EU zet streep door geo-blocking: online TV kijken in het buitenland wordt makkelijker

ZIggo KPN app geo-blocking EU

Online TV kijken in het buitenland wordt makkelijker

Nu er op de campings steeds vaker en betere wifi voorhanden is, en ook het mobiele dataverkeer in het buitenland steeds betaalbaarder is geworden, kijken we daar steeds vaker online televisie.

Hoewel het niet volgens iedere kampeerder bij het echte kamperen hoort, vinden veel kampeerders het toch erg prettig om op de camping met een smartphone, tablet, laptop of wat dan ook online televisie te kunnen kijken.

En het is ook wel zo makkelijk, want je hebt geen satellietontvanger nodig. Gewoon even het wifinetwerk van de camping opzoeken, de app van bijvoorbeeld Ziggo of KPN opstarten of op de website van je televisieprovider inloggen en je kunt lekker televisie kijken. Helaas is het niet altijd zo makkelijk. Er wordt door die app of website namelijk gekeken of je wel in Nederland bent. Zo niet, dan heb je kans dat de dienst gewoon geblokkeerd wordt. Nu zijn er wel meer haken en ogen aan het internet, zo zijn er wel meer abonnementsdiensten en producten die afhankelijk van het land waar je je bevindt, onder afwijkende voorwaarden en prijzen worden geleverd. Deze techniek heet geo-blocking.

Ziggo en KPN stoppen geo-blocking op app

Omdat de EU van mening is dat in het kader van een verenigd Europa eigenlijk niet meer kan verbiedt het deze techniek per 1 mei aanstaande. De twee grootste televisieproviders van Nederland, Ziggo en KPN, hebben volgens TotaalTV.nl aangegeven dat ze voornemens zijn om dan ook de geo-blocking die nu op hun TV-apps zit, op te heffen. De exacte datum is nog niet bekendgemaakt, maar dat zou ergens in het voorjaar moeten zijn. Goed nieuws, want vanaf dan werken deze apps dus ook altijd in alle EU-landen.

Auteursrechten blijven ook dan nog voor veel beperkingen zorgen

Dat wil nog niet zeggen dat we dan ook alle televisieprogramma’s kunnen zien. De uitzendrechten van de meeste televisieprogramma’s en films zijn contractueel vastgelegd en die afspraken zijn over het algemeen per land apart. Zo kan het zijn dat de NOS bijvoorbeeld uitzendrechten heeft gekocht voor beeldmateriaal van de Tour de France. De NOS is een Nederlands bedrijf en heeft de rechten dan alleen gekocht voor uitzending in Nederland. Wie dit in het buitenland wil kijken, zal dan zien dat de NOS de beelden dan blokkeert omdat het die daar niet uit mag zenden. Omdat de auteursrechten van televisieprogramma’s en films een enorm complex en internationaal verhaal is waar de EU commissie haar vingers niet aan wil branden, wordt daar dus nog niets aan veranderd. We kunnen via de apps van KPN en Ziggo in het buitenland straks dus wel gewoon TV kijken, maar moeten ons realiseren dat er nog steeds een groot aantal beperkingen zullen blijven.

Like dit artikel
Tweet dit artikel