Deel je vakantie-ervaringen met anderen – Deel II

Vakantie websiteDeel II: Ik heb gekozen voor Joomla!

Van een HTML-website naar een CMS-based versie; dat idee lanceerde ik aan het eind van mijn vorige verhaal over vakantie-ervaringen delen op een website. Want het was me al wel duidelijk geworden dat ik daar voordeel van zou hebben. Dan sta je voor de keuze welk systeem je neemt. Achteraf gezien is dat voor mij duidelijk: ik ben in de armen van Joomla! gevallen.

Maar dat ging niet zomaar; er ging zeker een half jaar van zoeken en uitproberen aan vooraf. Geen verloren tijd trouwens, want je steekt er erg veel van op. Voor mij gaf uiteindelijk de doorslag dat Joomla! een Nederlandstalige versie kent, dat het een uitstekend forum kent en dat er enorm veel uitbreidingen (deels ook in onze moedertaal) beschikbaar zijn. Hoe ben ik, na deze beslissing, verder gegaan?

De korte versie van het verhaal: ik heb op mijn computer een webserver en Joomla! geïnstalleerd. De teksten en foto’s zijn vervolgens vanuit mijn bestaande website naar de nieuwe versie overgebracht. Tussendoor natuurlijk steeds even testen of alles er naar wens uitzag. Op het moment dat de nieuwe site naar tevredenheid was, is het geheel overgezet naar de host. Klaar was Jan…

CMS

Nu het lange verhaal. Het is natuurlijk slim om een beetje thuis te geraken in een content-management-systeem (CMS). Het mooie is dat je dat kunt doen op je eigen harde schijf. Je kunt de website helemaal lokaal opzetten. Dat geeft tijd en rust.

Gratis pakketten

WampOm een CMS lokaal te gebruiken heb je allereerst een server, een database en PHP nodig. Die systemen moeten met elkaar kunnen ‘praten’. Dat klinkt ingewikkeld, maar ook daar is een redelijk simpele oplossing voor. Er zijn namelijk gratis pakketten die deze drie in een keer installeren. Zelf heb ik hiervoor WAMP gebruikt. Alternatieven zijn XAMPP (kan op Windows en Mac) en MAMP (speciaal voor de Mac). Uitgebreide informatie over de installatie van WAMP en XAMPP vind je op Joomlacursus.be onder handleiding installatie WAMP. Deze website biedt trouwens ook een schat aan algemene informatie over het maken van een website.

Installeren

Daarnaast moet je natuurlijk Joomla! installeren. Je kunt daarbij kiezen voor de meest recente productieversie 2.5.14 of de nieuwe Joomla! 3.1.5. De laatste is een ontwikkelversie die in 2014 klaar zal zijn, maar zeker al voldoende is ontwikkeld om te gebruiken. Mijn vakantiewebsite draait inmiddels op deze versie. Voor de installatie van Joomla! 3.1.5 vind je een prima handleiding op de website van Van Eldik. Zet deze website ook maar in je bookmarks, want voor het verdere traject kun je hier duidelijke informatie halen.

BrowsersBrowser kiezen

Een veel voorkomend probleem is dat niet alle browsers een website op de gewenste manier laten zien. Daarom is het belangrijk om de website-in-opbouw via meerdere browsers te controleren. Installeer daarom naast Internet Explorer ook Firefox, Google Chrome en Safari. Zelf werk ik met Firefox als standaard browser, omdat dit programma over een aantal voor webbouwers handige plug-ins beschikt.

Beeldmateriaal

Een website, en zeker eentje met vakantie-ervaringen, kan niet meer zonder foto’s. En dan heb ik het niet alleen over een fotoalbum, waarin alle foto’s worden getoond. Het is vooral belangrijk dat je de verhalen opfleurt met plaatjes van de plaatsen die bezocht werden. Voor het bewerken van de foto’s heb je wel een fotobewerkingsprogramma nodig. Deze zijn over het algemeen nogal kostbaar en kunnen vaak teveel. Hiervoor maak ik gebruik van het programma GIMP, dat best wel veel mogelijkheden heeft en gratis is. Ook Paint is een goed alternatief voor dure jongens als Photoshop en Paint Shop Pro.

GimpAlbum

Nog even iets over een album. Het is natuurlijk zaak om de foto’s niet teveel pixels te laten omvatten; dat kost namelijk veel laadtijd. Dus moet je de foto’s gaan verkleinen, niet alleen qua afmeting, maar ook qua pixels. Met het gratis programma MIR (Multiple Image Resizer) kun je een hele directory met foto’s in een keer verkleinen.

Zo, dit was in het kort de technische kant van het maken van een website met CMS. Met de plezierige bijkomstigheid dat de gebruikte programma’s gratis zijn. Dat opent perspectief voor de volgende aflevering, waarin ik zal ingaan op de structuur van een website. We hebben het dan over categorieën, modules en templates.

Jan Wessels

Deze column is de tweede van een vierluik die Jan Wessels schrijft over het bouwen en onderhouden van je eigen website. In oktober verscheen deel I  en in januari 2014 volgen deel III en IV.

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel