Doek is definitief gevallen voor Chateau Caravans

kampeerzaken.nlVia de Belgische media bereikte ons het bericht dat de Belgische curator van het failliet gegane Chateau caravans geen kans meer ziet op een doorstart van Chateau Caravans. Niet alleen jammer voor de Chateau liefhebbers onder ons, maar helemaal vervelend voor de 160 werknemers van de Chateau fabriek die zo vlak voor de Kerst te horen krijgen dat ze definitief op straat komen te staan.
 In hoeverre het definitieve faillisement van Chateau ook verregaande gevolgen heeft voor het voortbestaan en de werkgelegenheid bij de Nederlandse Chateau, Beyerland, Home-Car en Delta dealers is niet zo gauw te zeggen. Een aantal dealers voert al enige tijd gesprekken met andere merken, maar er zullen ongetwijfeld de nodige dealers zijn die het verlies van Chateau zwaar zal vallen. Zo zijn er dealers die zowel Chateau én Home-Car als enige merken verkochten, zij zullen niet alleen problemen hebben omdat ze geen nieuwe caravans af kunnen leveren, hun occasionvoorraad die vooral uit die merken bestaat zou wel eens gedevalueerd kunnen zijn, en ook qua garantie en service zullen ze het zonder de ondersteuning van de fabriek moeten doen.
De curator heeft nog wel goede hoop op een voortzetting van de productie van de Home-Car campers in Lommel, waar zo’n tachtig mensen werkten. Ook zijn er plannen voor een doorstart van de Cristall fabriek. Omdat ook hier campers worden gemaakt, momenteel de enige groeimarkt voor de meeste bedrijven uit de voormalige Tirus Groep, zou hier nog wel een redelijke basis voor een doorstart moeten zijn.
De fabrieken van Cabby (Zweden) en Lunar (Engeland) zouden op zich levensvatbaar zijn en na verkoop een doorstart kunnen maken.
Bij het faillissement van Kip/Avento was ook Caravan Centrum Meerkerk betrokken. Dit was de vroegere producent van Avento, en maakte sinds het faillisement van Avento eind jaren ’90 als 100% dochter van Kip deel uit van de Tirus Groep.
Het is nog niet duidelijk of Caravan Centrum Meerkerk kan doorstarten. Ook hier staan de nodige banen op het spel, voor zover wij weten ongeveer 20.

Like dit artikel
Tweet dit artikel