Eerste carbon caravan ter wereld: de GCT CR-1

GCT CR-1

De GCT CR-1 is de eerste carbon caravan ter wereld volgens de fabrikant

ZOETERMEER – Caravans van ABS, aluminium, polyester en hout kennen we al. De Amerikaanse caravanfabrikant Global Caravan Technologies claimt nu dat het de eerste carbon caravan ter wereld heeft uitgebracht. Maar van binnen valt hij een beetje tegen.

Global Caravan Technologies heeft op geen enkele manier bezuinigd op het exterieur van hun eerste RV – recreation vehicle –  zoals de Amerikanen een caravan noemen. De hoogglanzend zwarte dubbelasser telt maar liefst 10 meter. De donkere ramen en het aerodynamische design maken het schouwspel alleen maar spannender. Onderweg zal de GCT CR-1 dan ook waarschijnlijk uitsluitend oh’s en ah’s oproepen.

Flatscreens in meervoud

Zowel onderstel als opbouw bestaan helemaal uit carbon. Aan de constructie komt volgens het team van Global Caravan Technologies bovendien geen enkele schroef te pas. Het gebruik van carbon zou een lichtgewicht caravan kunnen opleveren, ware het niet dat er binnen niet bespaard is op luxevoorzieningen als dubbele flatscreens, een American fridge en een giga badkamer die ruim genoeg is voor een zitje. Er is zelfs plaats voor een wasmachine en een droger. En als optie kan de klant ook nog kiezen voor zonnepanelen op het dak.

Zwaargewicht

Alle apparatuur en voorzieningen zijn aangesloten op een app en te bedienen via een smartphone of tablet. Nog niet overtuigd? De GCT CR-1 is uitgerust met ramen die je met een swipe van licht naar donker veegt. Het prototype weegt al met al zo’n 2700 kilo en dat maakt meteen duidelijk dat de GCT CR-1 niet voor iedere Nederlander is weggelegd. Althans niet voor landgenoten zonder een SUV. Elke andere personenauto zou overigens compleet misstaan voor het gevaarte.

Amerikaanse bling bling

Ook de prijs ligt niet binnen ieders handbereik. De eenvoudigste uitvoering begint bij 170.000 US-dollar. Voor de duurste versie moet je eerst je huis verkopen en hoogstwaarschijnlijk dan nog wat bijleggen. Het ding kost maar liefst 770.000 US-dollar. Mocht je nou denken dat het interieur voor die prijs helemaal top is, dan kom je bedrogen uit. Aan comfort zal je niets ontbreken, maar qua design is het met veel crèmekleurig leder, overvloedig toegepast rookglas en alle bling bling voor ons Europeanen waarschijnlijk net iets te Amerikaans. En dat valt dan een tikkie tegen voor zoveel geld.

De GCT CR-1 gaat dit najaar in productie en begin 2015 komt de caravan in de verkoop. Bekijk de carbon caravan hier in vol ornaat.

Like dit artikel
Tweet dit artikel