Eco Evolution buscamper met plug-in hybride aandrijving van Campervan Co

Campervan Co Eco Evolution buscamper PHEV

Eco Evolution buscamper met plug-in hybride aandrijving van Campervan Co

Vanwege het verminderen van de CO2-uitstoot is het min of meer noodzakelijk dat ook campers straks elektrisch worden aangedreven, in plaats van dat ze op fossiele brandstoffen rijden.

Maar zolang een elektrische aandrijving bij een camper te veel bezwaren oplevert met betrekking tot het gewicht en de actieradius, is een plug-in hybride voorlopig misschien wel het beste alternatief.

De Schotse camperbouwer Campervan Co is daar in ieder geval van overtuigd, en is dan ook een van de weinige camperbouwers dat zich specialiseerde in het leveren van hybride campers. Campervan Co breidt zijn gamma nu uit met de gloednieuwe Eco Evolution.

Lagere CO2-uitstoot

Deze nieuwe buscamper, die momenteel nog het stadium van prototype heeft, wordt door Campervan Co op basis van de nieuwe Ford Transit Custom PHEV gebouwd. Deze heeft een 92,9 kW sterke elektromotor een 1.0 liter EcoBoost benzinemotor. Die laatste dient vooral als range-extender. Hij wordt in principe alleen gebruikt als het 13,6 kWh accupakket leeg is. Op deze manier kan de Eco Evolution tot 42 kilometer in volledig elektrische modus rijden. Bij langere afstanden wordt de efficiënte 1.0-liter EcoBoost range-extender geactiveerd.

Daarnaast kan de Ford Transit Custom PHEV dankzij ‘Geo-Fencing’ technologie zo worden ingesteld, dat hij in ‘groene zones’ en in stedelijke gebieden bij voorkeur in volledig elektrische modus rijdt.

Het totale rijbereik – dus met volle accu en benzinetank – bedraagt ruim 600 kilometer. De uitstoot volgens de WTLP-norm bedraagt 70 g/km, wat zelfs aanzienlijk lager is dan die van een doorsnee stadsautootje. De Eco Evolution is volgens Campervan Co is de camper met de laagste CO2-uitstoot, de volledig elektrische campers uiteraard buiten beschouwing gelaten.

Zonnepanelen

Het opladen van de accu kan uiteraard ook bij een openbare laadpaal of op de camping, en eventueel door de zonnepanelen met een vermogen van 1.000 watt. Dat zijn deels panelen op het dak, en deels uitklapbare zonnepanelen die langs de zijkant van de camper worden geplaatst.

Gasloos

Om de lage-uitstoot ook tijdens het kamperen in stand te houden, heeft Campervan Co de Eco Evolution ook ‘gasloos’ gemaakt. Koken gaat door middel van een inductiekookplaat en de verwarming is uiteraard ook elektrisch, waarbij men bovendien een systeem heeft geïnstalleerd dat de restwarmte opvangt. In combinatie met een verbeterd isolatiepakket moet dat de efficiëntie van de verwarming verbeteren. Verder is het keukenblok uitgerust met een compressorkoelbox en een elektrische oven.

De buscamper is uitgerust met een flinke huishoudaccu, en ook die kan worden opgeladen via de zonnepanelen. Op die manier kun je er een behoorlijk lange tijd mee ‘off-grid’ kamperen.

Indeling

Het prototype van de Eco Evolution buscamper heeft een min of meer klassieke indeling met een compact keukenblokje langs de bestuurderszijde, dat wordt gecombineerd met een opbergmeubel. Slapen doe je op een tot bed om te bouwen achterbank. Het meubilair kan worden uitgenomen. Dat vermindert het gewicht bij dagelijks gebruik zodat de auto dan efficiënter is en een langere elektrische actieradius heeft. Desgewenst kunnen er voor dagelijks gebruik ook een vijfde en zesde zitplaats worden besteld.

Like dit artikel
Tweet dit artikel