Een camper huren: Camptoo, Goboony, of toch maar via de bekende kanalen?

camper huren

Nieuwe websites voor huur en verhuur van campers en caravans

ZOETERMEER – Het succes van Airbnb en Über inspireert ondernemers en start-ups om een soortgelijke succesnummer in andere branches te ontwikkelen. Zo ook in de camperhuur. Onlangs zijn zowel Goboony als Camptoo online gekomen. Websites die op een moderne manier bemiddelen in de huur en verhuur van campers.

Beiden websites hanteren een methode die duidelijk van Airbnb is afgeleid. Je reserveert en betaalt een camper via de website, de exploitanten van de websites claimen dat ze zowel de huurders als verhuurders daarmee de nodige zekerheden bieden.

Toch zijn er de nodige kanttekeningen. Beide websites vragen nogal wat handelingen van de bezoekers, voordat die een camper kunnen huren. Bovendien is het aanbod beperkt, het aanbod dat je op de verhuurmodules van KampeerZaken.nl (zowel caravans als campers) en Campersite.nl (campers) vindt, is bijvoorbeeld groter. Ook daar kunnen campers en caravans door zowel bedrijven als particulieren worden verhuurd en kan men ook eenvoudig kiezen welk soort verhuurder men prefereert. Bovendien bieden KampeerZaken.nl en Campersite.nl veel betere zoekmogelijkheden, zodat huurders niet bij een mogelijke verhuurder aan de andere kant van het land terecht komen.

Verzekering

Camptoo en Goboony bieden de huurders wel de zekerheid dat de campers verzekerd zijn, en dat er pechhulp is verzorgd. Helaas wordt dit bij Goboony alleen een enkele keer genoemd maar wordt nergens expliciet genoemd wat de verzekering en pechhulp inhoudt, zodat dit ook een loze kreet zou kunnen zijn. Bij Camptoo wordt wel duidelijk vermeld hoe en waar de campers zijn verzekerd. Over het algemeen zijn campers, of ze nu van een particulier of bedrijf zijn, prima verzekerd.

Onduidelijk

Ons grootste bezwaar bij deze 2 nieuwkomers is het feit dat er voor de huurder, ondanks alle geclaimde zekerheden, er voor de aspirant huurder nog steeds een aantal zaken niet duidelijk zijn. Zo is het voor de huurder vaak absoluut niet duidelijk bij wie de camper wordt gehuurd of welke camper er nu precies wordt gehuurd.

Camptoo: is het nu een particulier, of bedrijf?

camptooEen korte steekproef op Camptoo bracht ons bijvoorbeeld bij een camper waar in de omschrijving letterlijk “Wij zijn gezin met 2 kinderen en voor ons is deze camper onze lust en leven” staat. Dit geeft de indruk dat deze camper door een particulier wordt aangeboden. Maar als we op Google Maps kijken, dan zien we dat die camper overduidelijk op het terrein van een bekende caravan- en camperdealer staat. Huren we dan bij een bedrijf, of particulier?

Goboony: welke camper is het nu?

goboonyOp Goboony zien we weer een aantal advertenties die niet één specifieke camper betreffen maar waar gewoon vermeld wordt dat het bedrijf verschillende campers verhuurt. Verschillende lengtes, automaat, versnelling, dat zijn nogal wat verschillen. Dat geeft de huurder dus niet de duidelijkheid welke camper er nu precies gehuurd wordt, of hoe het met de beschikbaarheid daarvan zit. Hier gaat de geclaimde zekerheid voor de huurder duidelijk in rook op.

Geen daadwerkelijke toegevoegde waarde

Zijn deze nieuwkomers nu een daadwerkelijke verbetering, vergeleken met de verhuurmogelijkheden die er nu via KampeerZaken.nl, Campersite.nl en de rechtstreekse huur bij de dealerbedrijven, of via Marktplaats? De geclaimde zekerheden voor de huurders zijn in een aantal gevallen zeer discutabel, en de claim dat de huurder goedkoper uit is, is slechts gebaseerd op het feit dat je campers van particulieren huurt, die meestal een lager tarief dan een commerciële verhuurder vragen.

Voor dat geringe verschil betaal je als huurder wel provisie, en word je bovendien geconfronteerd met een naar behoorlijk omslachtige boekingsprocedure en zijn er nog steeds een aantal onacceptabele onduidelijkheden.

Vooralsnog zijn wij daarom van mening dat deze nieuwkomers de huurders en verhuurders geen daadwerkelijke toegevoegde waarde bieden vergeleken met de verhuur van caravans via de verhuurmodule op KampeerZaken.nl of die voor campers op Campersite.nl.

Like dit artikel
Tweet dit artikel