En nog een fietscaravan, de Maxmess Martha

Maxmess Martha fietscaravan

En nog een fietscaravan, de Maxmess Martha

Er zijn steeds meer alleenstaanden, en dus ook steeds meer alleengaanden. Bovendien zijn er steeds meer mensen die de voorkeur geven aan een uitdagende en avontuurlijke vakantie, die als het even kan ook duurzaam is. Voor hen kan een fietscaravan dé oplossing zijn.

De fietscaravans en fietscampers zijn dan ook flink in opmars, al dan niet geholpen door de social media en het feit dat die ook heel aardig zelf te maken zijn. Nu komt er weer een nieuwe fietscaravan van het Duitse Maxmess Design, met de naam Martha.

De eigenaar en oprichter van Maxmess Design is Uwe Braasch. Hij studeerde onder anderen voor vliegtuigmonteur. Hij zag bij toeval een bericht op het internet over een fietscaravan en dacht spontaan: “Dat wil ik ook proberen!

Fietscaravan

Braasch noemt de Martha ook wel Fahrrad Wohnwagen, letterlijk vertaald dus een fietscaravan. Deze heeft niet het aantrekkelijke, trendy design dat je wel eens bij andere vergelijkbare aanhangers voor de (elektrische) fiets. Maxmess Design heeft – ondanks de bedrijfsnaam – de nadruk niet zozeer op het design maar op de functionaliteit gelegd. De praktische bruikbaarheid en rijeigenschappen gingen hierbij vóór het design. En dat zijn natuurlijk ook wel de zaken die in grote mate bij kunnen dragen aan een prettige vakantie.

De Martha ziet er dan ook allesbehalve flitsend uit. Het is een hoekige doos op wielen, maar dan wel een met een – naar omstandigheden – redelijk comfortabel interieur. De fietscaravan weegt ongeveer 50 kilo, kan beladen worden met zo’n 25 kilo en biedt zit- en slaapruimte voor één persoon. Dat totale gewicht kost nogal wat kracht om vooruit te krijgen, maar je hebt er niet per se een e-bike voor nodig. Het kan dus wel met een gewone fiets, maar een beetje trapondersteuning is uiteraard een stuk prettiger.

Wel een beetje krap

Zoals gezegd biedt de Martha ruimte voor één persoon. Maar zelfs voor die ene persoon is de ruimte in zo’n voertuigje natuurlijk behoorlijk beperkt. Om de ruimtelijke indruk te verbeteren is de fietscaravan daarom voorzien van drie raampjes en een flink dakraam. In combinatie met de ventilator ben je altijd verzekerd van voldoende lucht. Voor de zekerheid is er ook een CO-detector ingebouwd. De Martha is geschikt voor gebruik tijdens drie-seizoenen. De aluminium wanden, de vloer en het plafond zijn volledig geïsoleerd. Er is ook een verwarmingsoplossing in ontwikkeling voor gebruik in de winter.

Je vindt in de Martha een opvouwbare tafel, die je ook binnen kunt gebruiken als plek om te eten of werken, een deur die tegelijkertijd dienst doet als luifel, een 30 W zonnepaneel, een 30 Ah accu, accubank, LED-verlichting en verschillende USB-aansluitingen. De accu en het zonnepaneel voeden de beweegbare leeslampjes, de achterlichten en de ventilator aan de voorkant.

Compact en stabiel

De fietscaravan staat op 24-inch wielen en heeft een bodemvrijheid van 24 centimeter. Door het lage zwaartepunt is hij gemakkelijk te trekken, zelfs bij harde wind of op ruw terrein. De aanhanger is compact genoeg om ook op fietspaden en speciale fietsstroken te kunnen rijden.

Helaas is de Martha niet bepaald goedkoop. De verkoopprijs voor de Martha bedraagt maar liefst €4.850. Maar voor dat geld krijgt je wel een complete, kant-en-klare oplossing. Van het beddengoed tot aan het servies en het bestek, alles zit erin.

Like dit artikel
Tweet dit artikel