Eerste weekend Caravan Salon 2020 boven verwachting

bezoekers op de Caravan Salon 2020

Eerste weekend Caravan Salon 2020 boven verwachting

De meningen over het al of niet doorgaan van de 2020-editie van de Caravan Salon in Düsseldorf waren verdeeld. Maar de beurs kon vanwege een aangepaste regelgeving van de deelstaat Noordrijn-Westfalen in ieder geval doorgaan.

Een week later dan de oorspronkelijke planning opende de Messe Düsseldorf de deuren voor de Caravan Salon 2020. Van tevoren was het al duidelijk dat er, vanwege het strenge hygiëneprotocol en de afzegging van een groot aantal prominente exposanten, minder bezoekers zouden komen. Dat aantal viel tot nu toe best wel mee.

Na het eerste weekeinde maken de organisatoren een behoorlijk positieve balans op. Het aantal bezoekers staat natuurlijk in geen verhouding de ruim 270.000 bezoekers van vorig jaar. Maar de met de 42.000 bezoekers die afgelopen weekend de beurshallen bezochten, is de organisatie absoluut tevreden. Op vrijdag 4 september mocht de organisatie 8.000 gasten verwelkomen. Op zaterdag en zondag telden de Messe Düsseldorf en het Caravaning Industrie Verband zo’n 34.000 bezoekers.

Alles tot nu tot soepel verlopen

“We zijn erg blij en trots dat we eindelijk weer kunnen doen waar we goed in zijn. Het maken van beurzen, het bij elkaar brengen van mensen, het mogelijk maken van ontmoetingen en het bieden van een platform voor exposanten voor hun innovaties. We zijn zeer tevreden met de reacties van de bezoekers tijdens de eerste drie dagen. Ons hygiëneconcept heeft uitstekend gewerkt. Tegelijkertijd willen wij ook onze bezoekers prijzen, die zich zeer gedisciplineerd aan de hygiënevoorschriften hielden en er zo voor zorgden dat alles soepel verliep”, aldus Erhard Wienkamp, directeur van de Messe Düsseldorf, over het eerste weekend van de kampeerbeurs.

Protaction

Caravan Salon 2020 protactionHet hygiëneconcept met de titel “Protaction” heeft zijn waarde tot nu toe bewezen. Het dragen van mond- en neusbescherming was in de zalen voor iedereen verplicht. Overal stonden ook vloeistofdispensers voor handdesinfectie opgesteld. Afstandslijnen en eenrichtingsvoorschriften worden weergegeven door lijnen en pijlen op de halvloeren en tapijten op de stands. Door de tickets, die alleen online konden worden geboekt, was er geen enkele wachtrij en de bezoekers toonden zich uiterst gedisciplineerd en redelijk.

Erwin Hymer Groep niet vertegenwoordigd

De Erwin-Hymer Groep, met in totaal 13 merken, Pössl, Concorde, Tonke en nog een groot aantal andere fabrikanten hebben hun deelname aan de Caravan Salon geannuleerd. Tot 13 september zijn er evengoed nog ongeveer 350 exposanten die hun innovaties in tien maar liefst beurshallen en op het openluchtterrein presenteren.

Innovaties

Caravan Salon 2020  camperHet informatiegehalte is dit jaar ook extreem hoog. Volgens een waarnemer lijkt het erop dat de caravan- en camperproducten zich na een lange, tamelijk trage fase ontwikkelen tot een ware innovatie-industrie. De trends in de branche lopen uiteen van slimme lichtgewicht constructies en nieuwe, efficiëntere productiemethoden tot volledig nieuwe en nieuwe serieproducten.

Machinaal injecteren glasvezels

Daartoe behoort het door de Knaus-Tabbert Groep ontwikkelde injecteren met glasvezel, wat het machinaal producteren van grote, maatvaste kunststof onderdelen zoals wanden en daken mogelijk maakt. De technologie biedt een lichter en beter isolerend resultaat dan de gebruikelijke constructiemethode met handmatig vervaardigde vormdelen van glasvezelversterkte kunststof.

Gasloos kamperen

Weinsberg presenteerde een concept voor een caravan die het volledig zonder gas doet als energiebron voor de koelkast, de kookplaat en de verwarming. “Er zijn kampeerders die bedenkingen hebben bij het gebruik van gas en voor hen brengen we de Weinsberg Cara-Cito,” zegt directeur Gerd Adamiezki. Het koken gebeurt in de gasvrije caravan met elektriciteit op een keramische kookplaat. De koelkast en de airconditioning, die ook kan verwarmen, worden gevoed door 12 of 230 volt elektriciteit. Met het oog op het toenemende aantal vakantiedagen met grote hitte is de airconditioning voor veel mensen een belangrijkere kwestie dan het kamperen in de winter, vermoedt de fabrikant. De aanschafprijs van ongeveer 11.000 euro is zeer realistisch, wat deze gasloze caravan absoluut interessant maakt.

De caravan- en camperindustrie behoort tot de Corona-winnaars

De coronacrisis heeft de producenten van recreatievoertuigen tot nu toe meer voordeel dan schade toegebracht. Ondanks de pandemie en de recente fabriekssluitingen hebben fabrikanten in de eerste zeven maanden van 2020 meer recreatievoertuigen verkocht dan ooit tevoren. Van begin januari tot eind juli werden er 70.000 nieuwe campers en caravans geregistreerd. Dit is een stijging van meer dan 15 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat vakantiegangers in deze tijden liever thuis zijn of hun eigen ‘huis’ mee hebben. In hun eigen mobiele woning hebben zij de hygiënemaatregelen helemaal zelf in de hand. Bovendien heeft het noodgedwongen binnen zitten tijdens de lockdown de mensen ook geïnspireerd om deze vorm van vakantie te proberen.

Foto’s: Messe Düsseldorf – Constanze Tillmann

Like dit artikel
Tweet dit artikel