Dethleffs Family XL A-7872-2: King-size alkoofcamper voor het hele gezin

Dethleffs Family XL A-7872-2 alkoof camper

Dethleffs Family XL A-7872-2: King-size alkoofcamper voor het hele gezin

Enkele tientallen jaren geleden waren alkoofcampers een heel populaire keuze onder kampeerders. En met goede reden: ze bieden veel ruimte, comfort en functionaliteit tegen een relatief gunstige prijs. Maar vandaag de dag zie je ze niet zo veel meer, en rijden er voornamelijk (half-)integraal campers, buscampers en camperbusjes rond.

Als er tegenwoordig nieuwe alkoof campers worden verkocht, is dat meestal om een specifieke reden. Heel vaak betreft het een huurcamper. Met name de commerciële verhuurders kiezen vaak voor dit soort relatief ruime, betaalbare en breed inzetbare modellen. Daarnaast kan een alkoof camper ook een bewuste keuze zijn als je veel ruimte nodig hebt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de recent vernieuwde Dethleffs Family XL A-7872-2. Deze royale alkoof camper is perfect voor het hele gezin, ook als het wat groter is.

Stoer en indrukwekkend uiterlijk

Door het forse formaat, de flinke alkoof en de doorlopende daklijn komt de Dethleffs Family XL A-7872-2 robuust en groot over. Met een lengte van 7,87 meter is het een flinke verschijning op de weg. De camper is met zijn breedte van 2,50 meter en hoogte van 3,30 meter behoorlijk indrukwekkend qua formaat, maar is nog niet zo groot dat hij niet meer op campings zal worden toegelaten. De camper is standaard verkrijgbaar in wit, maar je kunt ook kiezen voor grijs.

Royale leefruimte voor het hele gezin

Dethleffs Family XL A-7872-2 alkoof camperHet interieur van de Dethleffs Family XL A-7872-2 is ruim en licht. De camper biedt comfortabele slaapplaatsen voor wel zes personen. De twee slaapplaatsen in de alkoof zijn favoriet bij kinderen. Achterin de camper bevindt zich een ruim tweepersoonsbed, terwijl de zitgroep in de leefruimte eenvoudig worden omgebouwd tot een tweepersoonsbed. Daarmee kom je totaal dus op zes slaapplaatsen.

En je kunt met die zes personen ook comfortabel zitten in deze camper. Vier personen vinden plaats op de twee dwarsbanken van de dinette, twee (en waarschijnlijk wel meer) andere personen kunnen op de langsbank tegenover de dinette zitten, alsmede het extra zitje tussen de dinette en de langsbank. De twee tweepersoons dwarsbanken van de dinette zijn voorzien van gordels, zodat er inclusief de voorstoelen in totaal ook zes gehomologeerde zitplaatsen met gordel zijn.

Comfort boven alles

De ruime keuken is uitgerust met een grote 137-liter koelkast, een 3-pits gasstel, spoelbak en een oven. Met de royale werkbladen en veel opbergruimte moet het hier ook mogelijk zijn om maaltijden voor een wat groter gezelschap te bereiden. Uiteraard beschikt de camper over een compleet uitgeruste badkamer met een douche, toilet en wastafel.

Maar de Dethleffs Family XL A-7872-2 is niet alleen een prachtige camper voor het zomerseizoen, dankzij de royale isolatie en geavanceerde verwarmingssystemen is hij perfect uitgerust voor kamperen in de winter. De royale alkoof is niet alleen voorzien van vloeistofverwarming en ramen met isolerende dubbele beglazing maar ook van XPS-isolatie en een dubbele vloer. De ruimte in de 40 cm hoge dubbele vloer is verwarmbaar en biedt extra opslagruimte met de mogelijkheid tot doorladen van links naar rechts.

Ruime garage

De camper heeft een ruime garage achterin, waar je extra bagage, sportuitrusting of andere kampeerbenodigdheden kunt opbergen. Zo heb je binnen altijd voldoende ruimte en comfort, ongeacht het seizoen.

Krachtig en betrouwbaar basisvoertuig

De Dethleffs Family XL A-7872-2 is gebouwd op een Fiat Ducato Maxi chassis. De camper wordt aangedreven door een krachtige 180 pk 2,3L MultiJet II motor met automatische versnellingsbak met 9 versnellingen. Deze zorgt voor voldoende vermogen om ook op de snelweg en in bergachtige gebieden vlot mee te komen. Standaard is het basisvoertuig al voorzien van airconditioning, cruise control en een multimediasysteem.

De camper heeft een ledig gewicht van 3.500 kilogram en een maximaal toegestaan totaalgewicht van 5.500 kilogram. Dat betekent dat je een behoorlijke hoeveelheid bagage mee kunt nemen op reis. Ook de water- en gastanks zijn royaal bemeten, zodat je ook off-grid prima uit de voeten kunt. Een nadeel van dat gewicht is uiteraard dat je niet meer met rijbewijs B(E) kunt volstaan.

De standaarduitrusting is uitgebreid en omvat onder andere:

  • Volledige LED-koplampen voor optimale verlichting tijdens donkere winteravonden.
  • Cruisecontrol voor een ontspannen rit op de snelweg.
  • Centrale vergrendeling voor de cabine- en opbouwdeur voor extra veiligheid.
  • Tal van assistentiesystemen, zoals dodehoekdetectie en rijstrookassistent, voor een veilige rit.
  • Een luifel van zes meter voor extra schaduw en leefruimte op warme dagen.
  • Lichtmetalen velgen voor een sportieve uitstraling.

Prijs en beschikbaarheid

De Dethleffs Family XL A-7872-2 (model 2024) heeft in Duitsland een prijs vanaf € 124.999,00. Hij staat nog niet op de Nederlandse website van Dethleffs maar in Nederland moet je rekening houden met de BPM én een iets hoger BTW-tarief.  Of de camper ook op de Nederlandse markt beschikbaar is, zal nog moeten blijken. Maar wie per se deze Dethleffs camper wil kopen, zal daar ongetwijfeld via een officiële dealer in kunnen slagen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel