Drukte van jewelste bij Nederlandse caravan- en camperbedrijven

verkoopaantallen recreatievoertuigen nederland

Fiks meer campers verkocht in mei

BUNNIK – De Nederlandse verkopers van caravans en campers doen bijzonder goede zaken. Zo goed zelfs, dat we binnenkort zelfs recordcijfers kunnen noteren.

Volgens de KCI (Kampeer en Caravan Industrie Nederland) is het heel lang geleden dat er in Nederland zoveel caravans en campers verkocht zijn als in mei van dit jaar. De dealers konden in één maand tijd namelijk enorme verkoopstijgingen noteren.

Bij de caravans bedroeg deze verkoopstijging 25,9 procent. Bij de campers was deze nog veel hoger, hier bedroeg de stijging maar liefst 59,1 procent. Uit de kentekenregistraties blijkt dat de verkoopaantallen ook in het buitenland zijn gestegen. We schreven al eerder dat de verkoopcijfers ook in Duitsland aan het stijgen waren. Ook in andere Europese landen zoals Groot-Britannië is dit het geval.

De stijgende belangstelling voor recreatievoertuigen is niet alleen omdat kamperen steeds populairder is geworden, maar ook door het stijgende consumentenvertrouwen. Dit laatste zorgt al het hele jaar voor een stijging van nieuw verkochte caravans en campers. Wellicht speelden ook de tropische temperaturen in de maand mei een rol in de enorme stijging.

Zomerse temperaturen aanleiding voor aanschaf nieuwe caravan of camper

Leo Diepemaat, voorzitter van de Kampeer & Caravan Industrie (KCI), de branchevereniging van caravan- en camperimporteurs KCI: “Je ziet het direct als de zon begint te schijnen. Dan pakken de Nederlandse kampeerders hun caravans en campers voor een weekendje weg. Die zomerse temperaturen zijn voor veel kampeerders ook een aanleiding om nog even de kampeeruitrusting te updaten. Dat heeft direct effect heeft op de verkopen in de showrooms en dit jaar zien we dat extreem terug in de registratiecijfers van caravans en campers. Vorig jaar konden we al een mooie groei noteren en deze lijn zetten we nu door in 2017. Na een aantal jaren van daling zitten de caravanverkopen sinds maart 2015 duidelijk weer in de lift.”

Recordaantal recreatievoertuigen in Nederland

De verkoop van kampeerauto’s blijft alsmaar doorgroeien. Afgelopen najaar werd in Nederland de 100.000ste camper op kenteken gezet, waarmee het aantal campers in Nederland in 10 jaar tijd verdubbelde. Ook de eerste vijf maanden van 2017 laten weer een forse verkoopgroei zien van 15,5 procent, met als absolute uitschieter de maand mei met een plus bijna 60 procent.

Het totaal aantal campers in Nederland bedraagt ongeveer 106.000 stuks. Leo Diepemaat verwacht dat er nog voor de zomervakantie 550.000 Nederlandse caravans en campers rondrijden, waarmee er een record wordt gevestigd.

Ook de verkopen van gebruikte recreatievoertuigen zitten in de lift

Ook de verkoop van gebruikte caravans en campers zit in de lift. De verkoop van gebruikte caravans steeg in de eerste vijf maanden van dit jaar met 2,5 procent. Ook hier was de stijging bij de campers hoger, daar werd namelijk een plus van 7,5 procent genoteerd.

Like dit artikel
Tweet dit artikel