Duits Openbaar Ministerie onderzoekt mogelijke dieselfraude bij Fiat

onderzoek naar dieselfraude bij Fiat

Duits Openbaar Ministerie onderzoekt mogelijke dieselfraude bij Fiat

Het Openbaar Ministerie in Frankfurt heeft in samenwerking met Eurojust tien bedrijfspanden van Fiat en dochterondernemingen in Duitsland, Italië en Zwitserland doorzocht.

Dit heeft men gedaan wegens verdenking van fraude met dieselafsluiters, waardoor een aantal modellen (waaronder de Fiat Ducato) in de praktijk niet aan de uitstootnormen voldoet.

De voertuigen voldoen wel aan de toegestane grenswaarden voor stikstofoxiden in het testbedrijf, maar zijn mogelijk voorzien van een uitschakelinrichting die is bedoeld om het uitlaatgaszuiveringssysteem in het werkelijke bedrijf grotendeels uit te schakelen. Het gebruik van dergelijke afsluitingen is in Duitsland (en de meeste andere Europese landen) verboden. Voertuigen met een dergelijke afsluiter kunnen ook niet worden goedgekeurd op de gemeenschappelijke internationale markt, waardoor klanten worden bedreigd met rijverboden of immobilisatie. Alleen al in Duitsland gaat het in totaal om meer dan 200.000 voertuigen, waaronder ook een groot aantal campers.

Onderzoekers uit Duitsland, Italië en Zwitserland doorzochten tien bedrijfspanden in Baden-Württemberg en Hessen, evenals in de regio Piemonte (Italië) en in het kanton Thurgau (Zwitserland), om bewijzen te verzamelen, met name met betrekking tot de uitschakelinrichting, de toepassing en de verantwoordelijkheid. De onderzoeksmaatregelen worden gecoördineerd door Eurojust. Uiteraard blijft het vermoeden van onschuld gelden tot de procedure juridisch is afgesloten. Tijdens de lopende procedure worden geen tussentijdse resultaten meegedeeld.

Het gaat in het onderzoek om dieselmotoren van het zogenaamde „Family B“-model (1,3 l Multijet, 1,6 l Multijet en 2,0 l Multijet) volgens de Euro 5 en Euro 6-norm, die in voertuigen van de merken Alfa Romeo, Fiat en Jeep zijn gemonteerd, alsmede „Light Duty / Heavy Duty“-motoren (110 Multijet F1AE3481G, 115 Multijet 250A1000, 150 Multijet F1AE3481D en 180 Multijet F1CE3481E), welke in voertuigen van de merken Fiat en Iveco zijn gemonteerd. Het betreft modellen met bouwjaar 2014 tot en met 2019.

Het Openbaar Ministerie in Frankfurt verzoekt personen die sinds 2014 nieuwe auto’s van de betreffende modellen hebben gekocht, zich als getuige te melden bij hun lokale politiebureau. Kopers zouden een civiele procedure kunnen starten maar noch het Openbaar Ministerie, noch de politie mag advies geven over de mogelijkheid of de kans van slagen van dergelijke civiele acties.

Alle benodigde informatie over het onderzoek is te vinden op www.polizei.hessen.de/aktuelles/dieselabgasverfahren.

Like dit artikel
Tweet dit artikel