Deel je vakantie-ervaringen met anderen – Deel III

vakantie-ervaringen delen
Jan Wessels legt uit hoe hij zijn website met vakantie-ervaringen inricht

 

ASSEN – Hoe richt je je website het beste in, zodat je anderen optimaal van je vakantie-ervaring deelgenoot maakt? Met columnist Jan Wessels nemen we een kijkje onder de motorkap, aan de achterkant van zijn website.

Als je de programma’s uit mijn vorige column hebt geïnstalleerd, kan het opzetten van de website beginnen. Aan de hand van mijn eigen site Wesselsjan.nl zal ik aangeven wat ik aan de ‘achterkant’ – onder de motorkap – van de site heb ingedeeld en toegevoegd.

 

Categorieën

De eerste zorg bij het maken van een website is de indeling van de teksten in categorieën en subcategorieën. In mijn geval zijn dat de categorieën Campervakanties, Camperweekenden, Fietsvakanties, Algemeen en Overig. De eerste drie spreken voor zich: ze bevatten de diverse vakantie-ervaringen met de camper of op de fiets. Onder Algemeen heb ik de informatie over mezelf ondergebracht en onder Overig staat een rondreis door Turkije, omdat deze niet in één van de andere categorieën past (zijnde niet camperen of fietsen).

Misschien is het al opgevallen: de categorieën corresponderen met het hoofdmenu bovenaan mijn website, al is de naamgeving soms anders. Omdat ik de campervakanties per dag beschrijf, is hier een subcategorie per reis gedefinieerd. De artikelen van de laatste vakantie (2013 Rotterdam) staan dus in de categorie Campervakantie – 2013 Rotterdam. De artikelen van 2013 Friesland in de categorie Campervakantie – 2013 Friesland, enz. Hetzelfde principe heb ik toegepast bij de camperweekenden en de fietsvakanties. Het is dus zaak om eerst de (toekomstige) inhoud van jouw website goed te bekijken en in te delen.

Teksten

Hierna kan het vullen van de website beginnen. Mijn advies: schrijf de artikelen eerst in Word. Heb je dat gedaan, kopieer en plak ze dan via notepad naar de tekstverwerker binnen Joomla!. Met deze tussenstap voorkom je dat de vele codes uit Word meegaan naar de website. Die codes leveren soms problemen op in de presentatie – aan de voorkant van de site.

Per artikel geef je aan tot welke categorie-subcategorie deze behoort. Dit maakt het terugzoeken van een artikel op den duur ook makkelijker; je kunt de artikelen per (sub)categorie filteren.

Menu

Is de tekst klaar, dan gaan we naar de menu’s. Deze begeleiden de bezoeker op zijn weg door jouw website. Ik heb drie menu’s gemaakt: een bovenmenu, een linkermenu en een rechtermenu. Het bovenmenu is tevens de hoofdingang voor de website. Daar zie je al wat je op de site mag verwachten.

Op mijn website zijn alle menu-items gekoppeld aan een individuele pagina. Het aanklikken van een item in het hoofdmenu (bv. Campervakanties) geeft als resultaat een nieuwe tekstpagina. Maar ook verschijnt er een ander linkermenu. Dat linkermenu omvat al mijn campervakanties tot nu toe.

Wie een item uit het linkermenu kiest, krijgt opnieuw een tekstpagina met een rechtermenu te zien. In het rechtermenu is de route globaal te volgen, maar zijn de verhalen ook per dag oproepbaar.

Zoals gezegd, alle menu-items zijn gekoppeld aan een individuele pagina. Het is echter ook mogelijk om een menu-item te koppelen aan een overzicht van alle pagina’s uit een (sub)categorie. Dit doe je bijvoorbeeld bij snel wisselende pagina’s, zoals nieuws.

Module

Het laatste belangrijke begrip voor het maken van een website is de module. Via modules is het mogelijk om bepaalde onderdelen van de website op bepaalde plekken te plaatsen. Op mijn website zijn de menu’s op hun plaats gezet via een module, net als de tagcloud Waar wij van genoten. Onderaan de pagina’s van het tabblad Campervakanties staan de diverse reizen per land gegroepeerd. Ook een dergelijke optie is alleen mogelijk dankzij de modules.

De plaats waar een module verschijnt, is afhankelijk van de template die je gebruikt. Elke template kent zijn eigen moduleposities. Ik kan bij de template van mijn website (jax-green) maar liefst uit zestien plaatsen kiezen. Je kunt ze zien door op mijn website achter het adres toe te voegen: ?tp=1.

Mijn vierde en laatste deel in deze serie ‘Vakantie-ervaringen delen’ gaat over de ‘noodzakelijke’ uitbreidingen binnen Joomla!, zoals een tekstverwerker of een backup-programma.

Nieuwsgierig naar Deel I Vakantie-ervaringen delen?

Nieuwsgierig naar Deel II Vakantie-ervaringen delen?

Jan Wessels

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel