Dit zijn de ANWB Campings van het Jaar 2022

ANWB Campings van het Jaar 2022

Dit zijn de ANWB Campings van het Jaar 2022

Gisteravond heeft de ANWB tijdens een online event de winnaars van de ANWB-verkiezing Camping van het Jaar 2022 bekendgemaakt. Er waren 24 campings genomineerd, in 4 categorieën, die weer waren onderverdeeld in ‘Nederland’ en ‘buitenland’.

Er waren in totaal dus 8 prijzen te verdelen. De ANWB houdt deze verkiezing al sinds 1987, dus alweer zo’n 35 jaar. En omdat het ook een publieksverkiezing is, konden de ANWB-leden stemmen. En dat deden ze massaal, er werden bijna 26.000 stemmen uitgebracht.

De categorieën waren dit jaar:

 • De beste kleine camping
 • De fijnste gezinscamping
 • De meest gewaardeerde huuraccommodatie
 • De mooiste charmecamping

In iedere categorie werd weer een onderverdeling gemaakt tussen de Nederlandse en buitenlandse campings. Nadat het publiek middels de stemming de 24 campings nomineerde, werden deze vervolgens door de vakjury beoordeeld op negen onderdelen. Ieder onderdeel heeft een andere weging op de totale score. Die weging hangt onder anderen af van de categorie. In bijvoorbeeld de categorie ‘de beste kleine camping’ vonden kiezers de prijs-kwaliteitverhouding en het sanitair het belangrijkst. Bij de categorie ‘de fijnste gezinscamping’ was het sanitair zelfs het belangrijkst, en uiteraard ook aspecten als zwemmen en de prijs/kwaliteitverhouding. Heel andere aspecten kwamen aan de orde bij ‘de meest gewaardeerde huuraccommodatie’. Daar lag de nadruk op de prijs-kwaliteitverhouding, de faciliteiten, hygiëne en de ligging van de huuraccommodatie. De ligging was uiteraard weer het voornaamste aspect bij de categorie ‘de mooiste charmecamping’, gevolgd door de sfeer, prijs/kwaliteitverhouding en sanitair.

De winnaars van de titel ANWB Camping van het Jaar 2022 zijn:

 • De beste kleine camping
  • In Nederland: Camping Duinzoomhoeve, Julianadorp (Noord-Holland)
  • Over de grens: Camping44, Loro Piceno (Italië)
 • De fijnste gezinscamping
  • In Nederland: Camping de Kleine Wolf, Stegeren (Overijssel)
  • Over de grens: Camping Les Coudelets, Pradons (Frankrijk)
 • De meest gewaardeerde huuraccommodatie
  • In Nederland: Camping ’t Weergors, Hellevoetsluis (Zuid-Holland)
  • Over de grens: Tamarit Beach Resort (Spanje)
 • De mooiste charmecamping
  • In Nederland: Camping de Drie Provinciën, Een-West (Drenthe)
  • Over de grens: Hedesunda Camping, Hedesunda (Zweden)

Onderstaand de juryrapportage van de winnende campings.

De beste kleine camping

In Nederland: Duinzoomhoeve, Julianadorp

ANWB Camping van het Jaar 2022Opnieuw genomineerd en deze keer met stip op 1: Camping Duinzoomhoeve. Hier kampeer je tussen de bollenvelden achter de duinen van het Noordzeestrand. Duinzoomhoeve is een fijne en overzichtelijke camping, en daardoor uiterst geschikt voor kleine kinderen. Hier ben je even weg van alle dagelijkse dingen, maar tegelijkertijd slechts een fietstochtje verwijderd van Julianadorp of Den Helder. Fietsers en wandelaars halen hun hart op in deze prachtige streek; deze kun je letterlijk proeven wanneer je aanschuift voor een vers gekookte maaltijd van boerin Mary in de Pinkenstal.

