Ecocapsule: futuristisch kamperen is niet langer toekomstmuziek

Ecocapsule futuristisch kamperen

Toekomstmuziek? Volgend jaar niet meer!

BRATISLAVA – Kamperen kan ook anders. Bijvoorbeeld in een kleine capsule die ons beschermt tegen ieder klimaat en die natuurlijk ook op een heel bijzondere plek staat. De energie komt van de zon en de wind.

Dat is binnenkort niet langer science fiction of toekomstmuziek want vanaf volgend jaar zijn dergelijke futuristische capsules daadwerkelijk leverbaar.

De Ecocapsule is ontworpen door het Slowaakse Nice Architects om je waar dan ook al het gemak van thuis te kunnen bieden. Iedere Ecocapsule is geheel zelfvoorzienend. De accu met een capaciteit van bijna 1000 VA wordt opgeladen door zonnecellen en een windturbine die een capaciteit van 600 resp. 750 Watt hebben. Het drinkwater wordt verzorgd door een systeem dat regenwater en dauw opvangt en filtert.

Ecocapsule bergDe capsule makkelijk verplaatsbaar, kan wereldwijd worden verzonden en kan theoretisch gezien dus ook op iedere willekeurig plek worden geplaatst. De Ecocapsule is 4,45 m lang, 2,55 m breed en 2,25 m hoog. Met de windturbine uitgeklapt bedraagt de hoogte 4,5 m, de capsule weegt 1500 kg.

De oppervlakte van ongeveer 10 m² die de Ecocapsule biedt is natuurlijk beperkt maar biedt evengoed slaapruimte voor 2 personen, een eenvoudige keuken, natte cel en een tafel en stoelen. Er is stromend water, een warme douche en een toilet alsmede aparte van binnen en buiten bereikbare bergruimtes. Volgens Nice Architects is de Ecocapsule qua energie- en watervoorziening geschikt om desnoods wel een jaar in te kunnen verblijven.

EcocapsuleEr is ook een “camper versie” in voorbereiding. Onduidelijk is of men daarmee een caravan of camper bedoelt. Maar je gaat je wel afvragen hoe de gemiddelde camping er over een aantal jaren uit zou zien als we met dergelijke futuristische onderkomens zouden gaan kamperen. De foto hiernaast geeft in ieder geval een kleine indruk.

Er zijn nog geen prijzen afgegeven voor de Ecocapsule omdat de transportkosten per bestemming nogal verschillen. Later dit jaar wordt de voorinschrijving geopend en kunnen de eerste bestellingen worden geplaatst waarna de eerste units in de eerste helft van 2016 kunnen worden uitgeleverd.

Wie de Ecocapsule in levende live wil zien: Nice Architects toont de capsule vandaag en morgen op het Pioneers Festival in Wenen, later dit jaar is de Ecocapsule ook te zien in het Slowaakse Nationale Paviljoen op Expo 2015 in Milaan, een evenement dat loopt van 1 mei tot 1 oktober 2015.

Like dit artikel
Tweet dit artikel