Dit jaar een recordaantal van 65 Buurtcampings

Buurtcamping

Dit jaar een recordaantal van 65 Buurtcampings

In een tijd waarin sociale cohesie meer dan ooit nodig is, komt de Buurtcamping naar voren als een verbindende kracht. Dit jaar bereikt het initiatief een recordaantal van 65 Buurtcampings verspreid over heel Nederland.

De Buurtcamping, een driedaagse pop-up camping in een stads- of dorpspark, is een initiatief voor en door buurtbewoners. Het doel? Het stimuleren van sociale cohesie in de buurt door ontmoetingen tussen buren te bevorderen en mensen uit verschillende ‘bubbels’ met elkaar te verbinden.

Niet te onderschatten impact

De impact van de Buurtcamping is niet te onderschatten. In 2022 realiseerde de Buurtcamping alleen al 800.000 ontmoetingen. Dit jaar wordt dat aantal naar verwachting overtroffen. Het initiatief draagt bij aan het verbeteren van de sociale samenhang in buurten, een doel dat in deze tijden van polarisering en sociale afstand bijzonder relevant is.

De Buurtcamping is al van start gegaan in verschillende steden, waaronder Apeldoorn, Utrecht, Leiden en Den Haag. In de komende weken staan er nog meer dan 25 campings op de planning, waardoor nog meer buurtbewoners de kans krijgen om deel te nemen aan deze unieke ervaring.

Laagdrempelig

Een van de belangrijkste aspecten van de Buurtcamping is het tegengaan van polarisering door laagdrempelige ontmoetingen te faciliteren. “De kracht van een Buurtcamping is misschien wel de kneuterigheid en het laagdrempelige karakter van de ontmoetingen”, zegt campingbeheerder Sabrina Pits van Amsterdam Rembrandtpark. “Met een wc-rol onder je arm naar het toilet, samen de afwas doen met de buurman en even tandpasta lenen van de buurvrouw. Door samen de camping op te bouwen of mee te doen aan een van de activiteiten, leren buurtbewoners elkaar tijdens de Buurtcamping beter kennen.”

Een derde van de kampeerplekken is gereserveerd voor minima, wat bijdraagt aan de inclusiviteit van de Buurtcamping. Dit zorgt ervoor dat iedereen een tentje kan opzetten op een Buurtcamping, ongeacht hun financiële situatie. Het resultaat is een inclusieve plek waar mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten.

Verbinden en verenigen

Maarten Hupkes, directeur van De Buurt, benadrukt het belang van de Buurtcamping: “Met de Buurtcamping verbinden we allerlei soorten mensen met elkaar. En dat is belangrijk, want we willen allemaal graag leven in een prettige buurt. Een buurt waarin je elkaar kent, waarin iedereen zich veilig voelt en waar we elkaar om hulp durven te vragen.”

Het succes van de Buurtcamping is onmiskenbaar. Sinds de oprichting in 2013 heeft de organisatie een diverse groep mensen weten te verenigen in hun eigen parken. De verrassende ontmoetingen bij het kampvuur hebben geleid tot een groter gevoel van verbondenheid in de buurt, nieuwe kennissen en zelfs vriendschappen. Uit onafhankelijk onderzoek van vorig jaar blijkt dat 78% van de mensen op de camping buurtgenoten ontmoet die ze normaal nooit zouden ontmoeten.

Niet zonder vrijwilligers

Dit succes zou niet mogelijk zijn zonder de inzet van vrijwilligers. Op dit moment zijn er ruim 1.300 vrijwilligers door heel Nederland bezig met de voorbereidingen om buurtbewoners de vakantie-ervaring van hun leven te geven. Van Groningen tot Maastricht: overal trekken mensen de parken in om met elkaar te kamperen. Joep, een vrijwilliger van de Buurtcamping, vat het mooi samen: “Mijn toverwoord is verbinden, mensen die elkaar nog nooit ontmoet hebben komen hier samen en binnen een dag ben je al familie van elkaar. De maatschappij in het klein, maar zoals die eigenlijk hoort te zijn.”

Even langskomen?

Dit weekend (14-16 juli) vinden er campings plaats in: Breda, Helmond en Steenbergen. Volgend weekend (21 – 23 juli) staan onder andere Amsterdam, Wormer, Zaandam, Hoogeveen, Helmond Noord, Geleen, Groningen en meer op de planning. Langskomen? Alle informatie vind je hier: https://debuurtcamping.nl/campings/

De Buurt

De Buurt, de organisatie achter de Buurtcamping, is een stichting zonder winstoogmerk. Hun missie is het versterken van buurten door samen met inwoners, ondernemers en organisaties tijdelijke campings te organiseren. De Buurtcamping voldoet aan de kwaliteitseisen van Het CBF, heeft een ANBI status en is een Social Enterprise. Hun droom is om heel Nederland samen te laten kamperen op De Buurtcamping.

Het is duidelijk dat de Buurtcamping meer is dan alleen een camping. Het is een beweging, een initiatief dat mensen samenbrengt en buurten versterkt. En met het recordaantal van 65 Buurtcampings dit jaar, lijkt het erop dat deze beweging alleen maar groter wordt.

 

Like dit artikel
Tweet dit artikel