Over de grens – Camping 44, Loro Piceno, Italië

ANWB Camping van het Jaar 2022Voor de tweede keer op rij winnaar binnen deze categorie. Een idyllische camping in de Italiaanse regio Marche, waar je kampeert onder de olijfbomen en ontbijt met zicht op de bergen. De Nederlandse eigenaren heten je van harte welkom op deze fijne camping, waar gezelligheid, vrijheid maar ook rust voorop staan. Binnen no-time ben je in authentieke plaatsen zoals Fermo en Loro Piceno – echte Italiaanse dorpen met interessante (archeologische) bezienswaardigheden – of bezoek je een van de stranden of kustplaatsen in de omgeving. Voor ieder wat wils; een ideale vakantiebestemming dus!

De fijnste gezinscamping

In Nederland – Camping de Kleine Wolf, Stegeren

ANWB Camping van het Jaar 2022Laat de kinderen los in het junglebos, de jeugdhoek, het indoorspeelparadijs of het zwembad (binnen en buiten). Op deze camping hoeven ze zich geen minuut te vervelen; dat is niet alleen fijn voor hen, maar ook voor jou. Zij blij, jij blij, toch? Camping de Kleine Wolf is een vijfsterren familiecamping met oog voor detail en hart voor de kampeerders en hun gezin: dat maakt ze zonder twijfel de nummer 1 binnen deze categorie.

Over de grens – Camping Les Coudoulets, Pradons, Frankrijk

ANWB Camping van het Jaar 2022Kinderen spelen op de veldjes, vangen vissen, zwemmen in de rivier en het mooie zwembad of wagen een dansje in de minidisco terwijl de ouders genieten van een hapje en een drankje op het terras. Deze viersterren camping is een waar kinderparadijs en geeft het hele gezin de mogelijkheid om het mooie Ardèche en zijn omgeving van dichtbij te bewonderen. De combinatie van plezier, comfort en idylle zorgt voor een plekje op de eerste plaats als fijnste gezinscamping.

De meest gewaardeerde huuraccommodatie

In Nederland – Camping ’t Weergors, Hellevoetsluis

ANWB Camping van het Jaar 2022Vroeger graasden hier koeien; die hebben inmiddels plaats gemaakt voor deze gezellige familiecamping. De boeren roots zijn nog steeds voelbaar en zie je terug in de activiteiten die tijdens de vakantie voor de kinderen worden georganiseerd, maar ook in de mooie landelijke omgeving. Onder meer de unieke en comfortabele accommodaties zoals De Houten Iglo, De Lodge Zwaluwnest en het Ecochalet zorgen voor onvergetelijke overnachtingen.

Over de grens – Tamarit Beach Resort, Tarragona-Tamarit, Spanje

ANWB Camping van het Jaar 2022Deze camping doet de naam resort zeker eer aan. Zo’n leuke ligging, je vergeet dat je op een camping bent. Logeren doe je midden in het groen, in een van de luxe bungalows, die allemaal een frisse beachy look hebben. Voor de rustzoekers is er een wellness, voor de actievelingen allerlei sportieve activiteiten zoals padel, tennis, watersport en fitness. Het superdeluxe zwembad maakt het plaatje helemaal af – dit is met recht een prachtige camping.

De mooiste charmecamping

In Nederland – Camping de Drie Provinciën, Een-West

ANWB Camping van het Jaar 2022Op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe ligt deze landelijk gelegen, goed verzorgde camping met ruime beschutte staanplaatsen rondom de vijver. Deze natuurcamping staat voor rust en geeft de kampeerder de mogelijkheid de omgeving te ontdekken; van fietsroutes in de buurt tot streekgerechten in het campingrestaurant. De camping blinkt uit in gastvrijheid en de natuur rondom is geweldig mooi.

Over de grens – Hedesunda Camping, Hedesunda, Zweden

ANWB Camping van het Jaar 2022Deze winnende camping ligt op een eilandje, en is zo mooi aangelegd dat het wel een park lijkt. Overnachten doe je op een van de ruime campingplaatsen, of in een knus houten huisje. Tussen de bomen en aan de zandstrandjes breng je je avonden door bij een van de vuurplaatsen. Of je vaart met je roeiboot naar de drijvende sauna. Dichter bij de natuur kun je bijna niet komen.

Bron: ANWB
Foto 2 t/m 9: ANWB

Like dit artikel
Tweet dit artikel