Direct leverbaar: een nieuwe caravan, camper of vouwwagen

Burstner Averso

Burstner Averso

ZOETERMEER – Wie dit voorjaar al op pad wil, maar wél met een gloednieuwe caravan, camper of vouwagen, kan nu terecht bij de Nederlandse  camper- en caravandealers. Op dit moment is het aanbod van de modellen 2013 het grootst en ze zijn direct leverbaar.

Je kunt bij de caravan-, camper- en vouwwagendealers de nieuwste modellen voor 2014 gaan bekijken. Springt het vonkje over dan wordt je favoriete model besteld. Het nadeel daarvan is dat je vaak lang moet wachten op je nieuwe kampeermiddel.

Anders is dat met de modellen van vorig jaar: ook wel aangeduid met de term ‘overjarig’. Een term die vaak verwarring zaait, want het gaat hier om gloednieuwe caravans, campers en vouwwagens, met onbeslapen bedden, die nog geen vakantiebestemming hebben gezien. En dat is meteen het eerste voordeel. Je koopt een gloednieuwe caravan, camper of vouwwagen. Het model heeft welgeteld slechts enkele maanden in een showroom gestaan.

Direct leverbaar

Tweede pluspunt is dat de overjarige modellen direct leverbaar zijn. Op het moment dat de nieuwe series voor de deur staan, moet er plaatsgemaakt worden in de showrooms. Dat betekent dat de caravan- of camperdealer soms bereid is aanzienlijke kortingen te geven: pluspunt drie.

Bij Bürstner Nederland in Hoogeveen zijn op dit moment zo’n 50 caravans uit 2012 en 2013 leverbaar uit voorraad. Denk aan de Bürstner 395 Premio en de Bürstner Averso voor een gereduceerde prijs. “Wij willen ervan af. We moeten plaatsmaken”,  bevestigt Jac van den Berg van Bürstner Nederland, “Het grootste voordeel voor de klant is dat we deze modellen met korting verkopen.”

Vaste indeling en aankleding

Zijn er nadelen aan een overjarig model?  Natuurlijk zijn die er, maar ze zijn niet onoverkomelijk. Je hebt de aankleding en indeling van een overjarig model niet voor het kiezen. Het interieur mag dus niet bovenaan je lijstje staan. Blauwe kussens omruilen tegen een groene ruit behoort niet tot de mogelijkheden, want een dealer zal zelden precies eenzelfde indeling in twee verschillende kleuren ingekocht hebben. Daartegenover staat weer wel dat de dealer vaak de populairste indelingen en/of uitvoeringen inkoopt.

Fabrieksopties

Ook de accessoires zijn in een overjarig model niet vrij te kiezen. Je krijgt de caravan of camper geleverd zoals hij in de showroom staat. “What you see, is what you get. Je krijgt alleen die opties die in de fabriek zijn aangebracht ”, aldus Van den Berg.

Extra onderhandelingsruimte

Toch schuilt in de accessoirelijst misschien nog wel wat ruimte voor onderhandeling. Denk aan een mover of een satelietontvanger die je wellicht als extraatje binnen de aanbiedingsprijs kunt onderhandelen. Maar verwacht daar niet teveel van, want achterafmontage bij de dealer is duurder dan wanneer de optie in de fabriek is gemonteerd. De dealer kan je hierin waarschijnlijk niet het maximale geven.

15% korting maar wel garantie

Geert-Jan van den Wittenboer van Coppens Rekreatie merkt dat de overjarige modellen op dit moment erg in trek zijn: “We hebben er zelfs extra op ingekocht. De mensen zijn niet meer zo modegevoelig dat ze beslist een model uit 2014 willen. Het gaat ze om het voordeel en dat is bij ons gemiddeld 15%. Op een Hobby  455 Prestige krijg je bij ons zelfs €3500 korting op een bedrag van €17.500. Toch leveren we onder dezelfde voorwaarden en geven we garantie. Meestal verzilveren de mensen hun voordeel meteen voor een mover, een luifel of een fietsdrager.  Maar een ander interieur – dat is helaas niet meer mogelijk, omdat de caravans geheel afgebouwd zijn. En trouwens, het komt ook weinig voor. Als het om korting gaat, wil men echt wel door een kleur heenkijken.”

Wil je dit voorjaar dus al genieten van je eigen accommodatie op wielen? Dan is nu het moment om de Nederlandse camper- en caravanshowrooms te bezoeken. Wie het een beetje organiseert op de dag van aankoop, slaapt diezelfde avond nog in zijn nieuwe aanschaf ergens in de Dordogne of rond de Brennerpas.

 

Like dit artikel
Tweet dit artikel