Het rotatiegieten van kunststof wordt in de recreatiebranche vooral gebruikt om bijvoorbeeld koelboxen mee te maken. Het feit dat je er ook hele stoere tear drop trailers mee kunt maken, is nieuw.
De Zuid-Afrikaanse startup Edgeout presenteert een van een ‘tear drop trailer’ afgeleide caravan waarvan de carrosserie helemaal is door middel van rotomold, zoals rotatiegieten in het Engels wordt genoemd.
Rotomolding
Tijdens een goed gesprek bij een kampvuur werd aan Vonnie Heyns, de oprichter van Edgeout, gevraagd waarom hij geen caravans van rotomold maakt. Heyns is namelijk ook directeur van 4EVR Plastic Products in Kaapstad, een bedrijf dat door middel van rotomold allerlei kunststofproducten maakt. Hierbij moet je denken aan septische tanks, drijvende pontons en allerlei vaten en tanks. Heyns kon daar niet meteen antwoord op geven, maar werd wel nieuwsgierig. Hij deed daarom onderzoek naar de beste rotomoldingtechnieken en -technologieën voor een dergelijk product. Toen hem duidelijk was dat dit best een goed idee zou kunnen zijn, ging hij plannen maken voor een kunststof teardrop trailer die door middel van deze techniek wordt gemaakt. Hij richtte daarvoor ook de spinoff Edgeout op.
Edgeout
Het design van de tweekleurige, 4,6 meter lange Edgeout trailer is weliswaar afgeleid van een tear drop trailer maar qua techniek is hij compleet anders opgebouwd. Edgeout ontwikkelde afzonderlijke kunststof slaap- en keukenunits, die op een gegalvaniseerd stalen chassis worden gemonteerd. Onbeladen weegt de Edgeout trailer 750 kg en hij mag beladen 1.300 kg wegen. Hij staat op 15-inch Goodyear Wrangler-wielen, die zijn gemonteerd aan een wielophanging met torsievering. Het nagenoeg naadloze concept vermindert de kans op lekkage tot een absoluut minimum. Edgeout maakt het voertuig – als eerste ter wereld gebruikt van recyclebaar LLDPE polyethyleen. Voor Het voordeel van een rotomold constructie van dit materiaal is dat die heel erg robuust is. Er zijn in Zuid-Afrika weliswaar geen beren maar wel andere dieren waartegen je je zou willen beschermen. Dat komt niet zo heel vaak voor maar die ene keer dat het nodig is, zul je niet snel vergeten.
Ontwerp
Edgeout werkte voor het ontwerp samen met industrieel ontwerpbureau RKID. In plaats van te proberen om de naad tussen de twee kunststof bouwdelen te verdoezelen, besloot men om deze juist te benadrukken met contrasterende grijstinten en een dikke, opstaande rand. De oppervlakte van de trailer moet ook een beetje de ruwe natuurlijke omgeving nabootsen. De carrosserie doet een beetje denken aan een rotsblok of ruw geslepen edelsteen. De oplopende, puntige dakrails geven hem een beetje dierlijk uiterlijk.
In de geïsoleerde cabine heeft de Edgeout een traditionele indeling voor een tear drop. Er is een behoorlijk groot tweepersoonsbed van 200 x 145 cm met daarboven een flinke hoeveelheid kastjes en andere bergruimte.
Aan de achterzijde is de keuken, die zoals gebruikelijk bij een tread drop aan de buitenzijde onder een klep is verborgen. De keuken heeft een paar grote uitschuifbare delen, met op de ene een tweepits gasfornuis, gootsteen en kraan met daaronder veel bergruimte, de andere biedt ruime voor een koelkast of koelbox. Bijzonder is de magnetron, die in het midden van de keuken is geplaatst. Verder heeft de Edgeout een flinke 110 liter watertank en een huishoudaccu, die eventueel ook kan worden opgeladen via optionele zonnepanelen.
Op de optielijst staan verschillende luifels, een tweepersoons daktent en een voortent. Hoewel een zo’n stoere off-road kampeeraanhanger heel kostbaar lijkt, kost de Edgeout in Zuid-Afrika iets meer dan 14.000 euro, wat voor een dergelijk voertuig nog behoorlijk concurrerend is.