Duitsland verwelkomde meer Nederlanders in 2015

Duitsland vakantieland Beieren

Meer Nederlandse overnachtingen in Duitsland in 2015

AMSTERDAM – Ook vorig jaar is het aantal Nederlanders dat op vakantie naar Duitsland is gegaan, weer gestegen. Duitsland mocht in 2015 een groei in het aantal Nederlandse overnachtingen van 1,6% noteren, heeft het Statistische Bundesamt, het Duitse Bureau voor de Statistiek, bekend gemaakt.

Het aantal Nederlandse overnachtingen bedroeg maar liefst 11,2 miljoen. Daarmee vormden de Nederlanders een relatief groot aandeel van de in totaal 79,9 miljoen buitenlandse overnachtingen die vorig jaar in Duitsland werden doorgebracht. Dat aantal is een stijging van 5,4% ten opzichte van het jaar ervoor. Duitsland wordt steeds populairder als vakantieland, deze resultaten zijn namelijk het zesde record op rij.

Met dit buitengewoon positieve resultaat presenteerde het vakantieland Duitsland zich vanaf begin deze maand op ʼs werelds grootste reisbeurs, de ITB in Berlijn. “De balans voor het jaar 2015 overtreft zowel onze verwachtingen als de prognose van de UNWTO, die een wereldwijde groei van het toerisme voorspelde van 3 tot 4%. Ook in vergelijking met andere topbestemmingen in Europa kan Duitsland als groeimotor worden gezien”, aldus Petra Hedorfer, bestuursvoorzitter van de Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (DZT).

Europa belangrijkste markt voor Duitsland

Duitsland is ook in 2015 een van de populairste vakantiebestemmingen van de Europeanen gebleken. Met ongeveer driekwart van het totale aantal inkomende toeristen in Duitsland is Europa de belangrijkste herkomstmarkt voor het vakantieland Duitsland. 50% van de totale groei, ofwel 2,1 miljoen overnachtingen, was afkomstig van Europese landen. Spanje staat met een plus van 517.000 overnachtingen aan de top, gevolgd door Zwitserland (492.000 overnachtingen), Groot-Brittannië (382.000 overnachtingen) en Nederland (176.000 overnachtingen).

Negen van de top 10 markten voor het incoming-toerisme naar Duitsland liggen in Europa. Met 11,2 miljoen overnachtingen blijft Nederland de belangrijkste markt, gevolgd door Zwitserland met 6,4 miljoen overnachtingen, een groei van 8,4%. Ook Groot-Brittannië groeit met 7,4% sterk en verdedigt zijn vierde plek net achter de Verenigde

Staten. De top 10 wordt compleet gemaakt door Italië, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk en België, met groeicijfers tussen de 1,3 en 5%. De grootste groei onder de Europese markten werd bereikt door Spanje (+ 24,2%), waarmee het land terugkeert in de top tien (2,7 miljoen overnachtingen).

Voorzichtig optimisme voor 2016

In de prognose voor 2016 wordt rekening gehouden met een aantal onzekere factoren. Zowel de veiligheidssituatie in Europa en wereldwijd, de ontwikkeling van de vluchtelingenproblematiek en de randvoorwaarden van de wereldeconomie kunnen het toerisme beïnvloeden. Deze factoren in aanmerking genomen, gaat de DZT uit van een iets vertraagde groei van 1 tot 3%.

Veelzijdig aanbod

Ook in Nederland neemt de populariteit van Duitsland als vakantieland nog altijd toe. “Met een groei van 1,6% is de grens van 11 miljoen Nederlandse overnachtingen ruim overschreden. “De Nederlandse markt ontwikkelt zich stabiel, mede dankzij de nabijheid, de gastvrijheid en de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van het vakantieland Duitsland”, aldus Michaela Klare, directeur van het Duits Verkeersbureau in Amsterdam. Met thema’s als ‘Luther – 500 jaar Reformatie’, ‘Gezinsvakanties’ en ‘Stedentrips’ wil het Duits Verkeersbureau dit jaar de positionering van Duitsland als veelzijdige reisbestemming verder versterken.

Daarnaast wijdt het Duits Verkeersbureau een speciaal themajaar aan de Duitse natuur. Maar liefst 35% van het totale Duitse landoppervlak bestaat uit natuur, verpakt in 16 nationale parken, 104 vrij toegankelijke natuurgebieden en 15 UNESCO-biosfeerreservaten. Deze beschermde gebieden maken het mogelijk de natuur op actieve en respectvolle wijze te beleven. Met behulp van de ‘destinationfinder’ kunnen bezoekers van de website door het invullen van hun persoonlijke voorkeuren inspiratie opdoen voor een natuurreis in Duitsland.

Hoog gewaardeerd

Dat Nederlanders Duitsland als vakantieland hoog waarderen, bleek recentelijk uit de toekenning van twee awards. Begin dit jaar kozen bezoekers van de website Reisgraag.nl Duitsland uit als de beste bestemming in de categorie ‘Restaurants’. Gasten van BungalowSpecials stemden onlangs op de deelstaat Noordrijn-Westfalen als hun favoriete reisbestemming. In deze deelstaat bevinden zich populaire vakantieregio’s als het Sauerland en de Eifel.

Like dit artikel
Tweet dit artikel