Dethleffs Just Go: instapcamper op basis van Ford Transit

Dethleffs Just Go camper

Dethleffs Just Go: instapcamper op basis van Ford Transit

De Duitse caravan- en camperproducent Dethleffs introduceerde nog niet zo lang geleden de Just 90 camperserie. Dit was zowel een jubileummodel ter ere van het 90-jarig bestaan van Dethleffs als het nieuwe halfintegraal instapmodel.

Dethleffs richt zich met de Just 90 op startende, veeleisende camperaars die een moderne, compleet uitgeruste camper met een goede prijs-kwaliteitverhouding willen. Helaas is het Fiat Ducato basisvoertuig daarvoor momenteel heel beperkt leverbaar. Daarom introduceert Dethleffs de Just Go op basis van een Ford Transit.

Zoeken naar alternatieven

Het feit dat de Fiat Ducato – evenals de zustervoertuigen van Peugeot en Citroën – zo moeilijk leverbaar is, komt heel slecht uit voor de camperproducenten. Zij beleven momenteel namelijk hoogtijdagen. Kamperen en het reizen met de camper is de laatste jaren al populairder dan ooit. De coronapandemie, die mensen noodzaakte om een alternatief voor bijvoorbeeld vliegvakanties te zoeken, gaf het kamperen en camperen nog een extra boost. Veel fabrikanten hebben daarom hun productiecapaciteit flink uitgebreid. Maar dat gaat helaas niet onbeperkt. Het is moeilijk om aan geschikt personeel te komen en ook de grondstoffen worden steeds schaarser. Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders speelt ook een rol. Moderne recreatievoertuigen bevatten immers behoorlijk wat elektronica.

Tekort aan basisvoertuigen

Maar dat halfgeleidertekort maakt het de fabrikanten van de basisvoertuigen ook bijna onmogelijk om aan de vraag te voldoen. Dat is vooral bij Fiat Professional, de fabrikant van de Fiat Ducato het geval. Daarom wijken veel camperfabrikanten uit naar alternatieven. Voor de wat duurdere campers valt de keus vaak op de Mercedes Sprinter en als het om betaalbare campers gaat dan is de Ford Transit het meest voor de hand liggende alternatief.

Dat laatste heeft ook Dethleffs gedaan. De nieuwe Just Go halfintegraal camper is afgeleid van de Just 90 instapmodellen, maar staat op een Ford Transit basisvoertuig. Dat is niet het enige verschil. Dethleffs heeft ook een nieuwe achterbumpers voor de Just Go campers ontwikkeld die is afgeleid van de duurdere XLi-integraal campers. Ook heeft Dethleffs de gestroomlijnde kap boven de cabine aangepast, zodat die beter aansluit bij de Ford Transit.

Drie indelingen

Vooralsnog zal Dethleffs de Just Go campers, die in juni op de markt komen, in drie indelingen aanbieden. De T 6815 EB is de kortste indeling, die over eenpersoonsbedden en een L-vormige keuken beschik Daarboven komen de T 7055 en T 7055 EB. De eerst heeft enkele bedden, de tweede beschikt over een in hoogte verstelbaar queensbed. Bij de T 6815 EB en T 7055 EB bestaat de zitgroep uit een dwarsbank met tafel aan de wand. Indien men bij deze modellen het Comfort Pakket kiest, dan is de zitgroep samengesteld uit een L-zitgroep en een vrijstaande tafel. De Just Go T 7055 DBL heeft een ‘face to face’ zitgroep met zitbanken langs beide zijwanden en een vrijstaande tafel. Beide ‘7055’-modellen hebben een ruime badkamer met een afzonderlijke douche.

Interieur

In het interieur zien we duidelijk de nodige overeenkomsten met het zustermodel Just 90. In tegenstelling tot deze serie heeft de Just Go lichte, houten meubels met fijn gestructureerde wanden in grijs vilt-optiek en donkergrijze, greeploze bovenkastkleppen. Kopers kunnen kiezen uit de ‘Ravello’ en ‘Salerno’ stofferingen.

Twee uitvoeringsvarianten

Om de keuze voor starters makkelijk te maken, biedt Dethleffs de nieuwe Just Go met slechts een beperkt aantal opties aan. Dat is ook mogelijk omdat de basisuitrusting al behoorlijk compleet is, met bijvoorbeeld een hor in de deur van de opbouw, cabineverduistering en 150 mm dikke matrassen op de vaste.  De garage beschikt standaard al over een vloer met antislipvloer en nieuwe, soepele draai-spansluitingen.

De Ford Transit is in de basisuitvoering voorzien van een EcoBlue-dieselmotor van 96 kW (130 pk) met voorwielaandrijving en een uitgebreide comfort- en veiligheidsuitrusting. De standaarduitrusting omvat o.a. cruisecontrol, verwarmbare, elektrisch instelbare buitenspiegels en een digitale DAB+-autoradio met afstandsbediening op het stuur evenals talrijke hulpsystemen, zoals noodremassistent, hill-holder-, zijwind- en hulpremsysteem. Voor extra comfort tijdens de rit zorgen de draaibare, in hoogte en helling instelbare pilotenstoelen met twee armsteunen.

Comfort

De Comfort-variant biedt meer zaken die het woon- en rijcomfort verhogen. Naast extra uitrusting voor het basisvoertuig, zoals een koplampassistent, regensensor en airco, beschikt het Comfortpakket o.a. over een dakraam in de cabine en een raam in de toegangsdeur, een hef-kanteldakluik van 70 cm lang boven de zitgroep, vouwverduistering in de cabine, de mogelijkheid om de eenpersoonsbedden om te bouwen tot tweepersoonsbed en een tweede garageluik. Het Comfortpakket omvat ook de indirecte verlichting Light Moments.

Voor beide versies is bovendien een assistentiepakket met meer veiligheidsassistenten verkrijgbaar. Dankzij het optionele wintercomfortpakket wordt de Just Go een absolute specialist tijdens de winter, die ook in ijskoude omstandigheden een prima wooncomfort biedt, zonder risico dat de waterinstallatie bevriest.

Optioneel kan de camper ook worden voorzien van een sterkere 118 kW (160 pk) dieselmotor, automatische versnelling, trekhaak, elektrische vloerverwarming, zonnepaneel of een elektrisch bedienbaar hefbed boven de zitgroep.

Like dit artikel
Tweet dit artikel