Door corona aanzienlijk meer jonge caravan- en camperbezitters

Door corona aanzienlijk meer jonge caravan- en camperbezitters

Door corona aanzienlijk meer jonge caravan- en camperbezitters

Het aantal jonge mensen dat een caravan of camper bezit, is dankzij de uitbraak van het coronavirus fors gegroeid. De toenemende interesse voor kamperen maakt het jaar voor de kampeerbedrijven vooralsnog enigszins goed.

Uit recente cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat het aantal caravaneigenaren in de leeftijd tot en met 35 jaar nam tussen 1 april en 1 juli 2020 met 6,6 procent toe tot bijna 18.000. Bij de campers steeg dat aantal met 17,2 procent tot ruim 4.600.

Er zijn ook steeds meer heel jonge caravaneigenaren. In de leeftijdscategorie van 18 tot en met 25 jaar groeide het caravanbezit zelfs met 7,2 procent. De “pensionado’s” kamperen kennelijk iets minder, het aantal caravaneigenaren van 65 jaar en ouder na af met 1,9 procent.

Iets minder caravans geregistreerd

In contract met deze stijgingen zijn er 1 juli van dit jaar iets minder caravans dan drie maanden eerder geregistreerd. Het zijn er nu 422.127. Het betreft hier uitsluitend caravans met een kenteken, die dus een MTM van meer dan 750 kilo hebben.

Aantal campers bereikt zoveelste record

Het camperbezit onder de jongste groep (18 tot en met 25 jaar) nam in het tweede kwartaal van 2020 toe met maar liefst 26,8 procent. Hier is er bij de 65-plussers geen daling, maar de stijging is wel beperkt: slechts 1,5 procent. Het totale aantal campers in Nederland steeg in het tweede kwartaal met 3,2 procent. Hierdoor bereikte het een recordaantal van ruim 135.000. Zo’n vijf jaar geleden kwam de 100.000 net in beeld.

‘Nostalgisch’ en ‘coronaproof’

Volgens Siewert Gorter, voorzitter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven, tonen deze cijfers dat kamperen het perfecte vakantie-alternatief vormt: “Voor jongeren en voor gezinnen met kleine kinderen is de camping natuurlijk de ultieme vakantiebestemming. Nu verre reizen en all-inclusive vakanties voor velen geen optie zijn, kijkt iedereen naar wat er wél kan. Kamperen blijkt dan ineens niet alleen een geweldig alternatief, maar ook nog eens coronaproof. Bovendien denken jongeren met en zonder kinderen al gauw met een warm gevoel terug aan de mooie tijd vroeger op de camping met hun eigen ouders”.

Moeilijk jaar

Hij vervolgt: “De 300 caravan- en camperbedrijven die bij BOVAG zijn aangesloten hebben een moeilijk voorjaar gehad met heel veel onzekerheid. In dat voorjaar hadden alle zaken juist op volle toeren moeten draaien, we zijn immers seizoensgebonden. De toenemende interesse voor kamperen maakt ons jaar vooralsnog enigszins goed.”

Like dit artikel
Tweet dit artikel