Elektrische camper op zonne-energie maakt rit naar Spanje

Stella Vita camper zonne-energie

Elektrische camper op zonne-energie maakt rit naar Spanje

Elektrische campers zullen niet direct de markt gaan veroveren. Dit omdat het lastig is om elektrische campers voldoende rijbereik te geven zonder dat ze meer dan 3.500 kilo wegen, het maximale gewicht dat je met rijbewijs B mag besturen.

Ook de vervangingsmarkt is vrij gering, campers gaan doorgaans tientallen jaren mee. Het zal dus even duren voordat eigenaren van een camper met dieselmotor zullen overwegen om voertuig in te ruilen. Maar heel langzaam zullen we toch over elektrische campers na moeten gaan denken. En misschien moeten die campers wel heel anders zijn dan we nu gewend zijn. Bijvoorbeeld zoals de Stella Vita, die is gemaakt door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Mobiel huis op zonne-energie

De 22 leden van het Solar Team Eindhoven maakten eerder al een kleinere gezinsauto op zonne-energie, de Stella Lux. Die kon volgens Tijn Ter Horst, lid van het team en student werktuigbouwkunde aan de universiteit, zelfs andere elektrische voertuigen van energie voorzien omdat ze nog zoveel energie over had. Na de productie van de Stella Lux begon het team te brainstormen over toekomstige projecten. Daarbij kwam men het op het idee van een huis-achtig voertuig dat volledig wordt aangedreven door de zon. Afgelopen voorjaar begonnen de studenten met de bouw van hun mobiele huis op zonne-energie, en nu hebben ze het project voltooid.

Druppelvorm

Zoals we al zeiden, moeten elektrische campers er misschien wel heel anders uit gaan zien dan conventionele campers. Dit om ze aerodynamischer te maken en zo veel mogelijk ruimte te bieden voor zonnecellen om de accu op te kunnen laden. De Stella Vita heeft de aerodynamische druppelvorm zoals we ook bij andere voertuigen op zonne-energie zien. Ook is de Stella Vita voorzien van een reeks zonnepanelen op het dak. Maar de camper heeft ook panelen die bij stilstand kunnen worden uitgeklapt en zo de oppervlakte van de zonnepanelen vergroten tot maar liefst 17,5 vierkante meter. Die uitklapbare panelen fungeren tevens als luifel.

Tot 730 kilometer op een acculading

Het probleem van de meeste elektrische campers is de beperkte actieradius. Dat is bij de Stella Vita niet direct een probleem. Hij kan op een zonnige dag namelijk 730 kilometer op een acculading afleggen, ervan uitgaande dat er geen extra elektrische voorzieningen worden gebruikt. Het voertuig is vooral gemaakt voor tochten met langere tussenstops. Volgens Ter Horst kan de accu van het voertuig in twee tot drie dagen volledig worden opgeladen, al hangt dat af van hoe helder het weer is. Maar wie minder geduld of tijd heeft kan de accu ook opladen bij de reguliere oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Met het 60 kWh-accupakket kan de Stella Vita zonder de hulp van zonlicht zo’n 600 km afleggen.

Indeling

In de Stella Vita bevinden zich een bed, een kleine koelkast, een toilet, een bank en een kleine kookhoek, die kunnen allemaal elektriciteit, en dus op zonne-energie werken. Het spreekt voor zich dat douchen, koffie zetten of een laptop opladen ten koste gaat van het rijbereik van de Stella Vita. Het infotainmentsysteem van het voertuig informeert de  doorlopend bestuurders over hun energieverbruik, zodat ze daar tijdig keuzes in kunnen maken. “Je moet kiezen hoe je je energie gebruikt. Je hebt geen eindeloze energie”, aldus Ter Horst.

Naar Spanje

Om de creatie te demonstreren, begint Solar Team Eindhoven aanstaande zondag met een rit van 3.000 kilometer van Eindhoven naar het zuidelijkste puntje van Spanje. De reis zal ongeveer vier weken duren en de teamleden zullen hun rit onderweg op verschillende evenementen en universiteiten presenteren.

Serieproductie

Hoewel de Stella Vita niet is ontwikkeld met het oog op serieproductie, zou het voertuig volgens Ter Horst theoretisch binnen vijf jaar op de markt kunnen komen. Ter Horst zegt dat we technologie hebben om dit soort voertuigen te maken aanwezig is maar dat de consument nog warm moet lopen voor het idee. Het uiterlijk van de Stella Vita ziet er misschien anders uit dan de campers waaraan de mensen gewend zijn, maar het team hoopt dat ze toch aanslaan.

Like dit artikel
Tweet dit artikel