Duizenden mensen op vakantie dankzij De Buurtcamping

De Buurtcamping

Duizenden mensen op vakantie dankzij De Buurtcamping

De Buurtcamping groeit snel. Zo snel zelfs, dat er deze zomer bijna twee keer zoveel Buurtcampings door heel Nederland zijn dan vorig jaar.

Inmiddels bestaat De Buurtcamping alweer zeven jaar. Nu het aantal campings vergeleken met vorig jaar bijna is verdubbeld kunnen er meer mensen dan ooit kamperen op De Buurtcamping.

Vorig jaar waren er 20 campings, dit jaar zijn er maar liefst 37 campings. Dat komt omdat steeds meer actieve bewoners het initiatief nemen om in hun eigen buurt een camping te organiseren. Zo’n camping is er niet alleen maar om te kamperen, hij zorgt er namelijk ook voor dat er in een wijk kloven worden gedicht. Er worden sociale netwerken worden opgebouwd en mensen kunnen hun sociale vaardigheden en organisatorische talenten volop benutten om er samen iets moois van te maken.

Weekend kamperen

Buurtbewoners die normaal gesproken de middelen niet hebben om op vakantie te gaan, kunnen via De Buurtcamping nu toch een weekend kamperen. Dat kan alleen, of met het hele gezin. Dankzij het grote aantal campings kunnen er dit jaar ongeveer tweeduizend mensen even weg en heerlijk een weekendje kamperen. Maar ook mensen die wel de middelen hebben, doen graag mee. Een derde van de kampeerders zijn betalende buurtbewoners, een derde van de plekken zijn gereserveerd voor vrijwilligers op de camping en een derde zijn bewoners met een kleine portemonnee.

Een kampeerplek voor elke buur

Dankzij De Buurtcamping kan iedereen kamperen in het park om de hoek, al dan niet met eigen tent. Als je een kampeerplaats reserveert, kan je als campinggast bijdragen aan de kampeerspullen of een kampeerplek doneren aan een gezin. Waar gemeenten worstelen met de complexe problematiek van segregatie en integratie, biedt De Buurtcamping een eenvoudige oplossing: de hele buurt ontmoet elkaar tijdens een ontspannen vakantie in eigen park. Verschillen vervagen op een camping. Je ziet namelijk niet in wat voor auto iemand rijdt of waar de boodschappen worden gedaan. Iedereen is gelijk en helpt elkaar.

Ontmoeting blijft de sleutel

De Buurtcamping zorgt voor onvergetelijke ontmoetingen tussen mensen uit verschillende leefwerelden. Een yup raakt bij het kampvuur aan de praat met een dakloze en teruggetrokken ouderen spelen een spelletje met kinderen uit de buurt. In 2018 vonden per persoon dertien nieuwe ontmoetingen plaats, waarvan 83% elkaar na De Buurtcamping nog regelmatig ziet. De Buurtcamping zorgt voor blijvende verbindingen en draagt bij aan de sociale cohesie in de wijk en een sterk buurtnetwerk. Dat heeft dan weer positieve gevolgen op het gebied van veiligheidsbeleving, eenzaamheidsbestrijding, eigenwaarde en sociaaleconomische status. Daarnaast zijn armoedebestrijding, empowerment, natuurbeleving en het stimuleren van de lokale economie thema’s waar De Buurtcamping actief aan werkt.

Samen maken we De Buurtcamping

Van Groningen tot Tilburg en van Den Haag tot Nijmegen kunnen mensen kamperen in hun eigen wijk. De kracht van De Buurtcamping valt of staat bij de inzet van bewoners − oftewel lokale campingbeheerders − en honderden vrijwilligers. Met het speciale opleidingstraject De BuurtCampus zorgt de stichting dat actieve buurtbewoners opgeleid worden tot sociaal ondernemer. Dit kunnen ze met De Buurtcamping meteen in de praktijk brengen. Met workshops en trainingen leren ze alles over onderwerpen als vergunningen, vrijwilligerscoördinatie, buurtactivatie en veiligheid. Zo wordt De Buurtcamping niet alleen vóór de buurt georganiseerd maar ook dóór de buurt. Paula Terpstra, directeur van De Buurtcamping: ‘’Het is bijzonder om te zien dat verschillen zo makkelijk vervagen op De Buurtcamping. Er is weinig nodig om contact te maken op de camping en het is gaaf om te zien dat die contacten vaak blijven nadat de Buurtcamping is afgelopen. Er zijn waanzinnig veel enthousiaste vrijwilligers betrokken bij de campings daar zijn we heel trots op.”

Een kampeerplek op De Buurtcamping reserveren

De kaartverkoop voor De Buurtcamping 2019 is in volle gang. Op www.debuurtcamping.nl kan je zien of er een Buurtcamping is bij jou in de buurt en kan je je kampeerplek reserveren.

Like dit artikel
Tweet dit artikel