter beschermd is (je waxt het nubuck glad waardoor water eraf loopt). Ook de voedende werking van wax is veel beter dan een spray. Let wel, de schoen zal donkerder van kleur worden en een andere optiek krijgen, maar met wax wel een veel langere levensduur kennen.

Zuid-Frankrijk

Het is voor mij ondertussen de hoogste tijd om mijn nieuwe schoenen aan te trekken en de wandelpaden weer eens op te zoeken. We gaan naar Zuid-Frankrijk en wel naar het departement Tarn-et-Garonne om daar rond het dorpje Caylus de GPS sporen en fotoreportages op te nemen voor “Wandelen in Zuid-Frankrijk”. Een uniek wandelarrangement wat voor een breed wandelpubliek in het voor- en naseizoen wordt aangeboden. We hopen medio augustus/september 2013 alle beelden en GPS routes online te hebben. Meer over dit arrangement vindt u op mijn website. Prettige vakantie!

Peter Langereis – Webmaster Frankrijk in Beeld.

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel