Dometic E-Store li-ion accu’s

Dometic E-store accu

Dometic E-Store: langere levensduur door moderne techniek

ZOETERMEER – Caravans en campers hebben steeds meer moderne elektrische en elektronische apparatuur aan boord. Bovendien is de vraag naar gewichtsbesparing steeds groter zodat het eigenlijk hoog tijd is om afscheid te nemen van de ouderwetse en letterlijk vaak ook loodzware loodaccu’s. Die zouden bijvoorbeeld kunnen worden vervangen door een moderne li-ion accu, zoals de nieuwe E-store accu van Dometic.

De techniek van een li-ion accu is een heel stuk hoogwaardiger dan die van zowel lood- als gelaccu’s. De Dometic E-Store is daardoor veel duurzamer, zo kan de accu tot 5 maal zo veel laadcycli aan en is ze ook nog eens 60 procent lichter dan een gelaccu met dezelfde capaciteit.

Bovendien is de Dometic E-Store volledig onderhoudsvrij, is er geen sprake van een teruglopende capaciteit door oxidatie van de polen en de accu kan bovendien een stuk sneller worden opgeladen dan de gebruikelijke accu’s. Afhankelijk van de gebruikte capaciteit en natuurlijk ook de acculader kan de li-ion accu in één tot drie uur volledig worden opgeladen.

De accu kan, al zal dat gezien de aanschafprijs van bijna tweeduizend euro misschien niet zo snel gebeuren, tot aan 8 stuks parallel worden geschakeld. Daarmee kan de capaciteit van 100 Ah worden vergroot tot 800 Ah. Gezamenlijk kunnen ze dan continu met zo’n 2000 Watt worden belast, het piekvermogen is nog hoger.

Door het geïntegreerde accumanagement systeem wordt de accu beschermd tegen te hoge laadstromen en -spanningen en een te hoge temperatuur, wordt infomatie over de laadtoestand bijgehouden en de spanning over de afzonderlijke accucellen verdeeld. De Dometic E-Store is compatible met de gangbare CAN-Bus en CI-Bus systemen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel