ASSEN – Wil je anderen optimaal in je vakantie-ervaringen laten delen? Dan kun je zelf een website bouwen met Joomla! Maar welke uitbreidingen op Joomla! raadt columnist Jan Wessels aan?
De uitbreidingen op Joomla! voor mijn vakantiewebsite …
In deze laatste aflevering van mijn columns over het maken van een vakantiewebsite, behandel ik een aantal uitbreidingen van Joomla!. De Akeeba Backup en de JCE editor acht ik noodzakelijk; de overige zijn leuk als aanvulling, vind ik.
Akeeba Backup
Het is belangrijk regelmatig een reservebestand te maken van je website. Een website is niet zo snel verdwenen, toch kan het wel eens gebeuren, is mijn ervaring. Ook is het niet onmogelijk dat de website niet meer werkt zoals je wilt, maar dat de oorzaak niet direct te achterhalen is. Dan is het gemakkelijk dat je de database kunt vervangen of, in het ergste geval, de gehele website opnieuw kunt plaatsen met een recente versie.
Voor het maken van een backup gebruik ik Akeeba Backup. Met dit programma kun je een backup maken van de hele website of alleen van de database. Een totale backup maak je zodra de website klaar is. Daarna is dit alleen nodig als je grote wijzigingen hebt doorgevoerd, bijvoorbeeld de layout aangepast, of uitbreidingen geïnstalleerd. Een backup van de database maak je vaker. Steeds als je tekstueel een en ander hebt toegevoegd, is een backup van de database aan te raden.
Terugplaatsing van de database gaat via PHPMyAdmin. Op zich een vrij gemakkelijke actie. Voor de vervanging van de hele website heeft Akeeba de tool Kickstart ontwikkeld. Dit programma staat samen met de backup van de website in de rootdirectory. Door de website met de naam aan te roepen, start Kickstart de installatieprocedure.
JCE editor
In Joomla! is een eenvoudige tekstverwerker TinyMCE ingebouwd. Op zich kun je daar goed mee uit de voeten. Mijn ervaring is echter dat de mogelijkheden op den duur te beperkt zijn. Daarom heb ik JCE editor toegevoegd. Deze editor kun je naar eigen inzicht configureren: functies activeren die je handig vindt en andere gewoon weglaten. De editor maakt bijvoorbeeld het uploaden van afbeeldingen en het maken van interne links in een artikel gemakkelijker. Kortom, wat mij betreft een aanrader…
Nice Google Analytics
Natuurlijk is het leuk om te weten hoeveel bezoekers je website met vakantie-ervaringen in de loop van de tijd krijgt. Nice Google Analytics zorg je ervoor dat Google Analytics het bezoek van jouw site bijhoudt en dat elk bezoek op paginaniveau wordt geregistreerd. Google Analytics geeft daarnaast achtergrondinformatie over de bezoekers.
EasyTagCloud
Op mijn website heb ik bij de Campervakanties een tagcloud geplaatst, die wordt gemaakt met het programma EasyTagCloud. Daarmee kun je een reeks artikelen met een bepaald sleutelwoord (tag) vindbaar maken op je site. Deze tags zijn bij het maken van deze artikelen toegevoegd. Je moet wel van tevoren bedenken welke tags je wilt definiëren. Probeer je daarbij in te denken welke sleutelwoorden voor jouw bezoekers interessant zijn.
CoalaWeb Social Links
Als je actief bent op sociale media als Facebook of Twitter, is het leuk om vanaf jouw website daarnaar te verwijzen. Met het programma CoalaWeb Social Links geef je deze mogelijkheid aan de bezoekers. Verder kunnen bezoekers en jijzelf een bepaald artikel via de eigen sociale media onder de aandacht van vrienden brengen. Dat kan je extra bezoekers opleveren.
Tot slot…
Met deze aflevering sluit ik deze serie over het publiceren via een eigen gebouwde website af. Hieronder vind je een aantal links met meer informatie.
Engelstalige Joomla! website: www.joomla.org
Nederlandstalig forum over Joomla!: www.forum.joomlanl.nl
Nederlandstalige Joomla! community en downloadsite: www.joomlacommunity.eu
Handleiding bouwen Joomla! website: www.joomlain24dagen.nl
Informatie Joomla!: www.joomlacursus.be
Benieuwd naar de eerste delen in deze serie?
Deel je vakantie-ervaringen met anderen – Deel III
Deel je vakantie-ervaringen met anderen – Deel II
Deel je vakantie-ervaringen met anderen – Deel I
Jan Wessels