Een betaalbare caravanvakantie: wat zijn de kosten?

een betaalbare caravanvakantie

Met een gloednieuwe caravan ben je verzekerd van kampeerplezier (beeld: Buerstner Averso)

ZOETERMEER – Een betaalbare caravanvakantie is niet onmogelijk! Kamperen met de caravan is zelfs vaak betaalbaarder dan je denkt. En, afhankelijk van je wensen, meestal goedkoper dan een hotelvakantie of de huur van een vakantiewoning.

Een caravanvakantie heeft een duur imago. Zeker, een superluxe caravan kost tienduizenden euro´s. Maar als je niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeft, kun je heel voordelig uit zijn met een jonggebruikte caravan of een huurcaravan. Een caravan heeft een lange levensduur en daardoor een lage afschrijving, terwijl ook de onderhoudskosten over het algemeen vrij laag zijn.

De kosten van een tweedehands caravan

Laten we uitgaan van een gezin met twee kinderen dat elke jaar een week of drie op caravanvakantie wil. Bij de meeste kampeerbedrijven koop je voor een paar duizend euro een aardige caravan mét garantie. Tel daar €1.000 bij op voor de nodige kampeerspullen en je kunt op pad.

Wat zijn de totale kosten dan op jaarbasis?

Afschrijving van de caravan: €800  (€4.000 over 5 jaar)
Afschrijving van de kampeeruitrusting € 200 (€1.000 over 5 jaar)
Vaste kosten: €1.000 (onderhoud, stalling, verzekering)
Campingverblijf: €700 (20 maal €35 voor een gezin op een redelijke camping)

Als je drie weken op kampeervakantie gaat met de caravan, dan kost dat zo’n €2.700. Dat is ongeveer hetzelfde als de huur van een gemiddelde vakantiewoning. Ga je vaker op vakantie, dan is de aanschaf van een gebruikte caravan opeens interessant. Een weekendje in een bungalow met Hemelvaart of Pinksteren kost al gauw € 500. Ga je met je eigen caravan, dan ben je slechts € 100 kwijt. Voor hetzelfde geld kun je dus veel vaker op vakantie.

De kosten van een nieuwe caravan

Bij aanschaf van een nieuwe caravan maken we hetzelfde sommetje nogmaals, rekening houdend met het feit dat een caravan minstens 15 jaar meegaat.

Afschrijving van de caravan: €1.500 (€15.000 euro over 10 jaar)
Afschrijving van de kampeeruitrusting €200 (€1.000 euro over 5 jaar)
Vaste kosten: €1.000 (onderhoud, stalling, verzekering)
Verblijf op de camping: €700

Als we de kosten van een eventuele financiering buiten beschouwing laten, is zelfs kamperen met een nieuwe caravan goedkoper dan een vakantiewoning huren, zolang je hem maar redelijk vaak gebruikt.

Wat kost een caravan huren?

Weet je niet zeker of een caravan iets voor je is? Dan kun je beter eerst huren. Dat kan een stacaravan zijn of een toercaravan op een vaste plek op een camping, of een toercaravan waarmee je op pad kunt. Over het algemeen is het huren van een caravan goedkoper dan het kamperen met een tweedehands caravan. Een gemiddelde toercaravan huur je in het hoogseizoen huren voor minder dan €500 per week. Uiteraard moet je dan nog wel de meest noodzakelijke kampeerspullen kopen. Laten we ervanuit gaan dat die samen €500 kosten, een bedrag dat je meteen afschrijft:

Huur van de caravan €1.500
Afschrijving van de kampeeruitrusting €500
Verblijf op de camping: €700

En wat zien we: voor €2.700 kun je dus ook een caravan huren. En je hoeft je niet druk te maken over onderhoud, stalling, verzekeringen. Bovendien kun je voor iedere vakantie precies die caravan huren die je nodig hebt. Met kleine kinderen één met stapelbedden. Later, als de kinderen in een bijzettentje willen slapen, kies je een andere.

Een betaalbare caravanvakantie

Een betaalbare caravanvakantie is dus zeker haalbaar met een huurcaravan. Ga je echter vaker kamperen dan is een gebruikte caravan kopen een optie. Wil je superdeluxe? Ga dan eens informeren naar een nieuwe caravan. Kampeerplezier verzekerd!

Like dit artikel
Tweet dit artikel