Elektrische Nissan Ariya trotseert skipiste met caravan

Elektrische Nissan Ariya trotseert skipiste met caravan

Elektrische Nissan Ariya trotseert skipiste met caravan

Elektrische auto’s worden steeds vaker als caravantrekker gebruikt. Dat gaat jammer genoeg gepaard met wat uitdagingen. Zo wordt de actieradius van de auto, vanwege de extra luchtweerstand van de caravan, ongeveer gehalveerd. Ook het snelladen onderweg gaat niet altijd even eenvoudig. Dit omdat de caravan daarvoor wel eens moet worden afgekoppeld.

Ook is het vanwege het hogere gewicht (en dito treingewicht) eerder nodig om over een rijbewijs BE te beschikken. Maar als er iets duidelijk is, dan is het wel het feit dat elektrische auto’s uitstekende caravantrekkers zijn. Dat ze die caravan ook kunnen trekken als de omstandigheden uitermate lastig zijn, dat bewijst de volledig elektrische Nissan Ariya op de skipiste van SnowWorld Landgraaf.

Skipiste als proeftuin

Haalt de elektrische trekauto met die zware caravan dan de top? Of strandt hij halverwege, een sta-in-de-weg voor de rest van het verkeer? Nissan ging deze uitdaging aan en bewees dat elektrische auto’s echte krachtpatsers kunnen zijn.

Voor deze unieke krachtdemonstratie met de Ariya e-4orce koos Nissan niet de Alpen of een ander ruig bergmassief, maar de indoor skipiste van SnowWorld Landgraaf. Deze SUV, uitgerust met het geavanceerde e-4orce vierwielaandrijvingssysteem, moest bewijzen wat hij waard was op een helling van maar liefst 68%. Een piste waar skiërs normaal gesproken vlotjes vanaf zoefen, moest de Ariya nu opwaarts zien te bedwingen – mét een caravan. Om het nog pittiger te maken, is er gekozen voor een caravan van 1.700 kg, en dat is 200 kg meer dan het officiële trekgewicht van de Nissan Ariya.

De Nissan Ariya e-4orce slaagde met glans voor deze extreme uitdaging. Ondanks de ijzige omstandigheden en het zware trekgewicht, bereikte de elektrische SUV moeiteloos de top van de skipiste. Joost Perk, Directeur Sales bij Nissan Nederland, is trots op de prestatie van de Ariya: “De Ariya bewijst dat hij niet alleen een capabele en comfortabele SUV is voor dagelijks gebruik, maar ook een echte krachtpatser is die klaar is voor elk avontuur.”

Nissan’s e-4orce vierwielaandrijving bewijst zijn waarde

Het geheim achter de indrukwekkende prestaties van de Nissan Ariya op de piste in Landgraaf is het innovatieve e-4orce vierwielaandrijvingssysteem. Dit systeem zorgt voor een onmiddellijke verdeling van het vermogen en koppel naar elk wiel, afhankelijk van de rijomstandigheden. Rij je een gladde helling op zoals de skipiste? Dan krijgt elk wiel precies de juiste hoeveelheid kracht, wat resulteert in maximale tractie en stabiliteit. Dankzij e-4orce worden de trekkracht en capaciteiten van de Ariya aanzienlijk verbeterd. Wie graag met de caravan eropuit trekt, heeft met deze SUV een ideale, groene reisgenoot gevonden.

Kantelpunt voor elektrische auto’s?

De Nissan Ariya e-4orce bewijst met deze unieke test dat elektrische auto’s niet alleen geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Ze zijn ook perfect inzetbaar zijn voor avontuurlijke vakanties en het trekken van zware lasten, ook onder zware, of zelfs extreme omstandigheden. De succesvolle demonstratie van de Nissan Ariya is niet alleen maar een leuke stunt maar toont ook aan dat elektrische auto’s serieuze concurrentie zijn voor traditionele trekauto’s.

Een mooi voorbeeld van de vooruitgang die elektrische auto’s boeken, die bovendien het vertrouwen van consumenten kan versterken om de overstap naar elektrisch rijden te maken. Want ook bij caravanners – een groep die krachtige trekauto’s nodig heeft – zal deze prestatie niet onopgemerkt voorbijgaan. Wat betreft het snelladen: de eerste snellaadstations voor auto’s met caravans en andere aanhangers zijn al in bedrijf.

Ervaringen en tips

De Facebookgroep Elektrische caravantrekkers is overigens een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in gebruikerservaringen uit de eerste hand. Verder heeft elektrische autojournalist Joeri van Dam van het magazine EVupdate.nl een aantal aandachtspunten uiteengezet in onderstaande video.

Like dit artikel
Tweet dit artikel