Dethleffs Family, trendsetter voor nieuwe Dethleffs caravans

kampeerzaken.nl

Dethleffs zet met de Family Caravan een nieuwe troef in op het gebied van caravans voor het gezin. De Family wordt een nieuwe en opvallende serie caravans van Dethleffs.

 

UPDATE januari 2009: de Dethleffs Family gaat daadwerkelijk in productie, de definitieve naam wordt de Dethleffs Aero Style.

Het studiemodel van de Dethleffs Family was al op de Dethleffs stands op diverse beurzen en caravanshows zoals de Caravan Salon te bewonderen. De Dethleffs Family Caravan moet een nieuwe serie caravans gaan vormen die zich volgens Dethleffs, zoals de naam van de serie caravans natuurlijk al doet vermoeden, gaat profileren als “de ultieme caravan voor kamperen met de familie”. De Dethleffs Family Caravan gaat volgens ingewijden voor seizoen 2009 in productie.

Dethleffs wil met de Family Caravan, net als andere caravanmerken, meer gezinnen weer aan het kamperen met de caravan krijgen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om meer caravans te verkopen, de manier waarop Dethleffs dit doel middels de Family Caravan nastreeft kunnen wij wel waarderen.


 

Caravan met opvallend design en interieur

Dethleffs FamilyDe Dethleffs Family Caravan is qua design een opvallende caravan, met zijn hoogte van 2,73 m steekt hij met kop en schouders boven de gemiddelde caravan uit. De ronde belijning van het dak, gecombineerd met de grote zwarte accenten aan de zijkant maken van deze nieuwe Dethleffs caravan een absolute blikvanger. Hoezo is een caravan saai en oubollig? Dethleffs laat met de Family Caravan overtuigend zien dat een grote gezinscaravan er net zo gelikt en modern uit kan zien als een sportieve en compacte toercaravan zoals de T@b en de Dethleffs Campy. Daarbij is Dethleffs zo verstandig geweest om niet alleen de buitenzijde, maar ook de binnenzijde van de caravan op een gedurfde wijze vorm te geven.

Caravan ontworpen door caravanners

Dethleffs FamilyDethleffs presenteert de Family Caravan op de diverse beurzen niet alleen als blikvanger maar ook de reactie van de caravaneigenaren te peilen. Maar Dethleffs gaat verder, net als bij eerdere projecten luistert Dethleffs ook naar de mening van de toekomstige gebruikers tijdens het ontwerp van deze nieuwe caravan. Dethleffs heeft caravaneigenaren in de Dethleffs fabriek uitgenodigd om ze nauw te betrekken bij het uiteindelijke ontwerp van deze nieuwe reeks familiecaravans. Zo mochten lezers van het Duitse caravanmagazine “Caravaning” het studiemodel van deze nieuwe caravan in twee workshops samen met de Dethleffs ontwerpers uitgebreid aan de tand voelen en beoordelen. Daarbij gaat het niet meer om het design van de caravan, maar vooral om een praktische indeling en handige details van deze nieuwe Dethleffs caravan.

Het uiteindelijke resultaat zal daardoor het streven van Dethleffs, namelijk een innovatieve doch praktische caravan voor het hele gezin, zo veel mogelijk benaderen. En pas als Dethleffs vindt dat het ontwerp het oorspronkelijk streven voldoende benadert, zal de nieuwe caravan in productie worden genomen. Dethleffs zal de nieuwe Family Caravan naar verwachting voor modeljaar 2009 in productie nemen.

Wat maakt deze Dethleffs Family dan tot “caravan voor de familie”?

Dethleffs FamilyTen eerste een bruikbare indeling, waarbij een gezin zowel samen aan tafel kan zitten, maar waarbij de kinderen ook hun eigen hoekje hebben om te zitten, slapen en lezen. Oftewel: leef-, slaap- en bergruimte voor het hele gezin, verpakt in een aantrekkelijk geheel.

Dethleffs ontwierp een indeling met voorin een dwars bed, in het midden een zithoek en keuken, achterin het toilet en 2 stapelbedden.

Dat is op zich niet bijzonder, maar de manier waarop Dethleffs het in deze caravan toepast is natuurlijk wél bijzonder, net de enorme stahoogte van 2,12 m die je een heel ruimtelijk gevoel geeft in deze caravan. Ook niet-kampeerders zullen zich in deze hoge caravan hierdoor best op hun gemak voelen.

Ruimte voor het hele gezin

Dethleffs FamilyHet tweepersoons bed voorin de caravan is relatief hoog geplaatst. Daaronder is een enorme bergruimte beschikbaar. Deze bergruimte is zowel door een schuifdeur vanaf de binnenzijde bereikbaar, als via een luik in de zijwand van de caravan.

Ruime keuken met veel bergruimte

Dethleffs FamilyDe keuken heeft geen klassiek onderkastje maar grote laden. Deze zijn makkelijker bereikbaar, bieden meer ruimte, en zijn bovendien voorzien van een innovatieve manier om ze in te delen.

Direct naast de keuken bevindt zich een kast met uitneembare opbergmanden. Aan de andere zijde heeft Dethleffs de keuken nog een extra, uitdraaibaar werkblad gegeven.

Daarboven heeft Dethleffs behalve een LCD scherm nog een paar bergvakken met een grote hoeveelheid stopcontacten gemonteerd zodat alle mobieltjes, camera’s en mp3-spelers makkelijk centraal opgeborgen én opgeladen kunnen worden. Boven het werkblad bedacht Dethleffs nog een wandrek voor kruiden en andere kleine spullen. Alle bergruimte in de keuken is makkelijk, overzichtelijk en zonder bukken bereikbaar.

Bergruimte

Naast de keuken, boven de kachel, is weer een grote kast met overwegend legruimte, ”leggen” is handiger dan “hangen”, je kan meer en verschillende spullen kwijt, en het is overzichtelijker en makkelijker te verdelen.

Innovatieve tassen

Het toilet, of natte cel, bevindt links, net achter het midden van de caravan. Het is door de asymmetrische vorm precies ruim genoeg, maar neemt ook zo min mogelijk ruimte van de caravan in beslag. Aan de zijwand heeft Dethleffs een innovatief systeem bedacht om (toilet)tassen te kunnen bevestigen, maar ook makkelijk mee te kunnen nemen.

Speelhoek onder stapelbedden

Dethleffs FamilyDethleffs heeft in de Family de stapelbedden haaks op elkaar, en boven een paar kasten geplaatst waardoor in de caravan een zee aan goed bruikbare bergruimte is ontstaan. Onder het achterste stapelbed is een bankje geplaatst, en voorzieningen voor een LCD scherm alsmede een uitneembaar tafeltje. Hier kunnen de kinderen slapen, zitten en spelen, en bovendien al hun spulletjes makkelijk zelf pakken en opbergen. Dethleffs heeft de stapelbedden taps toe laten lopen om zo min mogelijk ruimte in te nemen. Boven de stapelbedden zijn er nog vakjes voor kleine spulletjes.

De ruimte in de hoek van de stapelbedden is door een groot luik van buitenaf bereikbaar en heeft een kunststof bodem, handdouche en afvoer. Ideaal om natte en vuile spullen zoals wandelschoenen op te bergen en schoon te maken.

Doordachte details

Dethleffs FamilyAndere opvallende details in deze caravan: fraaie greeploze sluitingen van de deurtjes, vele goed bruikbare dakluiken, handige rolgordijnen, bewegingsmelders voor oriëntatieverlichting, verplaatsbare spotjes, een mooie combinatie van directe en indirecte verlichting. De opbergmandjes vlak achter de toegangsdeur en talloze andere snufjes maken deze Dethleffs caravan bijzonder compleet.

Caravan van het Jaar?

Dethleffs FamilyWe zijn benieuwd wanneer Dethleffs deze caravan, die een absolute kandidaat voor de titel “Caravan van het Jaar” is, daadwerkelijk in productie gaat nemen, en in hoeverre andere caravanmerken worden geïnspireerd door deze trendsettende Dethleffs Family.

 

Volgens Dethleffs zou de Family, die met zijn totale lengte van ruim 8 meter beladen zo’n 1600 kilo mag wegen, vanaf circa 17.500 euro leverbaar zijn. Dat zou voor een dergelijke moderne en complete caravan wel eens bijzonder aantrekkelijk kunnen zijn.

Meer informatie over Dethleffs: www.dethleffs.nl

Like dit artikel
Tweet dit artikel