Een caravan huren: makkelijk en betaalbaar

Een caravan huren is een goede manier om te kijken of het kamperen en rijden met de caravan je wel bevalt.

Immers, als je een caravan eerst huurt kun je een caravan en het caravannen op je gemak uitproberen, en op die manier bepalen of je inderdaad een eigen caravan aan wilt schaffen, of de caravan die je op het oog hebt inderdaad aan je verwachtingen voldoet.

Caravan huren kan investering schelen
Omdat het huren van een caravan niet zo’n grote investering is, is het niet alleen interessant voor (aspirant) kampeerders die een caravan eerst eens willen proberen, maar ook voor mensen die niet zo vaak met de caravan op vakantie gaan.

Die huurcaravan kan een stacaravan zijn, of een toercaravan op een vaste plek op een camping, maar de meeste caravanbedrijven hebben ook de nodige toercaravans voor de verhuur staan. Zo heb je dus volop keus uit bijna alle soorten caravans.

Huurcaravans zijn vrijwel nieuw en compleet uitgerust

Huurcaravans zijn over het algemeen vrij nieuw, en worden verhuurd inclusief de meest noodzakelijke accessoires zoals voortent, reservewiel, gasfles en verlengsnoer. Als je al eerder hebt gekampeerd hoef je dus alleen maar je bestek- en serviesgoed en de meest elementaire kampeerspullen, de klapstoelen en tafel alsmede kleding, beddegoed en etenswaren in te laden om er zo mee op pad te kunnen gaan.

Sommige caravanverhuurders bieden ook de mogelijkheid om serviesgoed, bestek en campingmeubelen te huren zodat je als kersverse kampeerder niets hoeft aan te schaffen om op pad te gaan. Ook bestaat vaak de mogelijkheid om de benodigde caravanspiegels en zelfs fietsendragers te huren.

Wat kost het om een caravan te huren?

Over het algemeen is het huren van een caravan best betaalbaar. Een gemiddelde toercaravan kunt je in het hoogseizoen huren voor ongeveer 500 euro per week, afhankelijk van merk, uitvoering en grootte. Uiteraard moet je dan nog wel de meest noodzakelijke kampeerspullen kopen (of huren). Laten we er van uitgaan dat een basiskampeeruitrusting 500 euro kost, en dat je die na één vakantie afschrijft:

drie weken huur van een caravan € 1500
afschrijving van de kampeeruitrusting € 500
verblijf op de camping: € 700

Zoals je ziet kun je voor hetzelfde geld als een eenvoudige low-budget vakantiewoning een (bijna) nieuwe toercaravan huren, zelfs als je na afloop je complete kampeeruitrusting in de wilgen hangt.  Als je vaker gaat kamperen, wordt de afschrijving op je spullen natuurlijk minder.

Voor- en nadelen van het huren van een caravan

Het huren van een caravan heeft, vergeleken met je ´eigen´ caravan, wel wat nadelen. Zo ben je gebonden aan de haal- en inlevertijden van de verhuurder, en moet je aan het begin en einde van je kampeervakantie de hele caravan in- en uitladen. In je eigen caravan laat je over het algemeen de nodige kampeerspullen gewoon in de kasten en banken zitten, en haal je alleen de kleding, slaapzakken en etenswaren er uit.

Maar het huren van een caravan heeft ook voordelen: je hoeft je niet druk te maken over onderhoud, stalling, verzekeringen, etcetera, en je kunt voor iedere vakantie precies die caravan huren die je nodig hebt. Dus met kleine kinderen zou je er één met stapelbedden kunnen huren, en later, als de kinderen in een bijzettentje willen slapen, kies je weer een andere.

Een ex-verhuurcaravan kopen
Huurcaravans zijn over het algemeen nieuwe of bijna nieuwe caravans van een heel gangbaar model. Na afloop van het seizoen gaan die huurcaravans vaak tegen een scherpe prijs weg, dus als het caravannen je goed is bevallen, kun je die nagenoeg nieuwe ex-verhuurcaravan met een flinke korting, of met aftrek van het al betaalde huurbedrag, op de kop tikken. Het beste kun je daar al van tevoren afspraken over maken met de verhuurder van de caravan.

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel