e-Fixxter elektrische buscamper

e-Fixxter elektrische buscamper

e-Fixxter elektrische buscamper

Het Nederlandse bedrijf CamperfiXX is gespecialiseerd in het bouwen van buscampers op basis van Toyota Proace, Citroën Jumpy, Peugeot Expert en Opel Vivaro bestelwagens.

En laat die bestelwagens sinds kort ook in een volledig elektrische uitvoering beschikbaar zijn, zodat de stap naar de elektrische e-Fixxter camper volstrekt logisch is.

De e-Fixxter is een compacte buscamper. Hij is naar eigen zeggen geschikt voor 4 of 5 personen maar dan moet je ook een flinke portie incasseringsvermogen en verdraagzaamheid meenemen. Als je die voor een langere camperreis wilt gebruiken, dan zul je merken dat zo’n compact camperbusje eigenlijk meer iets voor twee personen is. Maar als je hem ook voor dagelijks vervoer gebruikt, of als vrijetijdsauto, dan is hij prima bruikbaar voor 4 of 5 personen camper. Omdat hij niet geen twee meter hoog is, kun je hem nog in de meeste parkeergarages kwijt.

Actieradius

De actieradius, oftewel het rijbereik met één acculading, bedraagt 330 kilometer volgens de WLTP-norm. Veel camperaars zullen de actieradius, die in de praktijk meestal iets minder is, te weinig vinden. Zij zijn dan ook gewend om onderweg op een mooi plekje te lunchen. Maar als ze die koffie- en lunchpauzes bij een snellader houden, kan dat mooi worden gecombineerd met een laadbeurt. Het 75 kWh-accupakket is dan in drie kwartier tot 80% geladen zodat dan lange ritten dan heus goed te doen zijn. Laden aan een normaal stopcontact op de camping of camperplaats is af te raden, dat duurt veel te lang. Het wordt dus even zoeken naar campings, camperplaatsen en overnachtingsplaatsen met een echt laadpunt. Dat aantal groeit gelukkig gestaag.

Wie een mooie route weet te combineren met een bezoekje aan een (aantal) laadpunt(en) zal zijn ritje fluisterstil en emissievrij kunnen afleggen. Elektrisch rijden is in verband met de laadpunten even wennen maar een stuk comfortabeler en prettig dan rijden met een diesel. Bovendien is elektrisch rijden een stuk goedkoper.

Indeling

De e-Fixxter wordt gebouwd op langste versie van de Toyota Proace en de daar aan nagenoeg identieke Citroën Jumpy, Peugeot Expert en Opel Vivaro. De wielbasis van deze auto’s is tamelijk klein waardoor ze zeer wendbaar zijn. Het accupakket ligt onder de vloer waardoor het geen interieurruimte in beslag neemt en het zwaartepunt heel laag ligt. Het interieurconcept komt overeen met dat van de Fixxters met dieselmotor.

De slaapbank is verschuifbaar zonder storende rails op de vloer. Neergeklapt ontstaat een bed met een breedte van 135 x 200 cm, uniek voor een compacte camper. De camper heeft ook een koelkast van een redelijk formaat alsmede een apart vak voor een Porta Potti. De camperkast is naar eigen inzicht indeelbaar. Wie de e-Fixxter als dagelijkse auto gebruikt heeft minder kastruimte nodig dan mensen die de e-Fixxter als camper gebruiken. Eventueel kan er een trekhaak voor bijvoorbeeld een fietsendrager worden gemonteerd, evenals een extra bed in het hefdak.

Like dit artikel
Tweet dit artikel