Earth Traveler T300: ruime maar vederlichte kampeertrailer

Earth Traveler T300 kampeertrailer

Earth Traveler T300: ruime maar vederlichte kampeertrailer

De uitdrukking ‘vederlicht‘ is op deze op het eerste oog behoorlijk onconventionele kampeertrailer zelfs letterlijk van toepassing. Hij is namelijk extra licht door het gebruik van met kunsthars versterkte kippenveren.

Het bedrijfje Earth Traveler ontstond toen Angel Irlanda tijdens een kampeertrip ontdekte dat zijn tent onbruikbaar leek. Hij ging op zoek naar een kleine aanhanger om achter zijn Fiat 500 te trekken.

Uiteraard bestond zo’n aanhanger niet. Er zijn natuurlijk diverse soorten en caravans en ook de kleine versie daarvan, de zogenaamde teardrop trailers. Maar die voldeden niet aan zijn wensen. Daarom ontwierp en bouwde Irlanda zelf een kleine trailer die hij en zijn gezin van vier nodig hadden voor hun reizen. Irlanda richtte aansluitend ook een bedrijf op. Earth Traveler, dat deze kampeertrailers ook voor klanten bouwt.

Vederlicht

Het leuke van de kampeertrailers van Earth Traveler zijn de stroomlijn en het lage gewicht. Ze wegen nog geen 300 kilo en hebben een lage luchtweerstand. Je kunt ze dus ook probleemloos met de allerkleinste auto’s trekken. En, voor zover de wetgeving het toelaat, ook met een motorfiets.

Ondanks dat lage gewicht biedt de Earth Traveler T300, zoals de nieuwe creatie van Irlanda heet, ontzettend veel ruimte. Deels wordt dat gerealiseerd door de vele uitklapbare delen van tentdoek. Maar ook de basis van de trailer is hele licht. Irlanda gebruikt hiervoor met hars versterkte kippenveren, wat resulteert in een ‘verderlichte’ aanhanger die bovendien betaalbaarder is dan de gebruikelijke koolstofvezel. Dat idee van die kippenveren heeft Irlanda samen met het Los Alamos National Laboratory – hetzelfde laboratorium dat de atoombom heeft uitgevonden – uitgewerkt.

Ruimte in overvloed

Wanneer geparkeerd en volledig uitgeklapt, biedt het voertuig meer dan twee meter hoofdruimte en biedt het een comfortabele slaapplek voor vier personen. Er zijn opbergvakken onder de vloer, om het zwaartepunt laag te houden. De Earth Traveler T300 is modulair opgebouwd, je kunt hem aanpassen met verschillende uitbreidingen.

Kostbaar

Het enige nadeel van de Earth Traveler kampeertrailers. Het eerste model, de T250LX, is gemaakt met behulp van koolstofvezel. Daardoor kost hij – schrik niet – $30.000. Dankzij de kippenveren kost de nieuwe T300 gelukkig aanzienlijk minder, namelijk ongeveer $ 10.000. Dat is nog steeds niet goedkoop. Maar een beetje vouwwagen kost dat tegenwoordig ook.

Like dit artikel
Tweet dit artikel