Een caravan kopen of huren, wat kost dat eigenlijk?

Een caravan kopen of huren, wat kost dat?Kamperen met de caravan is, afhankelijk van je wensen, best betaalbaar.

Of je nu met de caravan dwars door Frankrijk  trekt, drie weken op een luxe camping aan het Gardameer gaat staan of een caravan op de Veluwe huurt,  het is vaak een stuk betaalbaarder dan een hotelvakantie of huren van een vakantiewoning.

Voor kinderen is kamperen ideaal. Op de camping maken ze vaak meteen dikke vrienden, en beleven ze een onvergetelijke vakantie. En als de kinderen de deur uit zijn, is de caravan ideaal omdat je dan voor relatief weinig geld buiten het hoogseizoen lang op weg kunt gaan, met de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.

Kamperen met de caravan is natuurlijk alleen goedkoop als je niet meteen gaat investeren in de allerduurste spullen. Kamperen heeft daarom ook wel eens een duur imago gekregen, als mensen zien dat een superdeluxe caravan of camper soms wel tienduizenden euro´s kost. Maar als je niet per sé het nieuwste van het nieuwste hoeft te hebben, kun je heel voordelig uit zijn met een huurcaravan of een goede gebruikte caravan. Een caravan heeft een lange levensduur en daardoor een lage afschrijving, terwijl ook de onderhoudskosten over het algemeen vrij laag zijn.

Een tweedehands caravan aanschaffen

Laten we uitgaan van een vrij gebruikelijke situatie: je beschikt over een gemiddelde auto met trekhaak, en wilt met vrouw of man en twee kinderen ieder jaar drie weken naar Duitsland op vakantie. Dan kun je voor een paar duizend euro bij de meeste kampeerbedrijven een aardige caravan mét garantie kopen, tel daar ongeveer duizend euro bij voor de nodige kampeerspullen en je kunt op pad.

Een caravan van een particulier kopen kan nog goedkoper uitvallen, maar raden wij niet aan, omdat je dan niet weet tegen welke onderhouds- of reparatiekosten je aanloopt. Zo kan goedkoop opeens duurkoop worden. Besteed daarom liever iets meer aan een caravan van een betrouwbare handelaar met garantie. Een bij de BOVAG aangesloten dealer levert de gebruikte caravans van € 3500 en meer met 12 maanden BOVAG-garantie. Daarmee kun je zorgeloos met vakantie, zonder onderweg met allerlei gebreken te worden geconfronteerd.

Natuurlijk heeft de caravan wat onderhoud nodig en moet hij gestald worden, maar voor minder dan duizend euro aan vaste lasten per jaar kom je een heel eind. Dan komen er natuurlijk nog de kosten voor het verblijf op de camping bij. Als we van een aardig goud geoutilleerde camping uitgaan, dan kost die voor een gezin met twee kinderen per nacht ongeveer 35 euro. Laten we eens kijken wat dat per jaar kost:

 • afschrijving van de caravan: € 800 (4000 euro verdeeld over 5 jaar)
 • afschrijving van de kampeeruitrusting € 200 (1000 euro verdeeld over 5 jaar)
 • vaste kosten: € 1000 (onderhoud, stalling, verzekering)
 • verblijf op de camping: € 700

De overige kosten, zoals een wat hoger brandstofverbruik, laten we hierbij even buiten beschouwing omdat dit sterk afhankelijk is van auto en bestemming. Als je die caravan alleen voor de drie weken zomervakantie gebruikt, dan kost de zomervakantie van drie weken zo’n € 2700. Dat is ongeveer hetzelfde als het huren van een gemiddelde vakantiewoning.

Maar als je wat vaker op vakantie gaat, dan wordt het opeens interessant. Een weekendje in een bungalowtje met Hemelvaart of Pinksteren kost al gauw € 500. Als je dat weekend gewoon met de caravan gaat kamperen, bent je slechts € 100 kwijt. Je kunt voor hetzelfde geld dus veel vaker op vakantie!

Toch maar een nieuwe caravan kopen

Wat kost een nieuwe caravan? En als je nu een nieuwe caravan, en een nieuwe voortent wilt? Dan maken we hetzelfde sommetje nogmaals, er rekening mee houdend dat caravans minstens 15 jaar mee gaan.

 • afschrijving van de caravan: € 1500 (15000 euro verdeeld over 10 jaar)
 • afschrijving van de kampeeruitrusting € 200 (1000 euro verdeeld over 5 jaar)
 • vaste kosten: € 1000 (onderhoud, stalling, verzekering)
 • verblijf op de camping: € 700

Als we de kosten van een eventuele financiering buiten beschouwing laten, is zelfs kamperen met een nieuwe caravan, zolang je hem maar redelijk vaak gebruikt, goedkoper als het huren van een vakantiewoning.

Een caravan huren

Je kan, als je eens wilt kijken of de caravan je wel bevalt, natuurlijk eerst een caravan huren. Dat kan een stacaravan zijn, of een tourcaravan op een vaste plek op een camping, maar de meeste caravanbedrijven hebben ook de nodige tourcaravans voor de verhuur staan.
Een korte tocht langs diverse caravanbedrijven leert ons dat de meeste huurcaravans nagenoeg nieuw zijn, hooguit twee jaar oud, en dat ze in diverse soorten en maten te huur zijn.

Over het algemeen is het huren van een caravan nog goedkoper als een tweedehands caravan. Een gemiddelde toercaravan kunt je in het hoogseizoen huren voor minder dan 500 euro per week. Uiteraard moet je dan nog wel de meest noodzakelijke kampeerspullen te kopen. laten we er van uitgaan dat die samen 500 euro kosten, en dat je die meteen afschrijft:

 • huur van de caravan € 1500
 • afschrijving van de kampeeruitrusting € 500
 • verblijf op de camping: € 700

En wat zien we: voor hetzelfde geld kun je ook gewoon een caravan huren, zelfs als je na afloop je complete kampeeruitrusting in de wilgen hangt. Als je vaker gaat kamperen, wordt de afschrijving op je spullen natuurlijk minder.

Het huren van een caravan heeft, vergeleken met een ´eigen´ caravan, wel wat nadelen. Zo ben je gebonden aan de haal- en inlevertijden van de verhuurder, en moet je aan het begin en einde van je kampeervakantie de hele caravan in- en uitladen. In je eigen caravan laat je over het algemeen de nodige kampeerspullen gewoon in de kasten en banken zitten, en haal je alleen de kleding, slaapzakken en etenswaren er uit.

Maar het huren van een caravan heeft ook voordelen: je hoeft je niet druk te maken over onderhoud, stalling, verzekeringen, etcetera, en je kunt voor iedere vakantie precies die caravan huren die je nodig hebt. Dus met kleine kinderen zou je er één met stapelbedden kunnen huren, en later, als de kinderen in een bijzettentje willen slapen, kies je weer een andere.

Huurcaravans zijn over het algemeen nieuwe caravans van een heel gangbaar model. Na afloop van het seizoen gaan die huurcaravans dus vaak tegen een scherpe prijs weg, dus als het caravannen je goed is bevallen, kun je die nagenoeg nieuwe ex-verhuurcaravan met een flinke korting, of met aftrek van het al betaalde huurbedrag, op de kop tikken. Het beste kun je daar vooraf al afspraken over maken met de verhuurder.

Kamperen is niet alleen goedkoper, maar ook leuker

Kamperen is natuurlijk iets waar je van moet houden. Toch kampeert bijna iedereen omdat men het leuk vindt, niet omdat het goedkoper is. Waar anders kunnen de kinderen de hele dag buiten spelen, met een hele schare vriendjes? Waar anders ben je je gehele vakantie de hele dag in de gezonde buitenlucht, ver weg van alle stress en files? Op de camping!

 

Like dit artikel
Tweet dit artikel