Erwin Hymer Group gaat samenwerken met Ford

Ford Bürstner buscamper

Erwin Hymer Group gaat samenwerken met Ford

Sommige merken van de Erwin Hymer Group, zoals Bürstner, maken al gebruik van Ford basisvoertuigen. Vorige maand werd bekend dat vanwege leveringsproblemen bij Fiat ook LMC campers op basis van een Ford Transit gaat bouwen.

Een verdere uitbreiding van de samenwerking tussen Ford en Hymer was dus al redelijk voorspelbaar. En die gaat er ook komen. De Erwin Hymer Group en Ford hebben een raamovereenkomst gesloten voor de levering van lichte bedrijfsvoertuigen van de series Transit en Transit Custom.

Basisvoertuigen

Het betreft hier niet alleen de gesloten bestelwagens maar ook chassiscombinaties met een laag chassis alsmede de kleinere bestelwagens. De Erwin Hymer Group, Europees marktleider op het gebied van recreatievoertuigen, zal deze dus niet alleen gaan gebruiken voor camperbusjes en buscamper, maar ook voor halfintegraal campers en alkoofcampers.

Wel moeten we hierbij opmerken dat de Ford Transit Custom de Fiat Ducato (en overeenkomstige basisvoertuigen van Citroën en Peugeot) niet zomaar kan vervangen. De Transit is niet alleen smaller, – wat beperkingen geeft bij buscampers met een dwarsbed – maar heeft ook een iets kortere laadruimte.

Ford Etrusco buscamperDe basisvoertuigen van Ford zullen worden geproduceerd in de Ford-fabriek in het Turkse Kocaeli en zoals gebruikelijk in batches worden geleverd. De overeenkomst behelst leveringen tot 2024. Ford en Hymer werkten al eerder samen. In 2004 leverde Ford ook basisvoertuigen voor diverse (half) integraal campers en alkoof campers. Nog veel eerder, in de jaren 80, vormde de Ford Transit de basis voor de Hymercar, de eerste buscamper van Hymer.

Het aandeel van Ford bij de campers is een jaar of tien geleden drastisch gekrompen vanwege problemen met de veelgebruikte 2.2 TDCi dieselmotor van Ford. Veel camperaars vonden dat Ford dit probleem niet naar tevredenheid oploste waardoor dit verhaal een soort van eigen leven ging leiden. De vraag naar campers met een Ford-basisvoertuig werd toen aanzienlijk kleiner. Met de komst van een nieuwe, veel modernere generatie met eveneens nieuwe motoren maakt de Ford Transit weer een comeback.

Strategisch partnerschap

Ook heeft men afgesproken dat men een strategisch partnerschap aangaat met betrekking tot het juridisch kader en de behoeften van de klanten. Hierbij staan onderwerpen als emissiewetgeving, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en de integratie van rijhulpsystemen centraal. Ford zal Hymer nauw betrekken in het productontwikkelingsproces. Beide ondernemingen spelen hiermee in op de enorm gestegen populariteit van kamperen en camperen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel